1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie van je verloskundige week 9

    Gepubliceerd op: 1-21-2021Bewerkt op: 12-2-2021
    Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Gepubliceerd op: 1-21-2021Bewerkt op: 12-2-2021
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug
    De eerste afspraken zijn geweest en dan volgt de telefonische intake en termijnecho; wat betekent dat?

    De eerste afspraken zijn geweest en dan volgt de telefonische intake en termijnecho.

    Vooraf vragn we je om de vragenlijst die je ontvangt via het Zwangerenportaal voor ons in te vullen zodat we deze gegevens al kunnen verwerken voordat het telefonische contact plaats vindt.

    Op deze lijst vul je onder andere je gezondheids- en psychische klachten in, maar ook of je rookt, drink, medicatie gebruikt etc. Zo hebben we op voorhand al veel informatie. Ook van je eventuele partner en familie willen we graag weten of er belangrijke erfelijke factoren zijn, die belangrijk zijn om te weten voor de verloskundige in je zwangerschap.

    Volgens afspraak neemt de verloskundige contact met je op en bespreekt ze samen met jou deze vragenlijst en kun je deze aanvullen waar nodig. Tevens vertellen zij in dit gesprek dat je gebruik kunt maken van Prenatale Screening; wat houdt dat in?

    Wat is prenatale screening? 'Prenataal' betekent 'voor de geboorte'; en screening is een onderzoek door middel van een test. Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of het ongeboren kind een verhoogde kans op een aangeboren afwijking heeft. Als blijkt dat de kans verhoogd is, komt u in aanmerking voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt prenatale diagnostiek genoemd.

    https://www.rivm.nl/nieuws/folder-prenatale-screening-op-down-edwards-en-patausyndroom-beschikbaar-in-10-vertalingen

    Welke testen zijn er mogelijk bij prenatale screening? Vroeg in de zwangerschap bestaan er twee testen die op zoek gaan naar de kans dat jullie kindje syndroom van down, edwards en patau heeft;

    • De NIPT (vanaf 1 april 2017) waarbij bloed wordt afgenomen. De NIPT kost €175,-
    • De combinatietest (NT-meting, nuchal translucency meting) Een kansberekening o.b.v. uw leeftijd, bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek waarbij de dikte van het vocht in de huidplooi van de nek van de baby wordt gemeten. De combinatietest kost €168,-

    met 13 weken is er de mogelijkheid om een ETSEO (eerste Trimester SEO) te laten doen en later in de zwangerschap is er nog de SEO;

    • Structureel echoscopisch onderzoek.(13 & 20 weken echo); jullie kindje wordt van top-tot-teen echoscopisch bekeken om te zien of er aangeboren afwijken in de aanleg te zien zijn. Het SEO wordt volledig vergoed.

    https://www.pns.nl/documenten/folder-de_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho

    Wie komt in aanmerking voor prenatale screening? Alle zwangere vrouwen kunnen vragen om een prenatale screening. Zo'n screening staat los van uw leeftijd, uw gezondheid en de vraag of er erfelijke en/of aangeboren aandoeningen in uw eigen familie of die van uw partner voorkomen.

    Keuzehulp Als u het moeilijk vindt om een keuze te maken of u wel of geen gebruik wilt maken van deze testen dan kunt u hierover meer lezen op: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
    Op deze site vindt u de keuzehulp Bewust kiezen.

    Termijnecho

    Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard