1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Herkenbaar? Moeders en vaders hebben dus écht verschillende opvoedstijlen

  ZP® - Magazine

  , 22 maart 2022 19:09Laatste update op: 20 april 2022 16:02

  Vrouwen en mannen verschillen niet alleen op fysiek niveau, maar vaak ook op emotioneel en mentaal niveau van elkaar. Je kunt je dan ook voorstellen dat moeders en vaders ook iets anders zijn in de opvoeding. Volgens onderzoek klopt dat, en zijn er deze overduidelijke verschillen gevonden.

  Mama’s en papa’s als opvoeders

  Dit onderzoek heeft een tijd geleden uitgewezen dat moeders en vaders een behoorlijk andere kijk hebben op het opvoeden.

  Bijvoorbeeld tijdens het spelen. Moeders zullen tijdens het spelen een hoop kletsen met hun kind klesten, willekeurige namen verzinnen voor de speeltjes en alle kleuren, vormen en texturen benoemen. Moeders zijn niet stil te krijgen. Vaders daarentegen zijn niet zulke kletskousen, maar zullen meer fysiek spelen met hun kind. Lekker stoeien dus, en veel knutselen.

  Er zit volgens het onderzoek ook een verschil in de manier van praten tegen het kind. Waar moeders vaak op een kinderlijke toon, met een hoog stemmetje tegen hun kind praten, doen vaders daar niet zoveel moeite voor. Mama’s zijn ook geneigd meer verkleinwoorden te gebruiken: dit is juist goed, want zo pikt een peuter sneller woorden op en kan ze beter begrijpen. De iets serieuzere toon van vaders is ook prima, want dat kan een goed bruggetje zijn naar het iets meer praten met woorden in plaats van alleen te brabbelen.

  Als het aankomt op het aanleren van goed gedrag, verschillen moeders en vaders soms ook. Moeders zijn geneigd zich vooral te focussen op het sociale gedrag van hun kind, en dat ze corrigeren of te complimenteren. Vaders kunnen juist meer nadruk leggen op de consequenties van de acties van hun kind, zoals straffen of nadelige gevolgen.

  Is dit herkenbaar voor jou? Laat het weten in een comment!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard