Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BevallingVoorbereidingenHoe bereidt je baby zich voor op de bevalling

Hoe bereidt je baby zich voor op de bevalling?

ZP® - Magazine

, 21 september 2016 09:01Laatste update op: 23 januari 2020 17:56

In week 39 is je buik helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes op wel drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. Lees hier hoe je kindje zich voorbereidt op de bevalling.

Schedel en botten

De botjes van je kind zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal. Ook het hoofdje kan door het geboortekanaal omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). De schedelbeenderen kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij.

Vruchtwater

Om de baby zit ongeveer een liter vruchtwater. De vliezen die om de baby en het vruchtwater zitten, vormen de bescherming voor infecties van buitenaf. Als de vliezen gebroken zijn, is je baby niet meer beschermd tegen infecties. Je moet dan bij voorkeur binnen 24 uur goede weeën hebben. Duurt het langer, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico groter wordt dat de baby een infectie oploopt. In het ziekenhuis wordt vaak 48 tot 72 uur afgewacht. Als de bevalling dan nog niet begonnen is, dan zal je hormonen krijgen om de bevalling op gang te brengen.

Overigens zijn er sterke aanwijzingen dat de baby bepaalt wanneer de bevalling gaat beginnen. Door signalen van de baby wordt in jouw lichaam een aantal hormonale processen in gang gezet waardoor de bevalling begint.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard