1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Lievelingskind: wat als je één kind leuker vindt dan de ander?

    Gepubliceerd op: 4-14-2021Bewerkt op: 4-14-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-14-2021Bewerkt op: 4-14-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je voelt dat je één kind leuker vindt of van er meer van houdt dan van de ander, kan dat behoorlijk wat schuldgevoel opleveren. Een lievelingskind of voorkeurskind hebben is ook nogal taboe, en is waarschijnlijk niet iets waar je graag openlijk over praat. Toch overkomt het meer ouders. Wat betekent het dan als je meer voelt voor een ander kind dan de ander?

    Help, ik heb een lievelingskind

    Van al je kinderen zou je evenveel moeten houden, heb je misschien vanuit de maatschappij meegekregen. Maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo. Het kan wel eens voorkomen dat moeders of vaders meer hebben met hun ene kind dan met het andere. Betekent dat dan dat je een slechte ouder bent? Nee, helemaal niet. Meestal heeft deze voorkeur ook helemaal niet te maken met houden van, maar meer met de sterkte van de band die je voelt met je kinderen. Dat kan weer te maken hebben met gelijkenissen in jullie karakter, of juist verschillen. Hoe zorg je ervoor dat je kindje hier niet te veel van meekrijgt, en nog belangrijker, hoe je de band met je niet-voorkeurskind kan versterken?

    Wat te doen als je een lievelingskind hebt?

    Geen ouder voelt zich waarschijnlijk prettig bij het gevoel meer voor een kind te voelen dan voor de andere, en om dat toe te geven is erg moedig. Omdat kinderen erg gevoelig zijn en dit waarschijnlijk op bepaalde momenten kunnen oppikken, is het een goed idee om toch aan jullie band te werken. Het kan namelijk slecht zijn voor het zelfvertrouwen als je kindje voelt minder gewaardeerd te worden dan zijn broertje of zusje. De volgende tips kunnen je helpen weer even veel om beide kinderen te geven en om met deze emotie om te gaan:

    • Onderneem regelmatig activiteiten met alleen je niet-lievelingskind. Bij voorkeur dingen die jullie allebei leuk vinden, om op basis hiervan weer jullie band te versterken. Ook je kind zal dit soort een-op-een momenten ontzettend waarderen.
    • Geef vaker complimenten en zie het positieve in van je kind. Door je meer te gaan focussen op wat je wél leuk vindt en bewondert aan je kind, zal je na een tijdje onbewust je kind weer meer gaan waarderen: en je kleine zal dit ook ongetwijfeld doorhebben!
    • Probeer je kinderen niet te veel met elkaar te vergelijken. De een is nu eenmaal anders dan de ander, en beide zou je moeten waarderen om hun unieke karaktereigenschappen. Misschien is je kind niet zo opgeruimd als je lievelingskind, maar dat betekent niet dat hij in niks goed is en minder liefde en aandacht verdient.
    • Wees je ervan bewust dat het ook weer niet te veel hoeft te betekenen: het kan dat je kindje zich in een ‘moeiijke’ fase bevindt, zoals de peuterpuberteit, waardoor jullie net vaker botsen dan normaal. Het is dan normaal dat je dit niet voelt bij je andere kind en dus daarvoor een voorkeur creëert. Het kan echter goed zijn dat dit gevoel met de tijd ook weer vanzelf verdwijnt, dus maak je er niet al te druk om als je kindje gewoon een lastige peuter of kleuter is.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard