1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Monkeypox (apenpokken) bij zwangeren en kinderen

    Gepubliceerd op: 5-26-2022Bewerkt op: 5-27-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-26-2022Bewerkt op: 5-27-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Tot nu toe is er bij zes mensen in Nederland de apenpokken vastgesteld, ofwel de monkeypox. Kan dit virus kwaad voor zwangeren en kinderen?

    Wat is monkeypox, of apenpokken?

    De ziekte monkeypox komt uit gebieden in Afrika. In mei 2022 is deze ziekte echter vastgesteld bij mensen in Europa die geen link hebben met die gebieden in West-Afrika en Midden-Afrika. Het is een infectieziekte die van mens op mens, maar ook van dier op mens kan overgaan. Meestal komt deze ziekte voor bij knaagdieren in Afrika.

    De apenpokken is wat anders dan krentenbaard. Op Aruba, Curaçao en Bonaire gebruiken ze namelijk het woord apenpokken voor de aandoening die wij krentenbaard noemen. Daarom gebruiken wij monkeypox als benaming.

    Symptomen van monkeypox

    De ziekte klinkt heftig. Symptomen beginnen meestal met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Gemiddeld kan je zo’n twee tot vier weken ziek zijn, en symptomen kunnen opspelen vanaf vijf tot twintig dagen.

    Dan verschijnen vlekjes op de huid, die veranderen in bultjes, en daarna in pusblaasjes, die meestal voorkomen bij je anus en schaamstreek, maar ook op andere plekken van het lichaam. Op het gezicht, op je handen en voeten kunnen ze ook voorkomen. Die drogen uiteindelijk uit en veranderen in korstjes. Die huidklachten zijn meestal in twee tot vijf weken weer verdwenen. Het overlijdingspercentage van de West-Afrikaanse variant is 1 procent, en met de Centraal-Afrikaanse is dat 10 procent. Dat komt door zeldzame complicaties, zoals een longontsteking of een hersenontsteking. De meeste mensen herstellen goed van de monkeypox.

    Besmettelijkheid monkeypox

    De monkeypox verspreidt zich door direct contact met een besmet persoon. Tot alle korstjes zijn afgevallen, is iemand nog besmettelijk. Het virus dringt binnen via de slijmvliezen (de ogen, neus of mond) of open wondjes. De besmette personen in Europa zijn bijna allemaal mannen die seks hebben met mannen: de ziekte is dus ook seksueel overdraagbaar. Er raakten echter ook een vrouw en kind besmet in Engeland. Autoriteiten zoeken dus nu uit welke risicogroepen moeten worden gewaarschuwd: daar is nog veel onduidelijk over.

    Monkeypox bij zwangeren en kinderen

    Over de risico’s bij zwangeren van de monkeypox is nog niets bekend. Bij kinderen is het verloop van de ziekte meestal mild met een volledig herstel na twee tot vier weken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met de huisarts met blaasjes op de huid, tenzij jullie recent in Afrika zijn geweest of contact hebben gehad met iemand met de monkeypox in de laatste drie weken. Anders gaat het bijna altijd om waterpokken.

    Pasgeborenen en kinderen met immuundeficiënties lopen wel een groter risico op complicaties en ernstig beloop van de monkeybox.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard