1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Je kindje heeft zijn hoofd gestoten. Wanneer is er reden tot zorgen?

    Gepubliceerd op: 2-17-2021Bewerkt op: 1-25-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-17-2021Bewerkt op: 1-25-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Het is misschien even schrikken als je het hoofdje van je baby ergens tegenaan stoot, of wanneer je oudste per ongeluk tegen het hoofdje van je baby aantrapt. Is dat gelijk reden tot paniek, of kan het hoofdje van je baby wel tegen een stootje?

    Hoofd gestoten van je kindje

    Vooral wanneer het hoofd van je baby een klap krijgt kan dat wat zorgen opwekken bij de ouders, omdat de schedelnaden van jonge kinderen nog niet volledig zijn gesloten en bij elkaar worden gehouden door fontanellen. Deze fontanellen werken echter juist als schokdempers, waardoor de schedel bij een harde val juist een beetje kan meeveren omdat de schedel nog erg flexibel is. Een schedelbreuk is dan ook waarschijnlijker bij oudere kinderen en volwassenen. Wanneer je kindje dan net begint met lopen, zijn de fontanellen nog net aanwezig, wat precies goed uitkomt! De fontanellen groeien dicht tussen de 12 en 18 maanden.

    Is je kindje al wat ouder, dan is het onvermijdelijk dat je kind ooit op zijn hoofd zal vallen. Dat is immers het zwaarste deel van het lichaam. Vaak loopt dat gewoon goed af, maar het kan ook lijden tot bloedingen in de hersenen, een hersenschudding of letsel in de schedel.

    Let op de volgende symptomen

    Ondanks dat vallen of stoten op het hoofdje meestal wel goed afloopt, kan letsel aan de schedel of hersenschade wel voorkomen. Wees hierbij alert op de volgende symptomen:

    • Is je baby slaperig? Dat is normaal als je baby stress of een verwonding heeft gehad, en het is belangrijk je kindje te laten slapen om hem of haar zich weer beter te laten voelen. Als je baby echter lang daarna nog steeds slaperig is, dan kan het teken zijn van iets ernstigers, en kan het een goed idee zijn toch een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis.
    • Bij braken, irritatie, verminderde eetlust en moeite met het gebruiken van een deel van het lichaam, is het ook beter een bezoekje te brengen aan het ziekenhuis.
    • Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding.
    • Ook als de stoot is gekomen door een verkeersongeluk, kan je beter altijd contact opnemen met een arts of naar het ziekenhuis gaan.

    Hoofd gestoten en de breath holding spell

    Sommige baby’s en kinderen stoppen met ademen nadat ze hard zijn gevallen of hun hoofd hebben gestoten. Dat kan gebeuren wanneer een kind heel erg schrikt of pijn heeft, waardoor ze even vergeten adem te halen, blauw aanlopen en flauwvallen. Ze zullen na het flauwvallen vanzelf weer op adem komen. Het is dus niet ernstig, maar natuurlijk wel akelig. Wanneer dit gebeurt, kan het helpen om in het gezicht van je kindje te blazen. Ook is het aan te raden wel een bezoekje te brengen aan de huisarts, want een gebrek aan ijzer kan een rol spelen als je kind flauwvalt.

    Wat is geen mogelijke reden waarom je kind een bloedneus heeft?

    • Letsel
    • Abnormale groei van bloedvaten
    • Hersenbloeding

    Functie van vallen

    Het vallen heeft wel een functie, alhoewel je natuurlijk liever hebt dat het niet gebeurt. Maar door je kindje vrij te laten bewegen, lopen, vallen en opstaan, zal hun motoriek verbeteren waardoor ze zich leren opvangen bij een val. Dit zorgt ervoor dat ze ook minder angstig worden en steeds meer durven. Jij zult een val en een stoot op het hoofd van je kindje dan ook vaak enger vinden dan zij zelf! Vaak zal je kindje er niks aan over houden, maar bij twijfel kan je altijd contact opnemen met een arts, en ook is het een goed idee om je kindje altijd in de gaten te houden op de hierboven genoemde symptomen.

    Tip: EHBO cursus volgen

    Met een baby zit een ongelukje in een klein hoekje. Het is dan beter alvast te weten wat je moet doen als je kindje zijn hoofdje stoot of in het ergste geval ergens door stikt of een brandwond oploopt. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen en baby's kunt verwachten. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard