1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BevallingMeer thuisbevallingen tijdens covid 19 pandemie

  Meer thuisbevallingen tijdens COVID-19 pandemie

  ZP® - Magazine

  , 13 mei 2022 23:56Laatste update op: 18 mei 2022 18:44

  ijdens de coronapandemie meer thuisbevallingen hebben plaatsgevonden dat het jaar daarvoor. Dat blijkt uitonderzoek van de afdeling Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC, UMC Groningen en Acedemie Verloskunde Amsterdam Groningen. Wat betekent dat voor de geboortezorg?

  Meer thuisbevallingen sinds corona

  Het komt misschien niet als verrassing, maar tijdens de coronapandemie was er een stijging in thuisbevallingen. Eigenlijk logisch, met de vrouwen die niet in het ziekenhuis terecht konden of niet naar het ziekenhuis wilden. De gezondheidsuitkomsten voor moeder en baby zijn gelijk gebleven. Hoofdonderzoeker Corine Verhoeven vertelt dat het een unieke periode was: iets wat ze nog nooit eerder hadden meegemaakt.

  Tijdens de coronacrisis stonden de zorgsystemen ontzettend onder druk. Zo ook de geboortezorg. De KNOV en NVOG stelden strikte richtlijnen op voor contactmomenten tijdens de zwangerschap en wie er aanwezig mocht zijn tijdens de bevalling. Een zwangerschap die er voor veel zwangeren dus iets anders uitzag.

  Aantal thuisbevallingen

  In het eerdergenoemde onderzoek werden 5913 vrouwen meegenomen met een laag-risico-zwangerschap onder zorg bij een eerstelijns verloskundige. Van hen waren 2963 (50,1%) zwanger tijdens de pandemie in 2020, en 2950 (49,9%) in het jaar daarvoor. Wat duidelijk werd is dat tijdens de pandemie meer vrouwen thuis bevielen: namelijk 23,8% vergeleken met 20,1% in het jaar daarvoor. Meer vrouwen gaven ook aan bij hun verloskundige dat ze graag thuis wilden bevallen.

  Daarnaast bevielen ook meer vrouwen met pijnstilling tijdens de pandemie. Deze trend is al langer gaande, en dus niet persé gebonden aan corona. Het inzetten van de episiotomie nam juist iets af. Gezondheidsuitkomsten zoals vroeggeboorte, bloedverlies, en geboortegewicht bleven gelijk. Dat bevestigt dat thuisbevallingen in Nederland op een veilige, gezonde manier gebeuren, volgens Verhoeven.

  Nederland is uniek als het aankomt op het relatief hoge aantal thuisbevallingen. Door de nauwe samenwerking tussen verloskundigen en ziekenhuizen, hebben wij een goed functionerend systeem, volgens Verhoeven. Daarom konden vrouwen in een crisis zelf kiezen waar ze wilden bevallen, wat de ziekenhuizen uiteindelijk lijkt iets te hebben ontlast.

  Meer over dit onderwerp:

  • Corona

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard