Implanon
Implanon is een betrouwbaar anticonceptiemiddel dat je tot meer dan 3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Het werkt door middel van een anticonceptiestaafje dat onder de huid wordt aangebracht.
Hoe werkt implanon?
Het anticonceptiestaafje heeft de grootte van een lucifer en wordt onder de huid van de bovenarm aangebracht door een ervaren (huis)arts. Het staafje geeft het hormoon progestageen vrij. Dit hormoon voorkomt dat je zwanger wordt.
Het vrijgegeven progestageen voorkomt zwangerschap op twee manieren:
-
Progestageen verdikt het slijm bij je baarmoedermond, waardoor dit stugger en taaier wordt. Hierdoor kan het sperma de eicellen niet bereiken en kan er geen bevruchting plaatsvinden.
-
Progestageen kan ook voorkomen dat de eicellen je eierstokken verlaten (je ovulatie). Hierdoor is er dan dus geen eicel om te bevruchten.
Lees ook:
Anticonceptie pilHoe betrouwbaar is implanon?
Implanon is even betrouwbaar als de pil. Dit betekent dat de kans om zwanger te worden, maar 0.3% per jaar is. Na 3 jaar neemt de betrouwbaarheid af. Bij vrouwen met een BMI boven de 25 neemt de betrouwbaarheid af na 2 jaar.
Zwanger raken met een implanon
Wanneer je implanon gebruikt en zwanger wilt worden kun je eenvoudigweg het anticonceptiestaafje weer laten verwijderen door een arts. Daarna herstel je cyclus zich over het algemeen na enkele weken weer en ben je dus snel weer vruchtbaar. Je weet zeker dat je eisprong weer hersteld is wanneer je je eerste menstruatie weer hebt gehad. Het wordt aangeraden om deze eerste menstruatie af te wachten voordat je probeert om weer zwanger te worden.
Lees ook:
Zwanger worden