Je werkgever vertellen over je zwangerschap
Als je weet dat je zwanger bent mag je zelf bepalen wanneer je dat op je werk wilt vertellen. Je moet dit wel op zijn laatst 3 weken doen voordat je zwangerschapsverlof begint. De meeste werkgevers stellen het uiteraard op prijs als je dit zo vroeg mogelijk doet.
Door het op tijd te vertellen aan je werkgever, heb jij ook recht op extra bescherming en aangepaste arbeidsomstandigheden, dus dit is ook in jouw voordeel. Daarnaast is het voor je werkgever fijn om vervanging te vinden tijdens jouw verlof. Je werkgever kan wellicht om een zwangerschapsverklaring vragen wanneer jullie je zwangerschap bespreken.
Lees ook:
Zwangerschapsdiscriminatie: discriminatie op werk tijdens de zwangerschapAfspraken met je werkgever
Het is belangrijk dat je al tijdens je zwangerschap en vóórdat je verlof ingaat afspraken maakt met je werkgever. Bijvoorbeeld over:
- aanpassing van werktijden en rusttijden;
- ingangsdatum van het zwangerschapsverlof;
- ouderschapsverlof.
Dit helpt om misverstanden over bijvoorbeeld verlof te voorkomen. Meestal komen de werkgever en de zwangere werknemer tot goede afspraken. Mocht dat in jouw geval niet zo zijn, dan kan een HR-adviseur, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts adviseren bij deze afspraken.
Lees ook:
Arbeidsomstandigheden tijdens de zwangerschap: zo wordt er rekening met je gehoudenBereid een gesprek met je leidinggevende goed voor en zet dit vooraf op papier. Ook helpt het om de gemaakte afspraken goed vast te leggen. Kun je hier wat extra hulp bij gebruiken? Op internet staan handige hulpmiddelen, zoals de gespreksstarter van WOMEN Inc.
Melden van problemen of zwangerschapsdiscriminatie
Vermoed je dat je vanwege je zwangerschap anders behandeld wordt op je werk? Bijvoorbeeld bij een sollicitatie, contractverlenging of bij het kans maken op een promotie? Het is belangrijk dit bespreekbaar te maken bij jouw leidinggevende. Ook de bedrijfsarts, ondernemingsraad of vakbond kunnen hierbij helpen.
Brengt dit geen of onvoldoende oplossing, dan zijn er mogelijkheden om problemen of vermoedens van discriminatie te melden. Dit kan bij:
- een anti-discriminatiebureau in de buurt.
- het College voor de Rechten van de Mens.
Zij kunnen je verder helpen en adviseren over wat je kunt doen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Lees ook:
Ontslag tijdens de zwangerschap: kan je zomaar ontslagen worden?