Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Update Corona maatregelen

Verloskundigenpraktijk de Kuip

, 2 October 2020 10:23Laatste update op: 2 October 2020 10:32

Nieuwsbrief vanuit de regio Salland met betrekking tot nieuwe Corona maatregelen

Update rondom corona, 2 oktober 2020

Beste zwangere en partner,

In aansluiting op de maatregelen die op 28 september bekend geworden zijn geven wij in deze brief een overzicht van de maatregelen voor de geboortezorg in de regio. Alles is erop gericht om ervoor te zorgen de “normale” zorg door te laten gaan. Om dit te bereiken hebben we jouw medewerking nodig.

Graag wijzen we je op de basis adviezen voor het beleid rondom het corona virus:

 • Houd bij alle zorgmomenten de Rijksoverheid en RIVM-regels in acht:
 • Alle zorgverleners van geboorte zorg Salland dragen een mondkapje wanneer ze zorg leveren binnen 1,5m.
 • Kom zoveel mogelijk alleen naar je afspraken Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand
 • Hoest of nies in de elleboogplooi
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi direct na gebruik weg Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
 • Bij klachten passend bij Corona alleen huisbezoeken indien medisch noodzakelijk en altijd in overleg
 • Indien in het gezin COVID-19 klachten zijn, meld dit dan te allen tijde aan je zorgverlener. Het is dan noodzakelijk om meer beschermingsmaatregelen te nemen

Terugkomst uit een code oranje land Bij terugkeer uit een land waar het reisadvies oranje is, luidt het advies van het RIVM om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Soms heb je al zwangere een controle nodig na terugkomst i.v.m. je zwangerschapsduur. Dat kan op voorwaarde dat je geen klachten hebt. Het advies is dan als volgt:

 1. Je komt alleen.
 2. Je bent verplicht een mondkapje te dragen en wast je handen bij binnenkomst.
 3. De verloskundige draagt een mondkapje en houdt het consult zo kort mogelijk.

Zorg tijdens je zwangerschap bij je verloskundige en in het ziekenhuis. We doen er alles aan om de zorg fysiek door te laten gaan en niet over te moeten gaan op (beeld) bellen.

 1. Tijdens je controle dragen de zorgverleners een mondkapje, omdat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

 2. Om de spreekuren soepel te laten verlopen vragen we je op de afgesproken tijd naar de afspraak te komen. Kom niet te vroeg i.v.m. ruimte in de wachtkamer.

 3. Kom tijdens de zwangerschapscontroles alleen. Dus zonder partner en/of kinderen.

  • Wanneer je samen met je partner belangrijke dingen met ons wil bespreken is dit uiteraard mogelijk neem dan vooraf contact met ons op.
  • Je partner mag er altijd met videobellen/luidspreker bij aanwezig zijn.
  • Bij de echo is het toegestaan je partner mee te nemen. De verloskundig - echoscopist zal een mondkapje dragen en mogelijk wordt jullie gevraagd dit ook te doen tijdens het gehele onderzoek
  • Kinderen kunnen niet mee naar het spreekuur.
  • Geen andere personen dan je partner (uitzondering geldt voor een persoon uit hetzelfde huishouden bijvoorbeeld als je nog thuis woont bij je moeder).
 4. In het Deventer ziekenhuis is het voor de publiek toegankelijke binnenruimtes het advies om een mondkapje te dragen. Denk hierbij aan bij bijvoorbeeld bloedprikken of een afspraak op de poli.

 5. De voorlichtingsavonden van Geboortezorg Salland over de bevalling, de kraamtijd en de borstvoeding vinden op dit moment niet plaats. De voorlichting is online te bekijken via de website van Geboortezorg Salland. https://geboortezorgsalland.nl/online-voorlichting/

Zorg tijdens je bevalling: De zorg tijdens je bevalling vindt plaats zoals je van ons gewend bent of van ons verwacht.

 • Meer dan 1 persoon? Is het bij je bevalling in het ziekenhuis voor jou van belang om meer dan 1 persoon mee te nemen ter ondersteuning van jou, dan is dit in overleg mogelijk. Door de beperkte ruimte van het verloscomplex en daarmee het extra risico wat meer aanwezigen meebrengt voor personeel en andere patiënten is het belangrijk om hier goede keuzes in te maken. Overleg van tevoren met jouw zorgverlener wat we hierin voor jou kunnen betekenen.
 • Poliklinisch bevallen in het Deventer Ziekenhuis. In de publiek toegankelijk binnenruimtes is het advies een mondkapje te dragen. Neem deze dus mee in je ziekenhuis tasje voor jou en je partner.

Heb je koorts, hoest je of heb je andere symptomen mogelijk passend bij Corona. Of heeft een van je gezinsleden (kinderen/partner) deze klachten dan vragen wij je om niet naar de praktijk te komen maar vooraf te bellen en te overleggen wat het beste is om op dat moment te doen.

Nogmaals: voor spoedzorg zijn de verloskundige en gynaecoloog altijd bereikbaar. De verloskundige komt zo nodig ook gewoon bij je thuis of je kunt voor een extra controle naar het ziekenhuis komen. Bij twijfel gewoon altijd bellen!

Meer informatie:

We snappen dat deze periode in je zwangerschap ook kan zorgen voor veel vragen. De meest gestelde vragen vind je hier: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/zwangerschap Zijn je vragen hier niet mee beantwoord of heb je vragen specifiek voor deze regio of je eigen zorgverlener neemt dan per telefoon of mail contact met je verloskundige of gynaecoloog op.

Houd vol, alleen samen kunnen we dit!

Vriendelijke groet,

Namens het hele team van verloskundigen, echoscopisten, kraamverzorgenden, verpleegkundigen, gynaecologen en het Deventer Ziekenhuis

IGO Geboortezorg Salland

 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard