Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Wil jij dat de Luiermand blijft bestaan?

Verloskundigenpraktijk De Luiermand

, 23 mei 2022 13:37Laatste update op: 23 mei 2022 13:38

Landelijk staken de verloskundigen vandaag om integrale bekostiging te voorkomen, maar hoe zit dit eigenlijk?

Beste zwangere,

Op social media en in de media heb je mogelijk al berichten voorbij zien komen dat verloskundigen zich uitspreken tegen de zogeheten integrale bekostiging.

Wij proberen met deze mail jullie te informeren wat deze integrale bekostiging is en waarom wij, en veel zwangeren, moeders en verloskundigen in Nederland dit geen goed idee vinden.

Integrale bekostiging betekent eigenlijk dat de zorgverzekeraar 1 organisatie een contract kan geven om álle zorg voor zwangere vrouwen, vrouwen die moeten bevallen en vrouwen die net bevallen zijn, te organiseren. Die organisatie krijgt dan betaald voor de zorg die zij geven. Dat betekent dus dat 1 organisatie zoals een ziekenhuis alle zorg rondom de zwangerschap en geboorte kan gaan ‘inkopen’ en die zorg dan bieden.

Wij zijn hier erg bezorgd over omdat dit dus veel macht geeft aan grote ziekenhuisorganisaties, en veel minder aan de toch wat kleinere verloskundigenpraktijken. Voorbeelden uit het buitenland laten zien dat de zorg volledig verschuift naar een medische setting en dat er geen sprake meer is van individuele zorg en aandacht.

Het risico is dat verloskundigenpraktijken verdwijnen of gedwongen op moeten gaan in een grote organisatie. De zorg zoals jij en wij die kennen van een verloskundige met persoonlijke aandacht, bevallen op de plek waar jij je prettig voelt en zorg die is afgestemd op de wensen van elke vrouw, verdwijnt hiermee.

Wij zijn als verloskundigenpraktijk erg vóór een goede samenwerking met de gynaecologen en het ziekenhuis om onze zorg gezamenlijk zo goed en veilig mogelijk te maken.

Wij zien daarentegen wel een grote bedreiging in deze vorm van het betalen van de zorg, juist omdat dan een grote groep verloskundigen niet meer zelfstandig kan blijven functioneren en de verloskundigenpraktijk uit de wijk verdwijnt.

De zorgverzekeraars vinden deze vorm van ‘betalen voor de zorg’ wenselijk. Niet vanwege de kwaliteit van de zorg maar vanwege financiële motieven. Zij hoeven dan namelijk maar met 1 partij afspraken te maken en 1 bedrag per zwangere vrouw te betalen. Alhoewel zorgverzekeraars nog wel de mogelijkheid hebben om ook aan verloskundigenpraktijken individuele contracten aan te bieden, verwachten wij dat zij gaan sturen op integrale bekostiging.

Aangezien zorgverzekeraars het geld beheren en bepalen wie waarvoor betaalt krijgt, zien wij dat dit het voortbestaan van onze verloskundigenpraktijk ernstig bedreigd.

Meer informatie is te lezen op www.noodalarmgeboortezorg.nl

Wij willen jullie vragen om zoveel mogelijk berichten te delen VANDAAG maandag 23 mei op jullie sociale media, zodat de politiek hoort dat er een grote groep vrouwen en verloskundigen tegen dit besluit is. (90% van de verloskundigen van Nederland is het NIET eens met deze beslissing en 200.000 mensen hebben ook de petitie getekend tegen dit besluit).

Hartelijk dank!

Groetjes de Meiden van de Luiermand

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard