1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Je kind laten wennen aan de baby: zo lukt het

    Gepubliceerd op: 5-16-2023Bewerkt op: 9-14-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-16-2023Bewerkt op: 9-14-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Niet alleen worden jullie opnieuw ouders, ook jullie oudste kind wordt een grote broer of zus! Het moment waarop een gezin uitbreidt en er een nieuw broertje of zusje wordt verwelkomd, is een bijzondere en spannende tijd. Vooral voor je kind die behoorlijk moet wennen aan de nieuwe baby. Dit zijn manieren om hem of haar op een liefdevolle manier door deze periode heen te helpen.

    Waarom kinderen tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuw broertje of zusje

    Het is belangrijk om te begrijpen waarom kinderen tijd nodig hebben om te wennen aan de komst van een nieuwe baby. Enkele redenen hiervoor zijn:

    • Verandering in aandacht: Voorheen was je kind het middelpunt van de aandacht, maar met de komst van de baby wordt de aandacht nu verdeeld. Dit kan leiden tot gevoelens van jaloezie of onzekerheid bij het oudere kind.
    • Nieuwe dynamiek in het gezin: Met de komst van de baby verandert de dynamiek in het gezin. Er zijn nieuwe regels, routines en verantwoordelijkheden die moeten worden aangepast. Dit kan voor het oudere kind verwarrend zijn en het gevoel geven dat ze hun plek moeten vinden in de nieuwe gezinssamenstelling.
    • Onzekerheid en angst: Voor sommige kinderen kan de komst van een nieuwe baby angst of onzekerheid veroorzaken. Ze kunnen zich afvragen hoe hun rol zal veranderen en of ze nog steeds even geliefd en belangrijk zullen zijn.

    Zo laat je je kind wennen aan de nieuwe baby

    Het is essentieel om je kind te ondersteunen bij de overgang naar het leven met een nieuwe baby. Hier zijn enkele tips om je kind te helpen wennen aan de nieuwe baby, afhankelijk van hun leeftijd.

    Dreumessen kun je beterekken bij de zorg voor de baby door ze kleine taken te geven, zoals het geven van een luier of een doekje. Geef je dreumes extra knuffels en aandacht om hen gerust te stellen dat ze nog steeds geliefd zijn. Je peuter kun je laten helpen met eenvoudige taken zoals het geven van een flesje of het kiezen van kleding voor de baby. Lees samen boekjes over baby's en praat over de rol van grote broer of zus voorafgaand aan de geboorte, maar ook wanneer de baby er eenmaal is. Kleuters kun je aanmoedigen om aan de baby voor te lezen of te zingen, dit versterkt de band tussen hen. Betrek je kleuter bij het maken van beslissingen voor de baby, zoals het kiezen van een naam of het inrichten van de babykamer.

    Een bekende manier om de baby meteen in de smaak te laten vallen bij je kind, is door een cadeautje te kopen voor je oudste die hij zogenaamd van de baby krijgt. Zo ziet hij de baby meteen als een bondgenoot, in plaats van concurrentie. Dit werkt vooral goed bij dreumessen en peuters. Laat je kind ook zelf een cadeautje uitkiezen voor de baby: geven vinden ze net zo leuk.

    De allereerste kennismaking met de baby is ook erg belangrijk. Kom je thuis van het ziekenhuis, geef dan eerste je oudste kind een dikke knuffel en probeer een paar minuten één-op-één tijd door te brengen voordat je de baby introduceert. Leg je baby het liefst op bed, of in een stoeltje en houd je peuter vast tijdens de kennismaking. Zo krijgt hij of zij niet gevoel vervangen te zijn door de baby.

    Wat als je kind niet blij is met de komst van de baby?

    Het is normaal dat je kind niet meteen enthousiast reageert op de komst van de nieuwe baby. Hier zijn enkele tips om met deze situatie om te gaan:

    • Luister naar je kind: Neem de tijd om te luisteren naar de gevoelens en zorgen van je kind. Laat ze weten dat hun gevoelens begrepen en geaccepteerd worden.
    • Bevestig hun gevoelens: Erken de gevoelens van je kind en laat hen weten dat het normaal is om zich zo te voelen. Dit kan helpen om de negatieve emoties te verzachten.
    • Geef extra aandacht: Zorg ervoor dat je voldoende tijd en aandacht aan je oudere kind besteedt, los van de zorg voor de baby. Dit kan hun gevoel van veiligheid en geliefd zijn versterken.
    • Betrek je kind bij de zorg: Laat je kind op een passende manier betrokken zijn bij de zorg voor de baby. Dit kan hen helpen een band op te bouwen en zich meer verbonden te voelen.
    • Zoek naar positieve momenten: Wijs op de voordelen van het hebben van een broertje of zusje, zoals het hebben van een speelkameraadje of iemand om avonturen mee te beleven.
    • Houd routines in stand: Probeer de routines en activiteiten die belangrijk zijn voor je oudere kind zoveel mogelijk te behouden. Dit kan hen een gevoel van stabiliteit en veiligheid geven tijdens de veranderingen in het gezin.
    • Geef het tijd: Geef je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Het kan even duren voordat ze zich comfortabel voelen en hun plaats vinden in de nieuwe gezinsdynamiek.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard