1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie van je verloskundige week 24

    Gepubliceerd op: 2-17-2021Bewerkt op: 3-10-2021
    Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 2-17-2021Bewerkt op: 3-10-2021
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
    Kindsbewegingen en bloed prikken

    Weer een mijlpaal bereikt! De grens van 24 weken! Op dit moment wordt jullie kindje ook buiten de buik als levensvatbaar beschouwd.

    Bewegingen

    Ook de meeste partners hebben inmiddels het getrappel van jullie baby kunnen voelen. De baby wordt steeds sterker waardoor de bewegingen steeds duidelijker te voelen worden.

    Het is te verwachten dat je de baby nu dagelijks zult voelen bewegen. De ene dag misschien heel actief, terwijl je het de andere dag misschien 'maar' één keer voelt. Niks om je zorgen over te maken. Dit heeft vooral met de ligging van de baby te maken. Over een aantal weken worden de bewegingen steeds krachtiger en ga je deze gedurende de dag diverse keren voelen.

    Als je de baby een hele dag niet hebt gevoeld kan het een optie zijn om even rustig aan te doen en rustig met je handen op je buik contact te maken. Vaak zie je na enige tijd dat er dan reactie komt.

    bloed prikken

    Rond deze periode krijg je van ons ook een (digitaal) labformulier om bloed te prikken. Als er meerdere bepalingen gedaan moeten worden, proberen we dit in één prikmoment te doen, zodat je maar één keer bloed hoeft te laten prikken. Afhankelijk van wat we allemaal geprikt willen hebben, wordt bepaald in welke periode je dit laat bepalen.

    HB Zo willen we van alle zwangeren ronde de 30 weken zwangerschap het ijzer/Hb bepalen. Alle zwangeren gaan meer bloed aanmaken in de zwangerschap. Hierdoor wordt de concentratie wat verdund en zie je dat het ijzergehalte / Hb-gehalte zakt in de zwangerschap. Het dieptepunt van je Hb zit rond de 30 weken zwangerschap. Om te controleren dat je Hb niet te ver zakt, controleren we dus je Hb. Mocht deze te laag zijn, dan kunnen we ijzertabletten voorschrijven om deze weer op te krikken. Zo ga je met een goed Hb je bevalling tegemoet.

    Rhesus In het begin van jou zwangerschap hebben we bepaald wat je bloedgroep is. Hierbij kijken we ook of jou bloedgroep positief of negatief is. Dit noemen we de Rhesus-D factor. Indien jij Rhesus-D negatief bent, betekent dit dat jij een bepaald stofje niet hebt in je bloed. Voor jou geen probleem, maar mocht de baby dit stofje wel hebben, en er is bloedcontact tussen jullie (bijvoorbeeld door een val, stoot of tijdens de bevalling), dan kan jou lijf op dit lichaamsvreemde stofje reageren en de baby of toekomstige babies 'aanvallen'. Om dit te voorkomen, bepalen we bij zwangeren met een negatieve bloedgroep bij 27 weken zwangerschap of de baby een positieve of negatieve bloedgroep heeft. Indien de baby een positieve bloedgroep heeft, krijg jij een prik om antistofvorming te voorkomen. Deze krijg je bij 30wk en net na de bevalling. Ook als er bijvoorbeeld een val op je buik zou zijn geweest is deze prik geindiceerd.

    Naast de Rhesus-D is er nog het kleine broertje; Rhesus-c. Ook hiervan hebben we aan het begin van de zwangerschap bepaald of deze bij jou positief of negatief is. Als je dit stofje niet hebt in je bloed, ben je dus rhesus-c negatief. In dat geval bepalen we bij 27 weken zwangerschap of jij antistoffen vormt tegen jou mogelijk rhesus-c postitieve baby. We kunnen niet bepalen of jou baby positief of negatief is qua rhesus-c, enkel of je hierop reageert/antistoffen tegen vormt. Dat dit voorkomt zien we echter zelden.

    Tot slot zijn er nog andere rhesus-fatoren, hier wordt verder niet op geprikt.

    vitamine D Als jou vitamine D te laag was bij de eerste keer bloedprikken heb je van ons het advies gekregen om aanvullend vitamine D te slikken. Rond deze periode bepalen we of jou vitamine D opnieuw indien deze bij de eerste keer te laag was. Zo kijken we of de dosering van extra vitamine D die je slikt kan worden opgehoogd, verlaagd of gecontinueerd.

    OGTT OGTT staat voor orale glucose tolerantie test, m.a.w. voor de suikertest. Mocht jij een risicofactor hebben voor de ontwikkeling van zwangerschapssuikerziekte, dan zetten we een suikertest in tussen de 24-28 weken zwangerschap. Hierbij is het de bedoeling dat je nuchter bloed laat prikken, vervolgens krijg je een suikerdrankje te drinken om vervolgens na 2u wachten opnieuw bloed te laten prikken. Op deze manier checken we hoe jou lijf reageert op de verwerking van precies 75gram suiker. Als deze verwerking te langzaam gaat, betekent dit dat er veel suiker in je bloed blijft zitten en je dus zwangerschapsdiabetes hebt. In dat geval wordt de eerste stap om jou bloedsuikers onder controle te krijgen met een dietist.

    Ook als tijdens de zwangerschap jullie baby aan de grote kant lijkt of dat er te veel vruchtwater is, kunnen we je later in de zwangerschap nog verzoeken om een suikertest in te zetten.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard