1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Maandelijkse pil: toekomstmuziek of realiteit?

    Gepubliceerd op: 2-27-2020Bewerkt op: 5-2-2023
    ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 2-27-2020Bewerkt op: 5-2-2023
    Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
    De anticonceptie pil maar één keer per maand innemen lijkt te mooi om waar te zijn. Toch zou het, volgens onderzoekers van een Amerikaans ziekenhuis, mogelijk moeten zijn. Vaarwel pilstrip, hallo maandelijkse pil! Maar hoe gaat zo’n maandelijkse pil dan in zijn werk?

    Oeps: anticonceptiepil vergeten!

    De anticonceptiepil: een pil die je elke dag op hetzelfde tijdstip moet innemen om conceptie te voorkomen. Het klinkt best simpel, maar is het is soms best onhandig. Wat als je de pil vergeet mee te nemen tijdens een weekendje weg? Of wat als je de pil überhaupt vergeet in te nemen? Deze situaties zorgen regelmatig voor enige paniek. Volgens een Amerikaanse enquête, missen vrouwen gemiddeld één pil per drie maanden. Onder vrouwen die de anticonceptiepil slikken, is de kans op een zwangerschap 9 procent.

    Veelbelovend onderzoek

    Een team onder leiding van onderzoekers van Bringham en Women’s Hospital en MIT werkt aan een methode om een maandelijkse pil te kunnen introduceren. Het zou er niet alleen makkelijker om moeten maken, maar ook het risico op een zwangerschap moeten verminderen. “Onze capsule is een belangrijke stap vooruit om vrouwen een anticonceptiemiddel per maand te kunnen geven. Voor velen is dit misschien moeilijk te geloven, maar onze preklinische gegevens zijn veelbelovend”, zegt Giovanni Traverso, MD, PhD, gastro-enteroloog en arts-onderzoeker aan Brigham en MIT.

    Waaruit bestaat deze maandelijkse anticonceptiepil?

    De maandelijkse pil moet niet in één keer het anticonceptiemiddel afgeven, maar deze afgifte moet de gehele maand doorgaan. Om dit kunnen realiseren hebben de onderzoekers een capsule bedacht met daarin zes ‘armen’, in elke arm wordt het anticonceptiemiddel levonorgestrel gestopt. Eenmaal in de maag van de vrouw ontvouwen deze armen zich en hebben ze samen een spanwijdte die groter is dan het uiteinde van de maag (de pylorus). Hierdoor blijft het anticonceptiemiddel in de maag en kan deze continu de juiste hoeveelheid afgeven gedurende de maand. Volgens een test van de onderzoekers zou een normale tablet slechts zes uur overleven in de maag en zou deze capsule ruim 29 dagen in de maag blijven.

    Wanneer kunnen we deze maandelijkse pil verwachten?

    Had je gehoopt dat je na je volgende cyclus met deze pil kon beginnen? Dan moeten we je helaas teleurstellen. De maandelijkse pil is nog in de ontwikkelings- en testfase. De volgende stap is een proef onder vrouwen en het opschalen van productieprocessen en veiligheidsevaluaties. Wil je toch van de dagelijkse anticonceptiepil af? Dan zijn er andere opties die je kunt overwegen, zoals een spiraaltje.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard