Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Onderzoek naar geelzien bij de baby

Verloskundigen Praktijk IJsselmonde

, 20 juli 2021 12:11Laatste update op: 20 juli 2021 16:45

In onze praktijk loopt een onderzoek naar betere herkenning van geelzien bij baby's thuis: de 'BEAT jaundice @home' studie.

Baby wordt geel Veel baby's zien een paar dagen na de geboorte (een beetje) geel. Dat is normaal. Maar soms is hiervoor behandeling nodig.

Geelzien kan gevaarlijk zijn Baby's worden geel door de kleurstof bilirubine in het bloed. Bij sommige baby's wordt de bilirubinewaarde heel hoog. Als een heel hoge bilirubinewaarde te laat herkend en behandeld wordt, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van uw baby.

Bilirubine kun je meten in het bloed. Om te bepalen of een baby een bloedprik nodig heeft, wordt er naar de gele kleur van de huid gekeken. Deze inschatting met het oog is helaas niet betrouwbaar.

Betere herkenning en eerdere behandeling met een huidmeter en smartphone app? De BEAT studie onderzoekt of baby's met een te hoog bilirubine eerder herkend en behandeld kunnen worden door gebruik te maken van een huidmeter en een app op een mobiele telefoon. Hiermee kan de bilirubinewaarde snel en pijnloos bepaald worden zonder bloed te prikken.

Sneltest voor geelzien? Bij sommige baby's is het nodig om bloed te prikken, om de bilirubinewaarde nauwkeurig te meten. Op basis van de bloeduitslag wordt bepaald of een baby behandeling nodig heeft voor de bilirubinewaarde. Op dit moment gebeurt deze bilirubine meting in een laboratorium. Het duurt een aantal uur voor deze uitslag bekend is. In de BEAT studie zal worden onderzocht of de bilirubinewaarde in het bloed kan worden bepaald middels een sneltest.

Doet u mee? Als u toestemming geeft voor deelname van uw baby, dan verzamelen wij gegevens van uw baby voor het onderzoek. De identiteit van uw baby blijft hierbij geheim. Bij uw baby zal naast inspectie van de huid (de standaardzorg) ook de huidmeter en de smartphone app toegepast worden. Als een bloedprik nodig is, wordt er 1 druppel extra bloed afgenomen voor de sneltest.

Meer weten? Na uw bevalling ontvangt u van uw verloskundige uitgebreide informatie over de BEAT studie. U kunt zelf beslissen of uw kind wel of niet meedoet. Meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. u kunt op elk moment besluiten om te stoppen met het onderzoek.

beat@erasmusmc.nl

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard