1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kind dat blijft zeuren en drammen? Dit is (niet) de oplossing

    Gepubliceerd op: 4-21-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-21-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Als ouder ken je het vast wel: een drammende en zeurende peuter die maar niet lijkt te stoppen. Het kan een uitdagende situatie zijn om mee om te gaan, en je vraagt je misschien af waarom je kind zich op deze manier gedraagt. Doe je als ouder iets verkeerd of heeft je kind van nature een sterker temperament?

    Zeuren, drammen: waarom doet je kind dat?

    Peuters zijn in een fase van ontwikkeling waarin ze ontdekken dat ze een eigen wil hebben en graag hun eigen wensen en behoeften willen uiten. Ze zijn nog niet volledig in staat om hun emoties en frustraties op een volwassen manier te uiten, waardoor ze vaak terugvallen op drammen en zeuren om aandacht te krijgen of hun zin te krijgen. Dat is een veel voorkomend kenmerk van de peuterpuberteit, of de zogeheten 'nee' fase. Het kan ook zijn dat sommige peuters van nature meer geneigd zijn tot drammen en zeuren vanwege hun temperament en persoonlijkheid.

    Daarnaast kan de omgeving en de opvoeding van invloed zijn op het gedrag van een peuter. Als een peuter merkt dat drammen en zeuren succesvol is om aandacht te krijgen of zijn/haar zin te krijgen, kan het gedrag versterkt worden. Ook kunnen inconsistentie in opvoeding, gebrek aan duidelijke grenzen, of een overvloed aan prikkels en beloningen invloed hebben op het gedrag van een peuter.

    Hoe kun je het best reageren als je kind maar veel zeurt?

    Het kan uitdagend zijn om op de juiste manier te reageren als je kind maar blijft drammen en zeuren. Fel reageren en meegaan in het gedrag van je kind, een time out geven, of schreeuwen, is geen goed idee. Een grote reactie kan juist zijn wat je kind zoekt, want zelfs negatieve aandacht is aandacht. Geef je je kind na het drammem toch zijn zin, dan is de kans groter dat je kind de volgende keer weer zal doordrammen om zijn zin te krijgen.

    Hier zijn enkele tips om effectief om wél te gaan met dit gedrag:

    • Geef duidelijke en consistente grenzen: Het stellen van duidelijke en consistente grenzen is belangrijk om het gedrag van je peuter in goede banen te leiden. Maak afspraken over wat wel en niet acceptabel gedrag is en wees consistent in het handhaven van deze grenzen. Naarmate je dit consistent doet is het waarschijnlijker dat je peuter zich in het vervolg
    • Luister en toon begrip: Neem de tijd om naar je peuter te luisteren en zijn/haar behoeften en gevoelens te begrijpen. Valideer en verwoord de emoties van je peuter zonder het gedrag goed te keuren, en toon begrip voor zijn/haar frustraties.
    • Bied alternatieven aan: Geef je peuter alternatieven om zijn/haar behoeften te uiten op een positieve manier. Moedig bijvoorbeeld aan om te praten in plaats van te drammen, of om op een rustige manier te vragen om wat hij/zij wil.
    • Blijf rustig en kalm: Het is belangrijk om zelf rustig en kalm te blijven, ook al kan het gedrag van je peuter soms frustrerend zijn. Vermijd negatieve reacties of straffen die het gedrag kunnen versterken, en blijf geduldig en positief.
    • Geef positieve aandacht en beloningen: Beloon gewenst gedrag van je peuter met positieve aandacht en beloningen. En vermijd het geven van aandacht als je kind zich niet goed gedraagt. Geef complimenten en erkenning wanneer je peuter zich goed gedraagt, en gebruik beloningen zoals stickers of kleine cadeautjes om gewenst gedrag te stimuleren.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

    • group-image

      Opvoeden

      21 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard