Johannesbroodpitmeel: poeder van kiemende zaden
Maar wat is johannesbroodpitmeel precies? Het is een wit of geelwit poeder, afkomstig van gemaalde kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel hiervan wordt gebruikt als verdikkingsmiddel van melkvoeding voor baby’s, om zo onder andere problemen als een extreme reflux te voorkomen of verbeteren. Het johannesbroodpitmeel kan zowel aan borstgevoede als flesgevoede baby’s worden gegeven.
Lees ook:
Borstvoeding: hoe weet je dat je baby genoeg drinkt?Wanneer geen je johannesbroodpitmeel?
Voor baby’s die wel erg veel spugen is johannesbroodpitmeel wellicht een oplossing. Je baby heeft er wellicht profijt van als hij meer overgeeft dan één mondje, slecht groeit of last heeft van de reflux. Je baby kan dan een refluxziekte hebben. Door johannesbroodpitmeel te gebruiken, wordt de voeding zwaarder waardoor het beter in de maag van je baby zal blijven. Ook kan het helpen je baby iets rustiger te laten drinken, wat op zijn beurt weer het boeren en de reflux achteraf kan verminderen.
Hoe geef je johannesbroodpitmeel?
Voordat je het gebruikt, overleg eerst even met het consultatiebureau of met de huisarts. Zij kunnen je adviseren of je baby het daadwerkelijk nodig heeft, of dat de reflux op een andere manier kan worden opgelost.
Lees ook:
Kunstvoeding: 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wistIndien johannesbroodpitmeel de beste oplossing is voor jouw baby, kun je 1 tot 2 schepjes toevoegen met 100ml melk. Dat mag zowel moedermelk als kunstvoeding zijn, en je kunt het al geven vanaf 0 maanden. Je arts of het consultatiebureau zal je helpen te bepalen wat de juiste hoeveelheid is, waarna je de hoeveelheid kunt opbouwen. Sommige baby’s houden namelijk niet van té dikke voeding, dus het uitvinden van hoeveel genoeg is altijd even puzzelen.
Voor een flesje kunstvoeding kun je het flesje bereiden op de normale manier en daarna het schepje johannesbroodpitmeel toevoegen. Voor een flesje afgekolfde moedermelk vul en verwarm je het flesje ook op de reguliere manier, waarna je het johannesbroodpitmeel toevoegt. Als je liever borstvoeding aan de borst geeft, dan kun je van het johannesbroodpitmeel een papje maken, en dat voor en na de borstvoeding geven.
Lees ook:
Stuwing bij borstvoeding of kunstvoeding, wat doe je eraan?Zitten er ook nadelen aan johannesbroodpitmeel?
Soms ervaren baby’s toch wat nadelige effecten van johannesbroodpitmeel:
- Een volle buik. Omdat het maagje sneller vult, is je baby ook eerder verzadigd en kan het minder drinken dan dat hij eigenlijk nodig heeft. Gebruik dan iets minder johannesbroodpitmeel.
- Krampjes en obstipatie. Als je merkt dat de krampjes toenemen, of obstipatie ontstaat, gebruik dan iets minder johannesbroodpitmeel.
- Niet voor iedere baby. Sommige baby’s krijgen juist meer last van reflux na johannesbroodpitmeel, omdat het wat minder makkelijk te verteren is. Na ongeveer kun je met je arts de conclusie trekken of het voor jouw baby definitief wel of niet werkt.
Lees ook:
Hik bij je baby: wat doe je eraan en kan het kwaad?Johannesbroodpitmeel of papfles (rijstebloem, havermout, tarwe)
Een flesje met johannesbroodpitmeel is niet hetzelfde als een papfles, waaraan rijstebloem, havermout of tarwe is toegevoegd. Een papfles is namelijk bedoeld voor baby’s die al toe zijn aan nieuwe voedingsstoffen uit [vaste voeding](vaste-voeding-baby(: je kunt het dan ook pas geven vanaf 4 maanden. Naast de voedingsstoffen leert je baby ook nieuwe smaken kennen met de papfles. Meestal wordt voor een papflesrijstebloemgebruikt, maar dit zorgt niet voor minder reflux. Een papfles is dus bedoeld voor bijvoeding, wat heel anders is dan het doel van johannesbroodpitmeel.
Lees ook:
Borstvoeding met ziekte bij jou of je babyOp zoek naar johannesbroodpitmeel? Bij de Online Drogist kun jejohannesbroodpitmeel kopenvan hoogwaardige kwaliteit.