1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bewust alleenstaande moeder (BAM)

    Gepubliceerd op: 8-31-2020Bewerkt op: 5-18-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-31-2020Bewerkt op: 5-18-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het krijgen van een kindje is voor sommige vrouwen het mooiste dat er is. Het vervullen van die kinderwens kan erg lastig zijn. Je wordt bijvoorbeeld niet spontaan zwanger of je hebt nog niet die persoon gevonden waar je een familie mee wilt stichten. Op een gegeven moment gaat de tijd dringen, want met de jaren wordt de kans om spontaan zwanger te worden steeds kleiner. Sommige vrouwen kiezen er daarom voor om bewust alleenstaande moeder (BAM) te worden. Zo’n beslissing is natuurlijk niet niks, want daar gaat heel wat aan vooraf.

    Bewust alleenstaande moeder: zonder partner een kind krijgen

    Als je al een lange tijd een kinderwens hebt, is het moeilijk om je voor te stellen dat deze misschien niet vervuld wordt. In de ideale wereld vind je een fijne partner die jouw wensen deelt, om vervolgens één of meerdere kinderen met hem te krijgen. Helaas is dit droomscenario niet voor iedereen weggelegd en wil het er soms gewoonweg niet van komen. Je kunt nog enkele jaren wachten of overwegen of je misschien je kinderwens op kunt geven. Daarnaast is er nog een optie: bewust alleenstaande mama worden. Dit houdt in dat je zonder partner een kindje krijgt dat je alleen opvoedt. Steeds meer vrouwen kiezen hiervoor en er zijn verschillende manieren om dit te doen.

    Alleenouderschap

    Je kunt gebruikmaken van een zaaddonor of naar een vruchtbaarheidskliniek gaan. Als je alleenstaande moeder wilt worden, moet je er wel zeker van zijn dat je dit in je eentje aankunt. Als je voor alleenouderschap kiest, heb je geen (ex-)partner waar je in moeilijk tijden op terug kunt vallen. Dat is vaak wel het geval wanneer je een kind hebt gekregen met je partner en jullie vervolgens uit elkaar gaan. In sommige gevallen is dat een nadeel, want ook als je ziek bent gaat de zorg voor je kind gewoon door. Kijk in dat geval ook naar je sociale kringen. Heb je mensen waar je op terug kunt vallen en waar je steun uit kunt halen in lastigere tijden? Eén van de positieve kanten aan alleenouderschap is dat je zelf bepaalt hoe alles loopt. Je hoeft geen rekening te houden met de planning van je (ex-)partner en je hoeft je kind tijdens weekenden en feestdagen niet te missen.

    Co-ouderschap

    Een twijfelpunt dat veel voorbijkomt, is dat je kind zal opgroeien zonder vaderfiguur. Maak het voor jezelf duidelijk hoe jij hierin staat. Wil je dat je kind een vaderfiguur in zijn leven heeft? Dan is co-ouderschap misschien een betere oplossing. Het ouderschap deel je dan met een homoseksueel stel of een alleenstaande man. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kindje kan ook genoeg hebben aan een mannelijk rolmodel, zoals je eigen vader of een goede vriend. Alleenouderschap is een beslissing die jij zelf maakt en het hoeft niet te betekenen dat je kindje daardoor benadeeld wordt. Het komt vaker voor dat een kind opgroeit zonder vader. Uit onderzoeken van de universiteit van Cambridge blijkt zelfs dat er op emotioneel en sociaal vlak geen verschil is tussen kinderen uit gezinnen en kinderen van bewust alleenstaande moeders. Het is vooral belangrijk dat jij weet wat je kunt betekenen voor een kind.

    Stichting ‘Meer dan Gewenst’

    Ken je geen mensen die hun zaad willen doneren maar wil je ook niet het donorbestand van een kliniek raadplegen? Stichting Meer dan Gewenst biedt de mogelijkheid om in contact te komen met andere wensouders. Je leert op een hele toegankelijke manier andere mensen met een kinderwens kennen.

    Bewust alleenstaande moeder: hoe gaat het in zijn werk?

    Er zijn meerdere manieren om zwanger te worden. Als je kiest voor Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID) kun je dit thuis doen of in een vruchtbaarheidskliniek. Dit wordt vlak voor je eisprong gedaan. De kans op slagen is hierbij zo’n tien tot vijftien procent.

    Vruchtbaarheidskliniek of ziekenhuis

    Ga je liever naar het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek? Zoek dan van tevoren goed uit waar je terecht kunt als je een kind wilt. Als alleenstaande vrouw word je namelijk niet overal geholpen.

    Heb je een kliniek of ziekenhuis gevonden, dan zul je eerst gaan praten met een psycholoog of een maatschappelijk werker. Zij beoordelen of je er klaar voor bent om zonder partner zwanger te worden. Word je goedgekeurd, dan vertelt een KID-verpleegkundige wat er gaat gebeuren. Je kunt dan een donor uit het donorbestand kiezen. In enkele gevallen kun je een voorkeur doorgeven, bijvoorbeeld wat betreft de kleur ogen of de bloedgroep. Er wordt vooral gekeken van welke donor je een kind kunt krijgen dat het meest op jou zal lijken.

    Heb je een positieve ovulatietest, dan word je twee dagen achter elkaar geïnsemineerd. Heb je na twee weken een positieve zwangerschaptest, dan krijg je daarna een echo en vervolgcontroles.

    Zelfinseminatie (ICI)

    Bij zelfinseminatie heb je een bekende donor nodig. Door middel van een steriele set insemineer je het sperma bij jezelf. Dit moet wel zo snel mogelijk gebeuren, want na de zaadlozing blijft het sperma maximaal een uur goed op lichaamstemperatuur. Om er zeker van te zijn dat je dit doet rond je eisprong, kun je een ovulatietest gebruiken. Ook bij zelfinseminatie doe je na twee weken een zwangerschapstest. Je kunt dan direct contact opnemen met de verloskundige.

    Vruchtbaarheidsbehandelingen

    Er wordt zes keer geprobeerd om kunstmatige inseminatie met donorzaad te laten slagen. Werkt dit niet, dan worden de beste zaadcellen gebruikt om direct in de baarmoeder in te brengen (IUI). Mocht dit ook niet werken, dan wordt er overgestapt op ICSI en IVF. De eicel wordt buiten het lichaam bevrucht in een laboratorium. De bevruchte eicel wordt daarna weer terug in je baarmoeder geplaatst. Dit gaat gepaard met hormooninjecties.

    Helderheid creëren

    De keuze om bewust alleenstaande moeder te worden, maak je niet zomaar. Weet je nog niet zeker of dit iets voor jou is, dan zou je ook kunnen kijken naar de mogelijkheden om je eicellen in te laten vriezen. Dit geeft je iets meer tijd om een beslissing te maken en je voor te bereiden op aspecten die hierbij komen kijken. Jezelf kritische vragen stellen kan helpen om meer duidelijkheid te creëren en er echt over na te denken. Hoe zit het bijvoorbeeld met het financiële plaatje? Is dat in orde om in je eentje een kind op te voeden? En sta je sterk genoeg in je schoenen om eventuele opmerkingen van buitenaf te negeren? Zorg ervoor dat je alles duidelijk hebt voor jezelf en weet waar je aan begint.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard