1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BevallingHerstelJe hormoonhuishouding na de zwangerschap hoe zit dat

  Je hormoonhuishouding na de zwangerschap, hoe zit dat?

  ZP® - Magazine

  , 24 februari 2022 02:32Laatste update op: 19 september 2022 19:16

  Je hoort vaak dat je na de bevalling nog negen maanden moet ontzwangeren. En dat komt grotendeels door de hormonen die zich moeten herstellen in het lichaam. Dat kan zorgen voor moodswings net als tijdens de zwangerschap, of het gevoel jezelf weer helemaal te moeten hervinden. Ook fysiek kan het voor een aantal kwaaltjes zorgen.

  Hormonen na de bevalling

  Hormonen zijn een belangrijk aspect van de zwangerschap. Ze zorgen ervoor dat er iets in beweging wordt gezet, en dat je lichaam zich kan aanpassen aan het groeiende mensje in je buik. Oestrogeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de eierstok gaat rijpen, en oxytocine en adrenaline speelt weer een grote rol tijdens de bevalling.

  Na de bevalling zal je lichaam prolactine aanmaken om moedermelk aan te maken. Daarnaast zal je lichaam hard werken om je hormoonhuishouding weer op pijl te krijgen, want als ontzwangeren wordt ervaren. Je lichaam moet immers weer terug naar ‘normaal’, maar dat is lange tijd geleden. Klachten als somberheid, stemmingswisselingen of haaruitval zijn daardoor veel voorkomende klachten.

  Lichamelijke klachten door hormonaal herstellen

  Verschillende lichamelijke klachten kunnen je overvallen na de bevalling, allemaal doordat je hormoonhuishouding zich aan het herstellen is.

  • Naweeën: direct na de bevalling en in de kraamweek kun je behoorlijk last krijgen van naweeën. Dat wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder weer moet krimpen naar het ‘originele’ formaat, en dat kan best pijnlijk zijn. Vooral wanneer je borstvoeding geeft, wordt door de toeschietreflex het krimpen van de baarmoeder aangemoedigd, waardoor je soms opeens een flinke nawee kunt krijgen tijdens het voeden.

  • Overmatig zweten: Niet normaal, hoe veel je kunt zweten na de bevalling! Dan komt allemaal omdat je onder de invloed van de zwangerschapshormonen veel vocht hebt vastgehouden tijdens de zwangerschap. Ook kun je daardoor meer moeten plassen dan normaal.

  • Bekken- en rugklachten: tijdens de zwangerschap is je bekken veel soepeler geworden, om je baby geboren te laten worden. Sommige vrouwen doen er langer over dan anderen om de kracht in het bekken te herstellen. Daardoor kan het zijn dat je nog een tijdje last hebt van bekkeninstabiliteit.

  • Haaruitval: haaruitval is een veelvoorkomende klacht na de bevalling. Bij bijna iedere vrouw zal die volle bos die er op een gegeven moment weer uitvallen, doordat je hormonen zich aan het herstellen zijn. Meestal gebeurt dit vanaf een paar maanden na de bevalling.

  • Slaaptekort: door de hormoonwisselingen en kun je ook slechter gaan slapen. En dat met het slaaptekort door het wakker worden van je baby er bovenop, is geen pretje. Maar hou vol, het wordt met de tijd alleen maar beter!

  • Afvallen: als je ook nog wat langer na je bevalling oververmoeid blijft, kan het zijn dat je schildklier wat te verduren heeft. Bij sommige vrouwen lukt het namelijk niet om de schildklier weer de balans te laten vinden. Daardoor kan je schildklier te hard gaan werken, waardoor je erg moe kunt worden en daarnaast een hoop kunt afvallen. De huisarts kan dit met een bloedtest vaststellen.

  • Vruchtbaarheid: het kan 3-6 weken duren voordat je baarmoeder zich heeft gezuiverd en een nieuwe slijmlaag aanmaakt. Daarna kan er een eisprong plaatsvinden, en ben je dus weer vruchtbaar. Vrouwen die daarmee snel zijn, kunnen na 3 weken weer vruchtbaar zijn, waarna ze ongesteld worden. Je kunt dus ook weer zwanger raken vóórdat je ongesteld wordt! Geef je borstvoeding op verzoek? Dan kan het soms wel een jaar of langer duren voordat je menstruatie weer op gang komt!

  Mentale klachten door de hormoonhuishouding na zwangerschap

  Mentaal kun je ook het een en ander te verduren krijgen. Klachten als vergeetachtigheid, slechte concentratie en stemmingswisselingen zijn geen uitzondering. Je kunt je zelfs soms een beetje labiel voelen, alsof je de controle bent verloren, waarna je heel verdrietig of boos kunt worden. Een lager libido is ook niet gek, en eigenlijk ook wel logisch. Bij sommige vrouwen kan het echter lang duren voordat het weer herstelt.

  Somberheid voelen is normaal na de zwangerschap. Je kunt je voelen alsof je jezelf een beetje bent verloren als nieuwe moeder. Ook kan het huilen van je baby een beetje te veel worden. Wees echter attent op postnatale depressie: praat over je gevoelens met je omgeving, en geef het aan als het ver na de bevalling nog steeds een rol speelt.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard