1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsweek 8 - informatie van jouw verloskundige

    Gepubliceerd op: 11-8-2023Bewerkt op: 11-9-2023
    Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf Gepubliceerd op: 11-8-2023Bewerkt op: 11-9-2023
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf
    Belangrijke informatie over de zwangerschap, de controles, regelzaken en meer.

    Dag lieve cliënt,

    Ten eerste proficiat met de zwangerschap!

    Bij deze ontvang jij jouw eerste informatieve zwangerschapsupdate via ons zwangerenportaal. In de zwangerschap zul je regelmatig een informatieve brief ontvangen waarin staat uitgelegd in welke fase van de zwangerschap je je op dat moment bevindt, welke controles er op de planning staan en wat je eventueel zelf kunt doen of wat er nog geregeld moet worden alvorens je naar deze controles komt. Lees ze dus telkens goed door! Indien je vragen hebt mag je natuurlijk altijd mailen of bellen en bij spoed zijn wij 24/7 bereikbaar.

    Jouw huidige termijn en de bijpassende klachten

    Je hebt ondertussen de eerste controle en echo gehad en als het goed is bevindt je je momenteel in de 8e zwangerschapsweek. Het embryo is nu ongeveer 1.6-2 cm groot. Piepklein dus eigenlijk! De baarmoeder begint langzaam te groeien. Hoewel deze nog veilig verstopt ligt achter het schaambotje, krijgen sommige vrouwen nu al langzaam een iets gezwollen buik.


    Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten bij deze termijn. Dit is goed te verklaren. Je lichaam is ontzettend hard aan het werk zodat de zwangerschap en het embryo zich goed kunnen ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat je aan het eind van een ‘normale’ dag het gevoel hebt dat je opgebrand bent. Dit hoort bij het eerste trimester. De meeste vrouwen voelen zich in het tweede trimester dan ook vaak een heel ander mens. Nog even volhouden dus!


    Misselijkheid is een andere veelvoorkomende klacht in het eerste trimester. Misselijkheid wordt veroorzaakt door onder andere het zwangerschapshormoon HCG (humaan choriongonadotrofine). Vermoeidheid kan de misselijkheid versterken en er zit mogelijk ook een erfelijke component aan zwangerschapsmisselijkheid. Zwangerschapsmisselijkheid kan zich op verschillende manieren uiten; sommige zwangeren zijn vooral ’s ochtends misselijk, anderen de hele dag. Sommige zwangeren braken hierdoor ook weleens of zelfs dagelijks. Zolang het lukt om voldoende vocht binnen te krijgen (ongeveer 1,5L per dag) en er ook voedselinname is, kan het geen kwaad voor de baby.


    Onderaan het document staan een aantal tips die zowel kunnen helpen bij de vermoeidheid als de misselijkheid. Indien deze tips niet voldoende werken en je ten einde raad bent, overleg dan met ons wat verdere mogelijkheden zijn. Voor verdere informatie over andere zwangerschap gerelateerde klachten adviseren wij je om eens op onze website te kijken.

    De volgende controles

    De intake

    De eerstvolgende controle zal de intake zijn, meestal gepland rond 9 weken zwangerschapsduur, waarbij jouw medische en sociale voorgeschiedenis en die van jouw partner/de vader van het kind worden besproken. Daarnaast gaan we in gesprek over de verschillende testen die gedaan kunnen worden naar aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind (de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo). De intake duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. Er wordt natuurlijk ook even met de echo gekeken om jullie het kloppende hartje te laten zien.

    Voorbereiding op de intake:

    • Neem een handdoek en USB-stick mee.
    • Vraag de volgende dingen na bij familie indien je het antwoord zelf niet weet:
        • Heeft jouw moeder een zwangerschapsvergiftiging (ernstige vorm van hoge
        • bloeddruk) gehad in (een van) haar zwangerschap(pen)?
        • Komt er diabetes (suikerziekte) voor in jouw directe familie (denk aan broers, zussen,
        • ouders en grootouders)?
        • Komen er aangeboren afwijkingen voor in jouw of jouw partner’s familie?
    • Je hebt twee boekjes meegekregen over de verschillende prenatale onderzoeken die gedaan kunnen worden naar aangeboren afwijkingen bij het kindje (de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo). Het is verstandig om deze boekjes door te lezen en (indien mogelijk) dit samen te doen met jouw partner. Onderzoek eens wat jouw/jullie standpunt is over het wel of niet willen doen van onderzoek naar het nog ongeboren kindje. Dit zorgt ervoor dat we beter in gesprek kunnen gaan over wat jullie al hebben gelezen, welke vragen jullie eventueel hebben en welke keuze jullie uiteindelijk zullen maken. Op de website www.pns.nl vind je ook een fijne keuzehulp indien jij en je partner er niet uit komen samen. Daarnaast zijn de folders ook in verschillende talen terug te vinden op de website.

    De termijnecho

    Na de intake is de volgende controle de termijnecho bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken. Bij deze echo wordt het kindje gemeten van hoofd tot stuit. Deze meting past bij een vrij precieze zwangerschapsduur. Dit komt doordat ieder kindje tot en met ongeveer 14 weken exact hetzelfde groeit. Aan de hand van de groei is daarom te zien hoe ver de zwangerschap is en wat de uitgerekende datum zal zijn.


    Let op: ben je zwanger middels een ICSI of IVF dan staat de uitgerekende datum al vast. Je zult dus wel een echo krijgen, maar de uitgerekende datum zal niet worden veranderd.


    Na de termijnecho is de eerstvolgende controle in de praktijk weer bij 16 weken zwangerschapsduur. Indien gewenst kunnen wij dan naar het geslacht kijken. Indien je ervoor kiest de 13-weken echo te laten maken, zal deze in de tussentijd nog plaatsvinden in Echo Heerlen te Heerenweg 68, 6414 AN Heerlen.

    Hier zijn een aantal tips die kunnen helpen bij de klachten van vermoeidheid en misselijkheid:

    Vermoeidheid:

    • Geef eraan toe en ga op tijd naar bed. Deze tip klinkt heel simpel, maar in de praktijk zien we dat veel zwangeren druk voelen om aanwezig te zijn en zich bezwaard voelen om thuis te blijven of vroeg naar bed te gaan. Jouw partner, vrienden en familie weten dat dit tijdelijk is en dat je binnenkort gewoon weer gezellig tot ’s avonds laat kan opblijven!
    • Eet gezonde en gevarieerde voeding. Probeer dagelijks twee stuks fruit te eten en minimaal 200 gram groente.
    • Drink voldoende water. Probeer zo min mogelijk ongezonde/bewerkte suikers te eten en te drinken zoals in snoepgoed of frisdrank. Dit kan namelijk niet alleen de vermoeidheid maar ook de misselijkheid verergeren.
    • Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Een avondwandeling of een yogasessie voor de tv zijn goede voorbeelden van lichaamsbeweging die makkelijk ingezet kunnen worden. Fitness of een sport zijn natuurlijk ook aan te raden tijdens de zwangerschap. Je lichaam gaat nog flink aan het werk gezet worden tijdens deze zwangerschap en bevalling dus alle voorbereiding is welkom. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Het verbetert de kwaliteit van je slaap, waardoor je de dag erna uitgerust wakker wordt.
    • Neem je zwangerschaps-multivitamines.
    • Doe indien nodig ’s middags een kort dutje van maximaal 25 minuten om weer even op te laden voor de rest van de dag.
    • Mindfulness kan een fijne tool zijn om je concentratie weer even terug te vinden, een frisse blik te krijgen of om juist even je hoofd leeg te maken. Kijk bijvoorbeeld eens in de Mindfulness app van VGZ/CZ (gratis te downloaden voor iedereen) en doe eens een korte oefening. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar de meeste mensen hebben er goede baat bij.
    • Merk je dat de vermoeidheid wordt veroorzaakt door meer dan alleen de zwangerschap, bijvoorbeeld doordat je stress ervaart of veel piekert? Neem dan contact op met ons of met de huisarts zodat we samen kunnen kijken hoe we je het beste kunnen helpen.

    Misselijkheid:

    • Zorg dat de maag continu een beetje gevuld is. Dit kun je doen door iedere twee uur ongeveer iets kleins te eten. Denk hierbij aan een cracker, beschuitje, sneetje brood, koekje of (muesli)reep. Dit voorkomt misselijkheid door een lege maag en zorgt ervoor dat je geen grote porties hoeft te eten die dan weer de maag kunnen prikkelen en misselijkheid kunnen verergeren.
    • Vermijd vette of pikante voeding. Vette voeding is moeilijk te verteren en blijft daarom langer in de maag en pikante voeding kan het maag- en darmstelsel irriteren. Beide kunnen misselijkheid verergeren.
    • Het drinken van koolzuurhoudende dranken kan misselijkheid verergeren.
    • Probeer voldoende nachtrust te krijgen.
    • Gember kan heel rustgevend zijn voor de maag. Denk aan gemberthee, gember verwerkt in een maaltijd of een stukje rauwe gember eten. Daarnaast zijn er gembercapsules te verkrijgen voor de zwangeren die de smaak van gember niet zo fijn vinden. Deze zijn te verkrijgen bij de meeste drogisterijen of kruidenierswinkels. De maximale dosering van deze capsules is 1000 mg per dag.
    • Eet vooral wat je wel lust en wel binnen kunt houden.
    • Krijg je bijna geen vocht binnen of is de misselijkheid heel belemmerend voor je dagelijkse leven? Geef dit dan aan bij je verloskundige en/of huisarts zodat een eventuele medicamenteuze behandeling kan worden besproken
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard