1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsweek 30 - informatie van jouw verloskundige

    Gepubliceerd op: 11-9-2023Bewerkt op: 11-9-2023
    Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf Gepubliceerd op: 11-9-2023Bewerkt op: 11-9-2023
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf
    Informatie voor de laatste zwangerschapsweken

    Hey lieve zwangeren, De laatste 3 maanden van de zwangerschap zijn ingegaan en de uitgerekende datum komt steeds dichterbij! De buik groeit exponentieel en begint misschien ook wat zwaarder te worden om de hele dag bij je te dragen. Comfortabel slapen wordt wat moeilijker en als er niet op je blaas wordt gedrukt, wordt er wel tegen je maag getrampeld. Vanillevla, gembercapsules en/of Rennies worden misschien je beste vriend indien je last hebt van maagzuur.

    De baby weegt nu ongeveer 1.3 kilogram en is ongeveer 40 centimeter lang. In de laatste weken van de zwangerschap zal dit kleintje een warm laagje vet gaan aanleggen en nog verder groeien in lengte. Je zult dus merken dat de buik, ondanks dat deze al groot is, nog een heel stuk verder zal groeien! Met het dichterbij komen van de uitgerekende datum ervaren veel zwangeren nesteldrang. Zolang je jezelf niet overwerkt en je zware taakjes laat liggen voor partner, familie of vrienden, mag je best toegeven aan dit ‘oerinstinct’.

    Bij nesteldrang hoort ook het op orde willen hebben van regelzaken. Belangrijk is nu dat je nagaat of je het kraampakket al hebt ontvangen, je begint aan de vluchttas en je een autozitje voor de baby hebt voor vervoer van of naar het ziekenhuis. Verder krijg je bij de volgende controle een geboorteplan mee. Indien gewenst mag je deze invullen zodat wij, en eventueel onze collega’s van het ziekenhuis, op de hoogte zijn van jullie wensen tijdens de bevalling. Dit bespreken we dan bij de controle die in week 32 of 34 zal plaatsvinden.

    Kijk voor meer informatie over wat je moet regelen vóór de geboorte van de baby op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschap-en-geboorte/vraag-en-antwoord/checklist -kind-krijgen

    Klachten/zwangerschapskwaaltjes

    Indalingsweeën

    De meeste baby’s liggen ondertussen in de meest ideale houding om geboren te worden; met het hoofdje naar beneden. Sommige baby’s gaan ook al langzaam indalen in het bekken. Dit betekent dat het hoofdje in het bekken van de moeder gaat liggen. We onderscheiden twee liggingen in het bekken: “beweeglijk in het bekken” (ook al BIBI genoemd door verloskundigen) of “vast in het bekken” (ook wel VIBI genoemd door verloskundigen). Zoals de omschrijving eigenlijk al uitlegt is het verschil dat kindjes die BIBI liggen nog iets kunnen bewegen met hun hoofdje, bijvoorbeeld van links naar rechts, terwijl kindjes die VIBI liggen niet meer veel beweging in hun hoofdje hebben. Ze kunnen ten alle tijden wel nog 360 graden draaien met hun hoofd, daarom zul je bij de ene controle horen dat het ruggetje rechts ligt in de buik en de volgende controle dat het ruggetje links ligt. Een kindje dat BIBI ligt kan ook nog eventueel uit het bekken komen met het hoofdje, terwijl dit bij een VIBI ligging zeer onwaarschijnlijk is. Belangrijk: of het kindje in het bekken ligt en of het kindje dan BIBI of VIBI ligt zegt niks over wanneer de bevalling gaat beginnen. Dit is totaal geen voorspellende factor. Voorspellende factoren zijn er eigenlijk niet echt.

    Voorweeën/oefenweeën/braxton hicks weeën

    Sommige vrouwen ervaren voorweeën al weken voordat de echte bevalling begint. De buik wordt kortdurend hard, soms de gehele baarmoeder en soms enkel een deel ervan. Vaak komen voorweeën in de avond voor, aangezien de baarmoeder dan het meest actief is. Ze kunnen erg vervelend zijn. Soms kun je er een hele avond last van hebben of houden ze je zelfs wakker. Ze zijn echter nog niet zo pijnlijk dat je moet puffen om de wee te doorstaan. Verder is het belangrijk dat ze nog niet met regelmaat komen zoals ontsluitingsweeën dit wel doen. Ze blijven ook komen in dezelfde intensiteit en zullen niet krachtiger of pijnlijker worden.

    Wat kun je doen tegen voorweeën? Rust, warmte en paracetamol. Dit is het enige wat je kunt doen tegen deze weeën. Ga lekker onder de douche of in bad of op de bank liggen met een warme kruik. Indien dit niet voldoende werkt mag je gerust 2 paracetamols (1000 mg totaal) nemen en proberen te slapen.

    Merk je dat de voorweeën telkens aanwezig zijn nadat je een drukke dag hebt gehad? Dan is het misschien tijd om iets rustiger aan te doen. Geef dit dan aan bij de verloskundige en dan kunnen we samen bekijken wat je eventueel kunt doen om het rustiger aan te doen.

    Wanneer de verloskundige bellen?
    • Bij regelmatige harde buiken of weeën die niet wegtrekken bij toepassing van rust en warmte. Merk je dat er regelmaat in de harde buiken zit (bijvoorbeeld iedere 10 minuten)? Dan willen we graag dat je belt wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent.
    • Bij meer dan 6 harde buiken in een uur wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent
    • Bij ongerustheid
    • Bij vocht- of bloedverlies
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard