1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kraamzorg en kinderopvang: wanneer en hoe moet je het regelen?

    Gepubliceerd op: 10-20-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-20-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Twee belangrijke zaken om op tijd te regelen tijdens de zwangerschap zijn de kraamzorg en kinderopvang. Geschikte kraamzorg is voor iedere vrouw natuurlijk onmisbaar, en kinderopvang enkel als je moet werken of niet altijd bij je baby kunt zijn. Wanneer moet je deze dingen regelen, en waar moet je op letten?

    Kraamzorg en kinderopvang: wees op tijd

    Voor zowel kraamzorg als kinderopvang is het belangrijk dat je dit op tijd tijdens je zwangerschap regelt, anders kunnen de kraamzorgbureau’s en kinderdagverblijven van je voorkeur misschien al vol komen te zitten. Voor kinderopvang geldt dat je dit het beste al tijdens de eerste of tweede maand van je zwangerschap kunt regelen. Na de eerste echo rond de 8 weken zwangerschap is een mooi moment om dit te doen. Als dat niet lukt, zorg er dan in ieder geval voor dat je beiden in het eerste trimester van je zwangerschap regelt, om zo teleurstellingen te voorkomen.

    Kraamzorg

    Wat is kraamzorg?

    Kraamzorg is voor iedere pas bevallen vrouw belangrijk, of het nu je eerste, tweede of derde kindje is. Er zal dan na je bevalling de eerste week een kraamverzorgster bij jullie thuis aanwezig zijn ter medische ondersteuning van jou en begeleiding bij het verzorgen van je baby. Met deze hulp zullen jullie als gezin nog meer kunnen genieten en bovendien kan je met al je onzekerheden en vragen terecht over jouw lichaam na de bevalling en het verzorgen en voeden van je baby. De kraamzorg start thuis, wanneer jullie thuis zijn van de bevalling. Lees hier hoeveel je precies zelf moet bijdragen aan kraamzorg. Een kraamverzorgster ondersteunt jullie ook met het huishouden, maar is geen werkster. Met taken als koffie zetten voor de visite, het bed verschonen en koken zal ze bijvoorbeeld, naast de zorg voor jou en je baby, ook kunnen helpen.

    Waar moet je op letten bij het regelen van kraamzorg?

    De kraamverzorgende zal een complete week ieder dag bij jullie thuis aanwezig zijn. Het is daarom wel zo fijn als er een klik met haar is en je je hebt verdiept in het kraambureau. Wat je kunt doen om zeker te zijn dat jouw kraamverzorgster de juiste is, is rondvragen tijdens de zwangerschap naar goede opties. Ook het internet leent zich uitstekend om reviews te zoeken van kraambureaus. Tijdens het intakegesprek kun je er dan op letten dat er een goede klik is tussen jullie en de kraamverzorgster. Als het niet klikt, schroom dan zeker niet om andere opties te overwegen. Wil je borstvoeding geven? Let er dan op of het kraambureau en de kraamverzorgsters pro-borstvoeding is, om je door eventuele moeilijkheden heen te helpen en door te zetten met borstvoeding. Het scheelt ook per kraamcentrum hoe flexibel ze zijn qua werkuren. Check ook goed met welke kraambureaus je zorgverzekeraar samenwerkt. Tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige zal je ook meer te horen krijgen over kraambureaus in de buurt.

    Kinderopvang

    Wat is kinderopvang?

    Om je werk met het ouderschap te kunnen combineren, zal je hoogstwaarschijnlijk kinderopvang nodig hebben. De mogelijkheid van een [kinderopvang]( is ideaal als er niet een familielid is die ieder dag op je baby kan passen. Als jij en je partner allebei werken, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het inkomen van de minst werkende ouder. Lees hier hoe kinderopvangtoeslag precies werkt. Soms zijn er lange wachtlijsten bij kinderopvangcentra, net zoals bij kraamzorg is het dus verstandig op tijd op zoek te gaan naar een kinderopvang die jullie bevalt. Lees hier wat je precies kunt verwachten van een kinderopvangverblijf.

    Waarop moet je letten bij het kiezen van een kinderopvang?

    Alle ouders willen natuurlijk dat hun kindje in goede handen is in een kinderopvangverblijf. Ook wil je dat de normen en waarden van een opvang en pedagogische aanpak van een verblijf aansluit bij jullie persoonlijke opvattingen. En is het er wel netjes en veilig in de opvang? Hoeveel medewerkers zijn er werkzaam in de opvang? En hoe pakt de opvang voedingen aan? En wat als je kindje ziek is, wanneer kan het dan wel en wanneer niet naar de opvang? Hier kan je allemaal naar vragen tijdens een intakegesprek, en ook is het zeker de moeite waard naar ervaringen te vragen in jullie omgeving of review te zoeken op het internet. Niet elke kinderopvang kost hetzelfde, dat is ook iets om goed op te letten.

    Waar let jij op bij het kiezen van de juiste kraamzorg en kinderopvang? Laat het weten in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard