1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De zwangerschapscontroles

    Gepubliceerd op: 2-18-2021Bewerkt op: 2-18-2021
    Liv Verloskundigen Gepubliceerd op: 2-18-2021Bewerkt op: 2-18-2021
    Geschreven door: Liv Verloskundigen
    De eerste weken van de zwangerschap zijn voorbij. Voor de een misschien voorbij gevlogen, voor de andere een periode van ongerustheid, misselijkheid en vermoeidheid. Hopelijk ga je je vanaf nu elke dag wat beter voelen. Tijdens het intakegesprek hebben we elkaar leren kennen en was er gelegenheid tot het stellen van al jullie vragen. Jullie hebben intussen al een heleboel informatie ontvangen. Middels deze nieuwsbrief willen we jullie inzicht geven in de momenten dat we je gaan controleren en welke onderwerpen er aan bod komen.

    Bezoeken aan de verloskundige
    Je hebt een positieve test in handen, je hebt je ingeschreven bij een verloskundige en dan? Wat kan je verwachten in de zwangerschap? Hoe vaak kom je langs? Wanneer bespreken we de bevalling? Hoeveel echo’s krijg ik? Een aantal van de vragen die naar boven komen en die we vaak horen. Helemaal niet gek, je gaat als ouders een nieuwe tijd tegemoet. Jullie gaan je voorbereiden op het toekomstig ouderschap en persoonlijke ontwikkelingen als ouder en daarin gaan we jullie begeleiden. We delen de zwangerschap op in 3 trimesters:

    Eerste trimester (0-13 weken)

    Na je inschrijving plannen we een intake rond 8 weken zwangerschap. Indien je eerder een miskraam hebt gehad, plannen we indien gewenst al een echo rond 6-7 weken. Voor de intake ontvang je een vragenlijst over jullie medische gezondheid en bijzonderheden in de familie. Tijdens de intake bespreken we mogelijke risico’s voor deze zwangerschap. Daarbij maken we een echo en kijken we naar de plaats van de zwangerschap, of er een kloppend hartje is, of de duur overeenkomt met de grootte van het vruchtje en of het een eenling/meerling is. Verder krijg je tijdens de intake veel informatie wat je moet regelen en een counselingsgesprek omtrent prenatale testen. Tussen 10-12 weken maken we de termijnecho. Met deze echo wordt de uitgerekende datum bekend gemaakt. Leuk weetje; bij deze echo is je kindje eigenlijk al helemaal af. Het hoeft alleen nog maar te groeien. Soms zie je zelfs al bewegingen!

    Tweede trimester (14-26 weken)

    In het tweede trimester kom je ongeveer om de 4 weken voor een controle. Ook vindt in het tweede trimester het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) ofwel de twintig weken echo plaats. Tijdens dit onderzoek zal in ongeveer 45-60 minuten de baby uitgebreid onderzocht worden. Je krijgt de uitslag hiervan direct na de echo. Voor deze echo zal je verwezen worden naar een van onze samenwerkende praktijken/echocentra. Zij hebben de apparatuur en opgeleide mensen beschikbaar die het SEO mogen uitvoeren. Tijdens de controles op de praktijk zullen we je bloeddruk meten, hartje luisteren, de groei beoordelen en informatie geven. Onderwerpen die belang zijn in dit trimester zijn kraamzorg, twintig weken echo, zwangerschapscursussen, erkenning en jouw mindset omtrent de bevalling.

    Derde trimester (27-bevalling)

    In het derde trimester wordt de frequentie van de controles verhoogt. Vanaf het begin van het derde trimester willen we je elke 3 weken controleren en ook zullen we je bloed nog een keer controleren op o.a. je ijzergehalte. In de uitgerekende periode (37-42 weken) zien we je elke week om de groei en hartactie van de baby goed in de gaten te houden. Daarnaast bespreken we elke controle hoe je je voelt en hoe je eigen proces naar de bevalling toe verloopt. Waar mogelijk ondersteunen en begeleiden wij jou (en partner) hierin. Rond 34-35 weken bespreken we het geboorteplan en de bevalling. Hierin komt naar voren wat je kunt verwachten en is ruimte voor vragen en het aangeven van persoonlijke wensen en behoeften. Indien er sprake is van angstige gevoelens voor wat komen gaat dan gaan we hiermee ook aan de slag. Soms zijn 1 of 2 coaching gesprekken dan helpend. Tegenwoordig worden geen standaard groeiecho’s meer gemaakt. Onderzoek toont namelijk aan dat dit onrust met zich meebrengt en interventies worden ingezet terwijl dit soms de gezondheidsuitkomsten negatief beïnvloed. We vervolgen de groei door de afstand van de bovenrand van je baarmoeder tot je schaambot te meten met centimeters. Indien er een indicatie is, we twijfelen over de groei of de buik op basis van de centimeters hard/weinig groeit zullen we een groeiecho maken.

    Kraamzorg

    Kraamzorg is uniek in de wereld, het bestaat alleen in Nederland. Kraamzorg is gericht op het bieden van praktische zorg, het geven van informatie en voorlichting, signaleren van complicaties en het bevorderen van lichamelijk en psychisch herstel. In de praktijk houdt dit in dat de kraamzorg na de bevalling (gemiddeld) acht dagen bij je thuis komt. In deze acht dagen ondersteunt de kraamzorg met de voeding en verzorging van de baby, neemt huishoudelijke taken uit handen, geeft zij voorlichting en adviezen, voert zij controles uit bij zowel moeder als kind en zal ze het gezin klaarstomen voor de periode na de kraamweek. Indien je thuis wenst te bevallen, assisteert de kraamzorg de verloskundige tijdens de bevalling. Nadat je bevallen bent zal zij zorgdragen voor moeder en kind, hygiëne waarborgen en zorgen voor een goede start van het nieuw geboren gezin. Indien je in het ziekenhuis bevalt, zal een verpleegkundige de verloskundige assisteren en bel je de kraamzorg indien je naar huis gaat. Na de termijnecho kun je kraamzorg aanvragen en het advies luidt om dit het liefst voor 16 weken zwangerschap te doen. Zo heb je nog keuze in de kraamzorgorganisatie en garantie dat je kraamzorg ontvangt na de bevalling. Rond week 30-34 van de zwangerschap zal de kraamzorgorganisatie contact opnemen voor een intakegesprek. Hierin worden persoonlijke wensen en behoeften besproken en bepaald op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Vanuit de basisverzekering wordt kraamzorg vergoed. Echter geld er wel een eigen bijdrage van €4,60 (2021) per uur, welke alleen door een aanvullende verzekering wordt vergoed. Wij hebben in samenwerking met Naviva ons eigen Liv kraamzorgteam. Wij kennen de kraamverzorgende van dit team goed en hebben gezamenlijk afspraken gemaakt waardoor de samenwerking optimaal is. Een andere organisatie waar we veel mee samenwerken is kraamzorg De Eilanden. Naast kraamzorg organisaties zijn er ook veel ZZP’ers. Voordeel hiervan is dat je zelf je kraamverzorgende kunt uitkiezen, vooraf kennismaken en dus vooraf weten of er een klik is en wie in huis komt. Een fijne en zeer kundige ZZP’er is Lia van der Meijs.

    Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.

    Liefs, Team LIV-verloskundigen

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard