1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kunnen baby’s al dromen, en wat dromen ze dan?

    Gepubliceerd op: 1-19-2021Bewerkt op: 11-28-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-19-2021Bewerkt op: 11-28-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Slapen, dat kunnen baby’s wel, maar dromen ze daarbij eigenlijk ook? Dat kan je baby je zelf natuurlijk nog niet vertellen. Wel is het door middel van onderzoek achterhaald of baby’s dromen, en wat ze dan ongeveer al kunnen dromen.

    Baby’s en dromen: REM-slaap

    Een baby slaapt nog ontzettend veel, en tijdens zijn slaap verwerkt hij de gebeurtenissen en indrukken van overdag. Maar dromen? Daar zijn veel ouders niet zo zeker over. Vaak lijkt het wel alsof een baby droomt, omdat baby’s soms huilend wakker worden of juist glimlachen in hun slaap. Volwassenen dromen normaal gesproken tijdens de REM-slaap, een fase die naarmate de nacht vordert steeds langer wordt. In de vroege ochtend dromen volwassenen dus het meest.

    Kinderen slapen echter veel langer dan volwassenen in de REM-slaap (wel 60% van de hun slaap), waarschijnlijk omdat ze meer moeten verwerken door alle nieuwe indrukken die ze opdoen. Maar dat betekent niet dat baby’s ook dromen tijdens deze REM-slaap.

    Dus, dromen baby’s wel of niet?

    Alhoewel baby’s veel meer uren REM-slaap hebben, is er volgens onder andere psycholoog David Foulkes nog geen sprake van levendige en beeldende dromen. Ze zouden nog niet genoeg ‘beelmateriaal’ in hun hoofdje hebben om die gehele REM-fases te vullen met beeldende dromen. Interessant toch? Wanneer ze dus wel dromen, is dat totaal niet zoals volwassenen of oudere kinderen, maar bestaan de dromen uit korte vlagen over eten, warmte, drinken en knuffelen. De dromen gaan dus meer over de basisbehoeftes, en bestaan niet uit hele verhalen met specifieke volgordes.

    Alhoewel baby’s dus niet ‘echt’ dromen in hun REM-slaap, is deze fase in hun slaap wel voor een andere reden erg belangrijk volgens onderzoek. In deze fase wordt er namelijk voor gezorgd dat hun ervaringen worden vastgelegd in hun brein, en worden in de REM-slaap en hoop nieuwe hersenverbindingen gemaakt. Ook door deze hersenactiviteit zou er volgens deskundigen haast geen ruimte meer overblijven om te dromen.

    Wanneer begint een baby met dromen?

    Uit onderzoek blijkt dat kinderen pas echt beeldend beginnen te dromen met verhaallijnen vanaf zeven jaar. Rond deze leeftijd worden kinderen zich ook steeds bewuster van hun identiteit, wat belangrijk is om zichzelf een rol te geven in hun dromen. Tussen de vier en vijf jaar zijn de dromen nog erg simpel en zonder bewegende beelden. Wanneer je baby 9 maanden oud is, wordt het ook steeds makkelijker te herkennen als je baby een nachtmerrie heeft. Je kind kan dan huilend of schreeuwend wakker worden, en kan hierbij ook zijn vuistjes ballen.

    Onderzoek kan helaas nog niet met honderd procent zekerheid bevestigen wat en wanneer baby’s dromen. Technologie om dit te kunnen bevestigen is er simpelweg nog niet, en baby’s kunnen het helaas ook nog niet zelf vertellen. In de kleutertijd kunnen kinderen over het algemeen steeds beter navertellen wat ze precies hebben gedroomd.

    Hoe ver kan een pasgeboren baby zien?

    • 50-60cm
    • 40-50cm
    • 20-30cm

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard