1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie van je verloskundige week 7

    Gepubliceerd op: 1-20-2021Bewerkt op: 12-2-2021
    Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 1-20-2021Bewerkt op: 12-2-2021
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
    Je bent net zwanger en er gebeurt veel in je lijf, maar dat zie je niet. In dit bericht lees je wat belangrijk is om te regelen en wat je kunt verwachten in dit 1e trimester.

    Beste Zwangere,

    Gefeliciteerd met je zwangerschap en wat een veranderingen gebeuren er in je lichaam, waar je deels wel, maar misschien ook helemaal niets van merkt.

    Het embryo heeft zich inmiddels ingenesteld in je baarmoederwand. Vanaf dat moment maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit hormoon kan al snel zorgen voor verschillende zwangerschapssymptomen in je zwangerschap. Je kan lichte krampen voelen in je buik: onder andere omdat je baarmoeder aan het groeien is en er andere veranderingen zijn in je baarmoeder. Verder kan je buik opgezet zijn en opgeblazen voelen. Dit komt doordat je darmen, onder invloed van zwangerschapshormonen, nu trager werken. Dit kan winderigheid met zich meebrengen.

    Al snel na de bevruchting van de eicel, kan je last krijgen van misselijkheid. Gelukkig is het een kwaal waar de meeste vrouwen alleen in het eerste trimester mee kampen. Het is trouwens mogelijk dat je pas over een aantal weken last krijgt van misselijkheid of dat je dit symptoom helemaal overslaat.

    Deze tips kunnen je misschien helpen tegen misselijkheid.

    • Kleine beetjes eten verdeeld over de dag, bij voorkeur om de 2 uur. Door niet te eten kun je namelijk ook misselijk worden. Eet lichtverteerbare producten zoals fruit, yoghurt, beschuitjes en bouillonsoepjes.
    • Gemberthee of gembercapules
    • Eten voordat je opstaat: soms helpt het om iets kleins te eten en drinken voordat je uit bed gaat; je lichaam kan dan rustig aan opstarten.
    • Cola en chips.... een niet hele verantwoorde tip vanuit ons, advies is dan ook om het met name in de eerste periode van je zwangerschap te gebruiken.
    • Tot slot: Helaas is er geen gouden tip. Je kunt uitproberen welke tips voor jou wel of niet werken. Neem ook zoveel mogelijk rust en probeer voldoende te slapen. Hou vol, vaak gaat het na 12 weken beter.
    • Mocht de misselijkheid/overgeven je dagelijks leven zo beinvloeden, dat je niet goed meer kunt functioneren, dan kun je contact opnemen met je huisarts.

    Maar er zijn ook leuke momenten zoals de eerste echo!

    Deze wordt, als je dat wil, tussen de 8-9 weken gemaakt. De Verloskundige kijkt dan eerst met de echo via de buik, maar soms is het kindje om diverse redenen, toch niet goed te zien en kunnen zij, in overleg met jou, de echo inwendig doen. Dat is niet gevaarlijk voor de baby en doet geen pijn.

    Wat kan/mag ik wel eten en drinken?

    In het begin van je zwangerschap is het belangrijk om foliumzuur te slikken. Tot de 10 weken is het advies 400mcg per dag in te nemen. Ook ligt er het advies gedurende je zwangerschap standaard 10mcg vitamine D te slikken. Mocht uit bloedonderzoek blijken dat je een te laag vitamine D hebt, dan kan de verloskundige je een hogere dosering adviseren. Foliumzuur en vitamine D is via de drogist verkrijgbaar. Een duurder merk is niet beter dan een huismerk. Bij een gezonde, gevarieerde voeding is aanvullende suppletie van vitaminen niet nodig. Mocht je wel multivitaminen willen slikken, gebruik dan een preparaat speciaal voor zwangeren.

    Gezonde voeding is belangrijk. Eet gevarieerd, sla rauwe producten over en was groenten en fruit voor je deze eet. Probeer 1-2x per week (vette) vis te eten. Voor de juiste informatie mbt wat je wel en niet kunt eten, kun je de Zwangerhapp downloaden op je telefoon. Deze is onderdeel van het Voedingscentrum.nl en bevat de juiste informatie.

    https://www.voedingscentrum.nl/zwangerhap

    Het kan zijn dat je in het begin niet zo'n trek hebt. Maak je hier niet te druk over, een kindje pakt wel wat het nodig heeft. Ga in ieder geval niet voor twee eten of je te buiten aan de chocolade, hier heb je vooral zelf achteraf spijt van.

    Facebook

    Ook onze praktijk heeft een Facebookpagina waar we wekeleijks plaatsen welke verloskundige dienst heedt en wie wanneer en waar spreekuur heeft. Zo ben je altijd op de hoogte wie je ziet tijdens de sprekuren of tijdens je bevalling. Ook plaatsen we regelmatijg nieuwtjes en wetenswaardigheden en verdere informatie vanuit de praktijk.

    Onze link op Facebook is: https://www.facebook.com/Heuvelrugverloskundigen

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard