Waarom je kind liegt
Alle kleine kinderen liegen weleens. Ze beginnen vaak met liegen tussen de leeftijd van twee en vier jaar. Dit komt omdat ze beginnen te beseffen dat ze een aparte persoonlijkheid hebben en dat hun acties consequenties hebben. Ze ontdekken dat ze een bepaald gedrag kunnen verbergen of manipuleren om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Het is dus een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind.
Het liegen van een kind kan ook te maken hebben met opvoeding. Kinderen leren van hun ouders en als ouders regelmatig oneerlijk zijn, is het logisch dat kinderen dat gedrag overnemen. Een omgeving waarin ouders open communiceren en eerlijk zijn, zal ertoe bijdragen dat kinderen opgroeien met het begrip dat eerlijkheid het beste is.
Redenen van liegen per leeftijd
-
2-4 jaar: Peuters willen graag een ongemakkelijke situaties, bijvoorbeeld van het verschonen van een luier, vermijden. Daaruit ontstaan de eerste leugentjes om eigen bestwil waar een peuter mee experimenteert. Als ouder is dit herkenbaar, want iedere moeder heeft weleens te maken gehad met een peuter die stellig ontkent dat hij iets heeft uitgehaald. Het heeft echter weinig zin om een peuter te straffen voor het liegen, omdat hij nog niet begrijpt dat hij iets verkeerds doet. Voorkom dat je in een ruzie met je kind verzeild raakt om hem te laten bekennen dat hij het heeft gedaan. Je kunt op zo'n moment beter zeggen: "De kat heeft erg veel pijn", in plaats van: "Heb jij de kat geschopt?!"Een beschuldiging zorgt er namelijk vaak voor dat een kind de waarheid verdraait.
-
4-5 jaar: De leeftijd van vier tot vijf jaar is typisch voor kinderen om te praten over denkbeeldige vriendjes, monsters en pratende honden. De leugens die kinderen op deze leeftijd vertellen zijn meestal gerelateerd aan hun fantasiewereld en spel. Het kan ook zijn dat een kind iets graag wil en daarom liegt. Maak je geen zorgen als je kind volhoudt dat zijn fantasiewereld echt is, dat is niet echt een leugen. Je kind wil gewoon graag volhouden dat zijn fantasiewereld echt is. Daarnaast verwerken kinderen bepaalde gebeurtenissen anders dan volwassenen, bijvoorbeeld door een fantasieverhaal. Hoewel zo'n fantasieverhaal vreemd kan lijken voor volwassenen, is het voor het kind een manier om gebeurtenissen of indrukken te verwerken.
Wat doen als je kind vaak liegt?
- Praat over de waarheid en de consequenties: Een van de belangrijkste manieren om het liegen van een kind aan te pakken, is door te praten over de waarheid en de consequenties van liegen. Praat met je kind over waarom eerlijk zijn belangrijk is en wat de gevolgen zijn van liegen.
- Haal je kind niet uit zijn fantasie: Als het liegen komt doordat je kind in een fase zit waarin hij in zijn eigen fantasiewereld leeft, is het belangrijk je kind hier niet te veel uit te halen. Het hoort bij zijn ontwikkeling, en zodra het hem niet in de problemen brengt, is deze vorm van 'liegen' niet erg.
- Wees een voorbeeld: Kinderen leren veel van wat ze zien. Wees dus zelf het goede voorbeeld en zorg dat je als ouder altijd eerlijk bent. Als je kind merkt dat jij eerlijk bent, is de kans groter dat ze ook eerlijk zullen zijn.
- Beloon eerlijkheid: Moedig eerlijkheid aan door het belonen ervan. Als je kind toegeeft dat hij iets fout heeft gedaan, prijs hem dan voor zijn eerlijkheid. Het geeft hem of haar de motivatie om oprecht te blijven.
- Onderzoek waarom je kind liegt: Probeer de oorzaak van het liegen van je kind te achterhalen. Praat met je kind om erachter te komen waarom ze liegen. Mogelijk kan er een specifieke reden zijn waarom ze de waarheid niet vertellen.
- Toon begrip: Als je ontdekt waarom je kind liegt, toon dan begrip. Kinderen kunnen soms het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden en dat kan ertoe leiden dat ze de waarheid verbergen. Laat je kind weten dat je hun gevoelens begrijpt en dat je er altijd bent om te helpen.
- Bouw vertrouwen op: Probeer een sterke band en vertrouwen op te bouwen met je kind. Laat zien dat je er altijd bent om te helpen en dat je open staat voor communicatie. Een goede band tussen ouder en kind kan ertoe leiden dat het kind eerlijk wil zijn en openlijk communiceert.
Lees ook:
De peuterpuberteit: hoe ga je om met de nee fase?Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.