1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Geboorteplan

    Gepubliceerd op: 1-19-2024Bewerkt op: 1-19-2024
    Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf Gepubliceerd op: 1-19-2024Bewerkt op: 1-19-2024
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf
    Bij deze een opzet van een geboorteplan. Zoals besproken op de praktijk, is het fijn als deze vóór 32 weken is ingevuld.

    GEBOORTEPLAN

    Wat is een geboorteplan? 

    Een geboorteplan is een document waarin je je wensen rondom de bevalling vastlegt. Een geboorteplan is een belangrijk communicatiedocument.    

    Waarom een geboorteplan?  

    Veel mensen zien het schrijven van een geboorteplan als een belangrijke stap in de voorbereiding op de bevalling. Het kan een manier van zelfontdekking zijn. Zelf ontdekken wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is een manier om elkaar beter te begrijpen en in staat te zijn goed samen te werken gedurende de bevalling. Gebruik een geboorteplan als communicatiemiddel. Het doel is om een geboorteplan te maken dat eenvoudig en duidelijk is. Streef ernaar om het maximaal 1 pagina lang te maken.

    Beslis zelf 

    Mensen die betrokken worden bij de beslissingen die genomen worden rondom hun bevalling, blijken met een beter gevoel terug te kijken op hun bevalling, dan mensen bij wie het gevoel overheerst dat alles hun overkomen is, zonder nog controle te hebben gehad over de situatie. Het is belangrijk om je serieus genomen en gehoord te voelen. Zelfs een bevalling met veel interventies kan positief ervaren worden als je betrokken wordt bij de beslissingen rondom die interventies.   Als je de controle op de beslissingen rond je bevalling kwijtraakt, kun je teleurgesteld raken. Als je samen met je verloskundig hulpverlener de verantwoordelijkheid neemt voor de te nemen beslissingen en wanneer je volledig geïnformeerd wordt, dan heb je de meeste kans dat het een ervaring wordt waar je, hoe dan ook, vrede mee hebt.  Natuurlijk kunnen er zich altijd omstandigheden voordoen waarin je niet elke beslissing zelf kunt nemen. Vertrouw steeds op je zorgverleners. En blijf flexibel ten aanzien van het verloop van je bevalling. Het is goed om uit te gaan van het natuurlijke verloop van de bevalling, maar houdt ook altijd rekening met het onverwachte.  

    Als er tijdens de bevalling interventies nodig zijn waar je je niet goed bij voelt, probeer dan uit te vinden of er sprake is van een medische noodzaak. Het is altijd mogelijk om te achterhalen wat de achtergrond is van keuzes die worden gemaakt. Je kunt de volgende zinnen gebruiken om tijd te nemen informatie te krijgen en mee te beslissen, indien mogelijk: “we willen meer informatie”, “we hebben wat tijd nodig om hierover na te denken”, “zijn er alternatieven?”, “we zullen het overwegen”, “dank je voor het bespreken van die mogelijkheid”.    

    Richt je op je prioriteiten 

    Er is veel te bedenken en te beslissen rondom je bevalling. Het is begrijpelijk dat je het liefst wilt dat alles volgens je wensen verloopt.  Maar dan loop je de kans dat je uitkomt op een geboorteplan, dat zo lang is, dat niemand het meer leest. Het is beter om je te focussen op zaken die echt belangrijk voor je zijn.  

    Schrijf de antwoorden op onderstaande vragen op en neem mee naar het spreekuur: 

      1. Waar denk je je het veiligst/prettigst te voelen tijdens je bevalling? Waar wil je bevallen? 
      1. Wie wil je om je heen om je te begeleiden? In het ziekenhuis mogen maximaal 2 personen erbij. Je partner en eventueel nog iemand. Wil je familie om je heen? 
      1. Mag iemand in opleiding bij je bevalling? Mogen ze handelingen doen onder supervisie?
      1. Welke houdingen tijdens de ontsluiting en persen overweeg je? (lopen, staan, knielen, op handen en knieën, bad, douche, baarkruk) 
      1. Welke wensen heb je ten aanzien van de ruimte, licht, muziek, geuren, rust, sfeer? 
      1. Hoe denk je over interventies als CTG-bewaking, pijnmedicatie, synto, vliezen breken, inknippen?  
      1. Wil je steeds geïnformeerd worden als er wat gedaan moet worden of juist niet te veel? 
      1. Wat wil je doen om je pijn te verlichten (massage, hete kruiken, houdingen, ontspanning, ademhalingsoefeningen, bad/douche, pijnmedicatie) 
      1. Wil je een spiegel gebruiken om mee te kijken tijdens het persen? 
      1. Wil je foto's of film hebben van de geboorte zelf of direct erna? Van onderzoeken van de baby? 
      1. Wil de partner, jezelf of iemand anders eventueel de baby aanpakken bij de geboorte? Helpen geboren worden? Of overpakken van de verloskundige en aan de mama geven?
      1. Wil je dat de navelstreng doorgeknipt wordt of wil je een lotusgeboorte? (lotusgeboorte is dat de placenta/moederkoek geboren wordt en nog aan de baby vast zit. Of eventueel een lotusgeboorte maar dan wel de navelstreng doorknippen? Wie knipt de navelstreng door?   Willen jullie een standaard navelklem (gratis) of eventueel een cordring? Indien je de cordring wilt, bestel deze dan (indien het niet in je kraampakket zit) zelf online voor +/-2,70. Of bij ons op de praktijk voor 2,00.
      1. Hoe wil je met je baby omgaan de eerste momenten: lichamelijk contact, voeden (borst of fles), rooming-in, je partner de baby ook bloot op de borst hebben, lang op je buik houden, het gouden uurtje, de baby niet scheiden van de ouders, onderzoeken kinderarts.
      1. Wil je borst of flesvoeding geven? Wil je medicatie om de borstvoeding te remmen?  
      1. Wil je rust na de bevalling of juist graag mensen om je heen? Bezoek thuis of op kraamafdeling? 
      1. Heb je gelnagels of piercings? Heb je allergieën? En waar heb je de kraamzorg  geregeld?  
      1. Zijn er angsten? Eventueel bij de partner? Bang voor bloed/naalden/flauwvallen?  
      1. Zie je tegen de bevalling op? Zo ja, waar zie je tegenop?
      1. Zou je graag een geboorteverhaaltje willen op onze social media? Vergeet dan zelf niet een mail (eventueel met foto van de baby) naar ons te sturen na de bevalling.  

    We gaan het samen met jullie doen!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard