1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Beladvies

    Gepubliceerd op: 1-19-2024Bewerkt op: 1-19-2024
    Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf Gepubliceerd op: 1-19-2024Bewerkt op: 1-19-2024
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk La Vie Landgraaf
    Dit is het beladvies voor als je met je eigen verloskundige mag bevallen!

    Beladvies bevalling

    Van 37 tot 42 weken mag je onder onze leiding bevallen. Als de bevalling vóór 37 weken begint, bel ons dan altijd direct! We zullen je dan moeten doorverwijzen, de bevalling vindt in dit geval plaats in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Als je bij 42 weken nog niet bevallen bent verwijzen wij je eveneens door.

    Begin van de bevalling

    De bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën (90%) of met gebroken vliezen (10%).

    Weeën

    We zullen hieronder proberen te beschrijven wat weeën zijn. Er zijn verschillende soorten weeën:

    • Indalingsweeën
    • Voorweeën
    • Ontsluitingsweeën

    Indalingsweeën

    Hier kun je met name aan het einde van de zwangerschap last van hebben. De baarmoeder trekt samen, de buik voelt hard aan (harde buiken). Dit kan erg onprettig zijn. Sommige vrouwen omschrijven het als vaginale steken. Deze ‘weeën’ zorgen ervoor dat het hoofdje indaalt in het bekken. Ze zijn onregelmatig, treden met name het ’s avonds en het ’s nachts op en verdwijnen na enige uren vanzelf. Sommige vrouwen hebben hier dagen of zelfs weken achter elkaar last van. Het is onschuldig en je gaat hier niet van bevallen.

    Voorweeën

    Hier kun je aan het einde van de zwangerschap last van hebben. Het is te vergelijken met harde buiken maar dan pijnlijk/gevoelig. De weeën zijn onregelmatig en verdwijnen na enige uren vanzelf. Ook hier kunnen vrouwen dagen of soms weken achter elkaar last van hebben. Het is onschuldig en je gaat hier niet altijd van bevallen. Het kan echter wel een voorstadium van de bevalling zijn!

    Deze voorweeën zijn, als ze na enige tijd stoppen en de bevalling dus niet begint, erg vervelend want het was dan een ‘valse start’. Maar het is goed om te weten dat deze voorweeën vaak wel al het een en ander hebben veranderd aan je baarmoedermond! Deze kun je je voorstellen als een ‘tuutje’. Dit tuutje is lang, stug/hard en ligt richting je rug. Dankzij de voorweeën wordt deze kort, week/zacht en gaat meer naar voren staan. Dit alles moet gebeuren voordat je ontsluiting kunt krijgen. Wanneer de ‘echte’ ontsluitingsweeën beginnen, ontstaat er pas ontsluiting. Deze voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die hun 2e, 3e enz. baby krijgen. Bij een eerste bevalling gaan deze voorweeën vaker wel over in ontsluitingsweeën.

    Ontsluitingsweeën

    Het grootste verschil met voorweeën is dat ontsluitingsweeën regelmatig terugkeren en vaak pijnlijk zijn.

    Je kunt buik-, rug-, en/of beenweeën hebben. Dankzij deze weeën gaat de baarmoedermond open (je krijgt ontsluiting). Je hebt 10cm ontsluiting nodig voordat je mag gaan persen. Om ontsluiting te krijgen moeten de weeën regelmatig elke 3 minuten terugkeren en minimaal 60 seconden aanhouden (geteld van het begin van de ene wee tot het begin van de volgende wee). Alleen bij een tweede of een volgend kind begint de ontsluiting eerder, bij regelmatige weeën om de 5 min.

    Gebroken vliezen

    Een bevalling kan ook beginnen met gebroken vliezen. Meestal verlies je ineens een flinke plons vocht die je niet kunt tegenhouden. Daarna blijf je straaltjes vocht verliezen. Iedere keer als je opstaat, bukt, hoest, niest enz. verlies je vocht. De vliezen zijn dan onderaan gebroken. Wanneer de vliezen hogerop breken, verlies je elke keer kleine beetjes vocht bij het opstaan, bukken, niezen, hoesten enz. Verlies je eenmalig wat vocht en daarna niets meer dan zijn je vliezen niet gebroken. Dit vocht kan wat urine zijn, of vaginale afscheiding. Aan het eind van de zwangerschap verliezen veel zwangeren af en toe wat urine omdat de blaas door de dikke buik in verdrukking komt. Ook wordt de vaginale afscheiding wateriger waardoor het niet meer op vaginale afscheiding lijkt.

    Probeer altijd wat vocht op te vangen in een potje of in maandverband en bewaar dit. Vruchtwater is lichtgeel/ doorzichtig van kleur en er drijven witte/roze vlokjes in. Ook kan er wat bloed bij zitten. Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is, betekent dit dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. In dit geval zul je voor controle van de baby altijd in het ziekenhuis moeten bevallen.

    Je moet ons bellen bij:

    • Weeën
    • Gebroken vliezen
    • Bloedverlies
    • Ongerustheid

    Weeën

    Bel ons als je gedurende één uur, elke drie minuten een wee hebt, die ongeveer 60 sec aanhoudt en welke je moet wegzuchten. Deze weeën zijn allemaal even sterk van kracht en duur. Dus gedurende 1 min een wee, 2 min pauze, 1 min een wee, 2 min pauze enz enz.

    Gebroken vliezen

    Je moet altijd direct bellen indien:

    • Het vruchtwater groen/bruin is
      Je kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept, wat betekent dat we de bevalling over moeten dragen aan het ziekenhuis, voor extra controle van de baby.

    • Je kindje niet is ingedaald Ga dan liggen en wacht tot één van ons bij je langskomt. Als je niet thuis bent, mag je eerst naar huis gaan om te gaan liggen en dan ons bellen.

    Als het vruchtwater helder van kleur is, het hoofdje bij de laatste controle ingedaald was, en je geen regelmatige weeën om de 3 minuten hebt, dan hoef je ’s nachts niet te bellen. Bel in dit geval ’s ochtends om 9:00u. Noteer wel altijd even het tijdstip waarop de vliezen gebroken zijn. Breken de vliezen overdag, dan kun je altijd meteen bellen, zowel met helder als met gekleurd vruchtwater.

    Bloedverlies

    Een beetje bloedverlies (paar druppels, vaak met wat slijm) is normaal en hier hoef je niet voor te bellen. Heb je ruim bloedverlies (zoals een menstruatie) moet je ons altijd bellen!

    Ongerustheid

    Als je ongerust bent, of je twijfelt ergens over, mag je natuurlijk altijd bellen! Je belt nooit voor niets, vaak kunnen we je telefonisch al geruststellen. Geef ook duidelijk aan wanneer je niet gerustgesteld bent en toch graag wilt dat we langskomen! Dit is erg belangrijk! Wacht niet tot ’s avonds of ’s nachts als je overdag ook al ongerust bent.

    Plek van bevallen

    Indien medisch verantwoord, bepalen jullie zelf de plaats van de bevalling. Dit mag je tijdens de bevalling aan ons laten weten. Het kan zijn dat je vooraf hebt besloten dat je in het ziekenhuis wilt bevallen maar dat je tijdens de bevalling toch liever thuis wilt blijven (of andersom), dit mag! In beide gevallen begeleidt één van ons de bevalling. Wanneer je in het ziekenhuis wilt gaan bevallen gaan we ongeveer bij 7-8cm ontsluiting samen richting het ziekenhuis (bij een tweede of volgend kindje eerder). Je gaat altijd samen met ons naar het ziekenhuis, ga dus nooit op eigen initiatief!

    Spoednummer: 045- 763 43 71 > probeer dit een paar keer bij geen gehoor.

    Bij geen gehoor bel dan naar: 045- 763 43 72 > probeer dit ook een paar keer.

    Wat te doen als de bevalling nog in de aanloopfase zit

    Wanneer de weeën beginnen, maar nog onregelmatig zijn, is het belangrijk dat je probeert te ontspannen. Je kunt een warme douche nemen of een warm bad (bad alleen als je geen gebroken vliezen hebt).

    Wanneer de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën, raden we je aan om geen gemeenschap meer te hebben en niet meer in bad te gaan. Onder de douche mag wel.

    Wandelen kan bevorderend zijn. Beweging in combinatie met ontspanning is goed en helpt de bevalling door te zetten.

    Je mag gerust wat eten of drinken wanneer je hier behoefte aan hebt. Neem echter geen zwaar voedsel, dit kan je misselijk maken. Druivensuiker (Dextro) en lippenbalsem zijn handig om in huis te hebben.

    Zorg er verder voor dat wij in het bezit zijn van het juiste telefoonnummer en het juiste adres. Tevens is het belangrijk dat wanneer je thuis wilt bevallen, er goede verlichting is in de kamer en deze op juiste temperatuur is (tenminste 22 graden). Zorg er eventueel voor dat er licht brandt wanneer we 's nachts moeten komen. Zo kunnen we snel zien bij welk huis we moeten zijn.

    Wat moet je doen als de verloskundige te laat is?

    Een zorg voor veel aanstaande ouders is dat ze alleen zijn op het moment van de bevalling. Wij krijgen daarom ook regelmatig de vraag wat je moet doen als er niemand bij is; wat als jullie te laat zijn? Gelukkig gebeurt het maar zeer zelden dat een bevalling zo snel gaat dat wij niet aanwezig zijn op het moment dat het kindje geboren wordt. Meestal zijn wij ruim op tijd aanwezig om jullie bij te staan. Weet dan ook, dat mocht de bevalling onverhoopt ineens heel snel gaan, wij altijd onderweg zijn naar jullie en anders ons uiterste best doen om zo snel mogelijk bij jullie te komen! Als bevallingen heel snel gaan, gaan ze eigenlijk ook altijd goed. Maak je dus niet te veel zorgen!

    Tips voor de partner voor de eerste opvang indien dit onverhoopt noodzakelijk is:

    • Heel belangrijk: bel ons en zet de gsm op luidspreker, wij geven je dan via de telefoon aanwijzingen!
    • Zet de voordeur indien mogelijk open.
    • Doe 's nachts licht aan in de gang en/of de woonkamer, zorg dat je huis goed zichtbaar is voor ons.
    • Ga terug naar boven en blijf bij je partner.
    • Leg een paar matjes uit het kraampakket onder haar billen.
    • Laat je partner zo lang mogelijk zuchten bij de weeën.
    • Help haar met het opvangen van de weeën.
    • Laat haar indien ze persdrang heeft alleen zachtjes persen.
    • Een kindje wordt in principe vanzelf geboren, wij geven telefonisch instructies.
    • Leg je kindje na de geboorte op de buik van de moeder.
    • Droog de baby af met droge doeken (handdoek of hydrofiel luier).
    • Leg een droge doek en een matje uit het kraampakket over de baby en je vrouw.
    • Zet de baby een mutsje op.
    • Maak foto's!

    En nogmaals: wij komen eraan!

    Wat moet je doen als de placenta ook al komt?

    Ook de moederkoek (placenta) wordt uit zichzelf geboren. Je vrouw voelt een wee opkomen. Leg dan een nieuw matje onder haar billen, vervang de eerste of leg een schone over het eerste matje heen. Laat je vrouw eventueel zachtjes mee persen. Met de geboorte van de placenta volgt ook een golfje bloed, dit is normaal. Met de placenta hoef je even niets te doen. Eventueel kun je een navelklem (blauw klemmetje uit het kraampakket) op de navelstreng klemmen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard