1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Voel jij al bewegingen?

    Gepubliceerd op: 2-28-2021Bewerkt op: 2-28-2021
    Liv Verloskundigen Gepubliceerd op: 2-28-2021Bewerkt op: 2-28-2021
    Geschreven door: Liv Verloskundigen
    Het eerste trimester is voorbij. Mogelijk krijg je weer wat meer energie en worden de misselijkheidsklachten minder. Deze periode is de periode om wat regeldingetjes te regelen en de twintig weken echo te plannen, indien je deze wenst. Daarbij kun je in deze periode je kindje voor het eerst voelen bewegen wat vaak een heel bijzonder en mooi moment is. Vandaag vertellen we je wat je moet regelen.

    Werk en zwangerschap

    Je werkgever is wettelijk verplicht om risico’s voor de vruchtbaarheid of zwangerschap te beperken. Dit kan betekenen dat je werkgever opzoek moet naar aanpassend werk. Werkzaamheden die het best vermeden kunnen worden zijn werkzaamheden met straling, ongezonde (hoge) werkdruk, chemische stoffen, extreme temperaturen, drukverschillen, lawaai, risico op geweld/agressie of werkzaamheden met een verhoogde kans op infecties. Je werkgever is verplicht om binnen twee weken na het melden van de zwangerschap de risico’s te bespreken of uit te zoeken. Twijfel je over risico’s op het werk, neem dan altijd contact op met je werkgever. Tijdens de zwangerschap heb je werk gerelateerde rechten en plichten. Een plicht is om uiterlijk 3 weken voor de start van je verlof de zwangerschap kenbaar te maken en je werkgever een zwangerschapsverklaring te geven. De zwangerschapsverklaring komt op zwangerenportaal en kun je hier downloaden. Een werkgever kan hiermee de uitkering voor je verlof aanvragen. Als zwangere heb je recht op meer pauzes (maximaal 1/8 van de werktijd), op aangepaste werktijden, op zwangerschaps- en bevallingsverlof, op een rustplek en je hebt recht op tijd om naar medische controles te gaan. Een zwangerschap kan lichamelijke klachten met zich meebrengen. Het algemene advies geldt dan ook om fysieke belasting te beperken, zodat de kans op lichamelijke klachten verminderd. Hiermee wordt bedoeld tillen, lang staan, veel lopen, hurken en bukken. Deze rechten worden duidelijk beschreven door het Arboportaal, zie hiervoor Fysieke belasting en zwangerschap | Kinderwens, zwanger, borstvoeding en werk | Arboportaal. Daarbij is het advies na 20 weken geen nachtdiensten meer te werken. Het belangrijkste is te luisteren naar je lichaam en wat je lichamelijk aankan. Indien er zich problemen voordoen op het werk bespreek deze dan met je werkgever. Mocht je hier niet uitkomen of extra onderzoek nodig zijn kan een arbodeskundige of de arbodienst ingeschakeld worden.

    Erkenning van ouderlijk gezag

    In Nederland is de verwekker van de ongeboren vrucht niet standaard de vader van het kind. Enkel als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, is je partner automatisch de vader en juridische ouder van het kind. Indien je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan kun je zowel in de zwangerschap als bij de geboorteaangifte als op latere leeftijd de juridische ouder van het kind worden. In de zwangerschap kun je de erkenning regelen bij de plaatselijke gemeente, dit wordt ook wel de erkenning van de ongeboren vrucht genoemd. Hierbij bevestigd de moeder dat haar partner/biologische vader ook de juridische ouder is van het kind. Enkel als de erkenning geregeld is, heb je als partner het recht op omgang met het kind, onderhoudsplicht voor het kind, vrije keuze achternaam van het kind en krijgt het kind (indien gewenst) jouw nationaliteit. Om als partner ook wettelijk vertegenwoordiger van een kind te worden zal je na de geboorte ook het ouderlijk gezag aan moeten vragen. Hierna ben je juridisch gezien bevoegd om beslissingen over het kind te nemen en kan je optreden als wettelijke vertegenwoordiger. Het advies betreft om de erkenning rond voor de 24e zwangerschapsweek te regelen, zodat na de geboorte van het kind je partner jullie zoon/dochter mag aangeven.

    Leven voelen

    Een kindje gaat al bewegen vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap. Bewegingen zijn nodig voor de ontwikkeling van een kind. Echter voel je bij deze termijn nog geen bewegingen. De meeste zwangeren ervaren de eerste bewegingen tussen 16-20 weken zwangerschap. Als je eerder zwanger bent geweest zul je mogelijk voor 16 weken al wat voelen. Bij een eerste kind is het ook normaal als je de eerste bewegingen pas na 20 weken voelt. Indien je bij 24 weken nog geen beweging van de baby hebt gevoeld, is het belangrijk om ons te bellen. De eerste bewegingen ervaar je vaak als belletjes of plopjes. Alsof het je darmen zijn die rommelen. Tot 28 weken is het normaal dat er nog geen patroon in de bewegingen te herkennen is. Dit komt doordat de baby nog makkelijk van positie kan veranderen en je niet in elke positie de baby goed voelt bewegen. Daarbij kan de placenta soms aan de voorkant van de baarmoeder liggen waardoor de bewegingen ‘gedempt’ worden. Vanaf 28 weken kan je partner de bewegingen ook voelen en willen we dat een baby elke dag beweegt. Je gaat je dan bewust worden van het bewegingspatroon van je kindje. Elke baby, elke zwangerschap en elke ervaring is anders. Het bewegingspatroon van dit kindje kun je dus niet vergelijken met andere. Tot 32 weken nemen de bewegingen in frequentie en kracht toe. Hierna zal de kracht wat afnemen en de bewegingen overgaan in kleine schuifbewegingen. Bewegingen van een kindje zijn de belangrijkste indicatie om te controleren hoe de baby het vanbinnen heeft. Mochten de bewegingen na 28 weken opeens afnemen of mocht je hierover twijfelen, ga dan even 2 uur op je linker zij liggen en contact maken met je kindje door je handen op je buik te leggen. Voel je minder dan 10 bewegingen in deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen, bel ons dan! Kijk voor meer informatie over de bewegingen van je kindje op https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/224/je-baby-voelen-bewegen/

    Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en partnerverlof

    Tijdens de zwangerschap en de eerste weken na de geboorte krijg je als ouder te maken met meerdere verlofregelingen. Hieronder zullen we ze kort bespreken.

    Zwangerschaps – en bevallingsverlof (ook wel zwangerschapsverlof)

    Dit verlof geldt voor zwangeren die in loondienst werken of een uitkering krijgen. In totaal krijg je minimaal 16 weken verlof. Het zwangerschapsverlof gaat 4-6 weken voor de uitgerekende datum in. Dit komt erop neer dat je zelf mag beslissen wanneer je met verlof gaat in een periode tussen 34-36 weken zwangerschap. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Je werkgever kan bij het UWV hiervoor een uitkering aanvragen, dit moet uiterlijk 2-4 weken voor het verlof ingediend zijn. Hiervoor heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig. Deze krijg je van ons nadat de termijnecho is gemaakt en de uitgerekende datum bekend is. Als ZZP’er gelden andere regels. Indien je beschikt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, wordt hier een deel van het zwangerschapsverlof uit betaald. Daarbij hebben ZZP’ers de mogelijkheid om bij het UWV een Zelfstandige en Zwanger (ZEZ) uitkering aan te vragen.

    Geboorteverlof (partnerverlof)

    Tijdens een bevalling kun je als partner calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen. Dit mag door een werkgever niet geweigerd worden. Het geboorteverlof, ook wel partnerverlof, gaat in vanaf de dag van geboorte. Hierbij heb je recht op eenmaal het aantal werkuren per week vrij. Deze verlofdagen mag je naar eigen inzicht opnemen binnen 4 weken na de geboorte van het kind en de werkgever mag dit verlof niet weigeren. Tijdens dit verlof betaald je werkgever het volledige loon door.
    Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Het aantal uur betreft vijfmaal het aantal werkuren per week. Dit verlof mag je ook naar eigen behoefte indelen, maar moet wel binnen 6 maanden na de geboorte. Tijdens dit verlof krijg je een uitkering, waarin maximaal 70% van het dagloon wordt uitgekeerd. Werkgevers kunnen deze uitkering aanvragen bij het UWV.

    Kinkhoestvaccinatie – 22 weken prik

    Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die door de bacterie Bordetella pertussis wordt veroorzaakt. De ernst van de ziekte bij volwassenen varieert van een irritante hoest tot forse hoestbuien al dan niet in combinatie met slijm ophoesten, koorts en braken. Kinkhoest is voor pasgeborenen gevaarlijk. Het kan leiden tot een longontsteking en uitputting waardoor moeite met ademhalen en een laag zuurstof gehalte in het bloed kan ontstaan bij de pasgeborenen. Jaarlijks worden 170 kinderen hierdoor opgenomen in het ziekenhuis. Om kinderen te beschermen worden zij tegen kinkhoest ingeënt volgens het standaard Rijksvaccinatieprogramma wat op een leeftijd van twee maanden start. Echter zijn ze deze twee maanden niet beschermd. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je baby in de zwangerschap de eerste bescherming te bieden. Indien je de 22 weken prik hebt gekregen, kan je kindje de eerste vaccinatie overslaan.

    Hoe werkt het?
    Je kunt je als zwangere laten vaccineren na 22 weken zwangerschap. Hierdoor maakt je lichaam antistoffen tegen kinkhoest welke door de placenta naar de baby gaan. Deze antistoffen van de moeder zorgen voor een korte termijn bescherming wanneer de baby geboren wordt. Hierdoor is een baby de eerste weken beter beschermd. De vaccinatie wordt al vroeg in de zwangerschap aangeboden. Het lichaam heeft twee weken nodig om de antistoffen te maken en hierdoor zullen kinderen die te vroeg geboren worden ook beschermd zijn.

    Kinderopvang

    Indien je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, is het raadzaam om vroeg in de zwangerschap vast te bedenken welke zorg van opvang je zou willen. Kinderopvang tot een schoolgaande leeftijd kan bij een dagopvang. Voorbeelden hiervan zijn een kinderdagverblijf, gastouder, iemand aan huis of familie of vrienden. Indien de dagopvang is aangesloten bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) heb je recht op kinderopvangtoeslag. Bij veel kinderopvang centra zijn (lange) wachtlijsten. Om die reden is het raadzaam vroeg in de zwangerschap hier al over na te denken en je vast in te schrijven. Dit kan vanaf het moment dat de uitgerekende datum bekend is en je een zwangerschapsverklaring hebt.

    Twintig weken echo – Structureel echoscopisch onderzoek

    De twintig weken echo is een medische echo waarbij middels een echo gekeken wordt naar eventuele aangeboren afwijkingen bij de baby. Tijdens de intake bespreken we dit onderzoek uitgebreider en krijg je hier een folder van mee. Indien je kiest voor de twintig weken echo, krijg je bij de controle afspraak rond 15-16 weken de verwijspapieren hiervoor mee. Wij werken samen met verloskundigenpraktijk Aleida. De twintig weken wordt namelijk gedaan door gespecialiseerde echoscopisten voor de twintig weken echo. Je krijg van ons een verwijsbrief en informatie mee hoe deze praktijk te bereiken is en hoe je een afspraak kunt maken. Na de echo hoor je direct de uitslag en zullen wij de uitslag ook ontvangen.

    Contactgegevens Verloskundigenpraktijk Aleida
    Adres: Broersvest 72, 3112 DG Schiedam
    Telefoonnummer: 010-2040488

    Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.

    Liefs, Team LIV-verloskundigen  

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard