1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie van je verloskundige week 3

    Gepubliceerd op: 4-8-2021Bewerkt op: 4-8-2021
    Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 4-8-2021Bewerkt op: 4-8-2021
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
    Inmiddels hebben jullie de eerste twee weken mogen kennismaken met elkaar....

    Wat is er de afgelopen weken veel op jullie afgekomen. Een nieuw gezinslid is jullie leven reiker. Dit vraagt vaak ook de nodige aanpassingen van jullie. Mentaal, praktisch, binnen de relatie, de onzekerheid van al het nieuwe. Er wordt veel van je gevraagd en dit kan overweldigend zijn. Heel normaal dat het even wennen is, maar het is ook goed om aandacht te besteden aan hoe het nu echt met jou/jullie gaat deze periode. Je kan pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt; fysiek en mentaal. Dus: pak de rust, grijp hulp aan en kies voor julliezelf. Heb je het idee dat het niet wil gaan, dan zijn er diverse mogelijkheden tot hulp. Je kan hiervoor aankloppen bij de GGD en de huisarts. Verder zijn er initiatieven als 'stevig ouderschap' en 'buurtgezinnen', die net even dat steuntje in de rug kunnen bieden. Kijk ook zeker eens naar onderstaande links:

    https://deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/89/wennen-aan-nieuw-leven/

    https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/288/postpartum-depressie-somberheid-na-de-bevalling/

    https://deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/88/psychische-problemen/

    Bekkenbodem

    Ook fysiek kan er een hoop op je afkomen. Hierbij heeft ook je bekkenbodem een hoop te verduren en moet deze weer herstellen na het dragen van een kind voor 9 maanden lang (ook bij keizersnedes dus!) om vervolgens helemaal op te rekken tijdens de geboorte bij een vaginale bevalling. Mogelijk is de bekkenbodem ook nog iets geschadigd door een scheur of knip. Deze kan je helpen middels het doen van bekkenbodemoefeningen. Mogelijk als je nu klachten hebt, maar ook om klachten op latere leeftijd te voorkomen. Erg belangrijk dus.

    Je kan hierbij denken aan het langzaam aanspannen van de bekkenbodemspieren, 3 tellen de spanning vasthouden en weer langzaam te ontspannen. Als je dit 10x herhaalt ben je al goed bezig. Deze oefening kan je meerdere keren op de dag doen. Als je dit snel vergeet, koppel dit dan aan een vast moment: als je de baby voedt, als je de tanden poets, etc. Allemaal prima, zolang het niet is als je op het toilet zit gezien dit een moment van ontspanning is.

    Mocht je klachten hebben, en deze willen niet verbeteren, dan is het een goed idee om hulp in te schakelen van een bekkenbodemfysiotherapeut. Ook de app 'bekkenbodem' geeft gerichte bekkenbodemoefeningen. Dit is een app, opgesteld door fysiotherapeuten.

    Kijk ook eens naar onderstaande links:

    https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/301/net-bevallen-hoe-herstelt-je-bekkenbodem/

    https://deverloskundige.nl/net-bevallen/subtekstpagina/87/bekkenbodemklachten/

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard