1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie van je verloskundige week 14

    Gepubliceerd op: 1-27-2021Bewerkt op: 12-2-2021
    Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 1-27-2021Bewerkt op: 12-2-2021
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
    Het eerste spannende, vermoeiende en soms misselijke trimester is voorbij; je gaat voor de eerste keer het hartje horen en er zijn een aantal zaken die je moet gaan regelen.

    Deze afspraak hebben we veel te bespreken en dit is dan ook een wat langere afspraak. Bij deze afspraak hoor je voor het eerst het hartje tijdens de controle: wat een mooi moment is dat!!

    Tijdens deze afspraak krijg je je zwangerschapkaart en je zwangerschapsverklaring mee. Ook je bloeduitslagen worden dan besproken.

    20-wekenecho: SEO

    De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Tijdens de 20-wekenecho wordt er gekeken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. Ook wordt onderzocht hoe je kindje zich ontwikkelt. Je kan zelf bepalen of je de 20-wekenecho wel of niet wil laten doen.

    Hoofddoel van de 20 wekenecho is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen dus ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Houd er wel rekening mee dat er nooit de garantie op een gezond kind gegeven kan worden; er zijn altijd dingen die niet te zien zijn op een echo of zich pas later ontwikkelen. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, of er voldoende vruchtwater is en waar de placenta ligt.

    Mochten er bijzonderheden uit deze echo naar voren komen, dan kan dit reden zijn voor verder vervolgonderzoek.

    https://www.pns.nl/documenten/informatie-over-20-wekenecho-incl-vertalingen

    Kraamzorg

    Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar pas bevallen vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed.

    Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg. Maar genieten van je kindje, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is daarbij belangrijk! Als de baby geboren is, houdt de kraamverzorgster de gezondheid van jou en je kindje nauwlettend in de gaten. Zij legt dit vast in het Zorgdossier, dat ter informatie dient voor ons. Daarnaast geeft ze voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging en -babyvoeding. Zij neemt vaak ook een deel van de huishoudelijke taken op zich, in overleg met jullie en afgestemd op jullie wensen.

    Meestal is een kraamverzorgster er ongeveer zes tot acht uur per dag. Mocht er extra zorg nodig zijn dan neemt de kraamverzorgster in de kraamweek contact met ons op.

    Kraamzorg aanvragen

    Er verschillende kraambureau’s waar je je kunt aanmelden voor kraamzorg. Het is belangrijk om je voor de 16e week van je zwangerschap aan te melden bij een kraambureau.

    Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over 8 dagen.

    Aanmelden kan via je zorgverzekeraar maar ook direct bij het kraambureau zelf.

    Op onze website vind je de Kraamzorg cetra in deze regio https://www.heuvelrugverloskundigen.nl/handige-links-verloskundigenpraktijk-de-heuvelrug/

    Intakegesprek van Kraamzorg

    Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 24 en de 30 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch. Je ontmoet de kraamverzorgster altijd pas op het moment dat zij wordt ingeschakeld. Je weet dus vooraf niet wie bij jou komt ‘kramen’.

    Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgster al voor de bevalling naar je toe om je te begeleiden en ondersteunen. Ze assisteert ons bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling verzorgt ze jou en de baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard