Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

De uitgerekende datum

Verloskundigenpraktijk Luna

, 4 June 2020 11:19Laatste update op: 11 February 2021 15:18

Wauw, vandaag ben je 40 weken zwanger. Wat een periode! Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 tot 42 weken. Wist je dat maar 3-4 % op de uitgerekende datum bevalt?

Strippen

We zullen op het spreekuur bespreken hoe het verder gaat als je de komende dagen nog niet gaat bevallen. Een van de opties is strippen. Doormiddel van een inwendig onderzoek voelen we met 2 vingers naar je baarmoedermond. Als deze iets open is (ontsluiting) kunnen we de vliezen los masseren van de wand. Dit kan krampen veroorzaken. 1 op de 6 vrouwen bevalt van het strippen. Het strippen is het meest effectief vanaf dat je één week over tijd bent.

Als je over de uitgerekende datum heen bent, kan het prettig zijn om te weten wat nu de opties zijn. Om een goede beslissing te kunnen maken, is het belangrijk dat je goede informatie krijgt over de optie ‘inleiden’ en de optie ‘afwachten’.

Afwachten:

Het is, mits de controles van jou en je kindje goed zijn en je je kindje regelmatig voelt bewegen, veilig om af te wachten. Totaal 4 % van de vrouwen worden 42 weken. De komende dagen doen we wel wat vaker een controle van je bloeddruk en het luisteren naar het hartje van je baby. Eventueel kunnen we (nogmaals) strippen als je dit wilt én als dit lukt. Bij 41 weken + 5 dagen plannen we een controle in bij de gynaecoloog. Bij deze controle kijken ze naar de groei van je baby, het vruchtwater, maken ze een hartfilmpje (CTG) en uiteraard hoe het met jou conditie is (oa bloeddruk). Dan zal samen met jouw een plan gemaakt worden.

Inleiding:

Vanaf 41 weken is het mogelijk om ingeleid te worden. De manier van inleiden hangt af van de rijpheid van je baarmoedermond en of je al iets ontsluiting hebt. Het is goed om dit met ons en/of de gynaecoloog te bespreken. Het is goed om na te gaan wat voor bevalling je dan kunt verwachten. Hoe graag wil je dat de bevalling spontaan op gang komt? Hoe belangrijk vind je het dat je thuis kan bevallen of in het ziekenhuis? Kijk samen met je gynaecoloog of verloskundige naar jouw voorkeuren. En hoe het met jou en je baby gaat. Kies dan samen wat voor jou de beste optie is.

Verloskundigenpraktijk Luna | De Mulderij 1 | 3831 NV | 033-8200062 | praktijkluna

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Groeikalender
Magazine