1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie van je verloskundige week 26

    Gepubliceerd op: 2-17-2021Bewerkt op: 3-29-2021
    Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 2-17-2021Bewerkt op: 3-29-2021
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
    De groei van de baby in de gate houden en wanneer moet je ons bellen

    Langzaamaan begeef je je richting het einde van het tweede trimester en kan je gaan merken dat de zwangerschap meer van je gaat vragen. Je buik wordt groter en zwaarder en gaat daarmee in de weg zitten.

    Voorheen waren er grote verschillen tussen buiken, maar waren de groeiverschillen tussen de babies nog niet zo groot. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe groter de groeiverschillen tussen de babies worden. Deze groei houden wij tijdens de controles in de gate; of deze niet te snel of langzaam gaat.

    Bij de meeste mensen doen we dit door de buik op te meten in centimeters We meten van de bovenrand van de baarmoeder tot de bovenrand van het schaambotje. Hiervoor is het belangrijk dat je elke controle vanaf nu met een lege blaas op het spreekuur komt. Of een buik groter of kleiner is maakt nog niet zo veel uit (zo lang deze niet te klein is). Het gaat er vooral om dat de buik in een mooie lijn doorgroeit bij de volgende metingen. Om dit te controleren heeft iedere zwangeren een eigen grafiek waarbij rekening wordt gehouden met lengte, gewicht, etniciteit en aantal eerdere zwangerschappen/kindsgewichten waar de metingen in worden geplot. Mocht deze lijn afbuigen of sterk stijgen, dan gaan we met een echo uitgebreider naar de groei van de baby kijken. Als dit niet het geval is, dan is de eerstvolgende echo pas bij 35 weken zwangerschap.

    Bij sommige zwangeren is er standaard reden om met een echo de groei in de gate te houden Dit is het geval als je bijvoorbeeld eerder een te klein kind hebt gehad, als je COVID-19 hebt doorgemaakt, als je bepaalde medicijnen of aandoeningen hebt of als de centrimeters minder betrouwbaar zijn te meten door een hoger BMI. In dat geval meten we met een interval van 4 weken de groei middels echoscopie. Hiervoor meten we hoofdomtrek, buikomtrek en bovenbeenlengte, waarna er een geschat gewicht op dat moment wordt berekend. Ook dit gewicht wordt in je persoonlijke grafiek gezet, waarbij is gekeken naar lengte, gewicht, etniciteit en aantal eerdere zwangerschappen/kindsgewichten. Daarnaast meten we ook de hoeveelheid vruchtwater op. Wij checken of standaard groeiecho's nodig zijn, en als dit het geval is plannen wij deze standaard voor je in op het spreekuur. We zullen je dit dan ook vermelden!

    https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/237/de-groei-van-je-baby-volgen/

    Contact opnemen indien....

    Als er even wat tijd tussen de controles zit maar je maakt je zorgen is het altijd wijs om contact met ons op te nemen. Voor kleine of praktische dingen kan je hiervoor gebruik maken van de mail of het telefonisch spreekuur tussen 9-10u. Mocht je je zorgen maken of dringende vragen hebben dan staat de telefoon 24/7 aan.

    Er zijn een aantal redenen waarbij wij het belangrijk vinden dat je sowieso belt:

    • Zorgen / ongerustheid
    • Helderrood bloedverlies
    • Als je je kindje niet goed voelt bewegen; zie bericht uit week 24
    • Als je op je buik bent gevallen
    • Begin van de bevalling
    • Klachten die kunnen wijzen op een zwangerschapsvergiftiging (HELLP / PE). Er zijn verschillende klachten die kunnen passen bij een zwangerschapsvergiftiging. Het is hierbij belangrijk om te letten op:
    1. Hoofdpijn; ondanks goed drinken/eten, slapen en paracetamolgebruik
    2. Visusklachten als lichtflitsen of sterretjes zien; let op, als je dit ziet nadat je snel bent opgestaan hoort dit juist bij een hoge ipv lage bloeddruk
    3. Bandgevoel; alsof je BH te strak zit
    4. Pijn tussen schouderbladen
    5. Plotselinge misselijkheid / overgeven; zonder dat de rest van het huis last heeft van een voedelsvergiftiging ;-)
    6. Plotseling veel vocht vasthouden, met name in het gezicht. Dit is een lastige, gezien bijna alle zwangeren tegen het eind van hun zwangerschap vocht vast gaan houden, met name tijdens warme dagen.

    Mocht je last hebben van klachten die passen bij een zwangerschapsvergiftiging, dan laat het weten. Wij zullen dan wat vragen stellen en zo nodig een extra controle van bloeddruk en urine inzetten.

    Meer informatie over zwangerschapsvergiftiging kan je vinden op https://www.hellp.nl/

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard