1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Help, mijn kind bijt!

    Gepubliceerd op: 4-4-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-4-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Bijt jouw kind zijn leeftijdsgenootjes, of jou? Daar kan je misschien een beetje van schrikken! Ten eerste doet het hartstikke pijn, en ten tweede wil je natuurlijk niet dat ouders van vriendjes jouw kind raar aankijken voor het bijten. Waar komt dat bijtgedrag vandaan, en hoe kun je het weer afleren?

    Waarom bijt een peuter?

    Het komt soms voor dat peuters andere kinderen of andere gezinsleden bijt, meestal tussen de 2 en 3 jaar. Dan vraag je je waarschijnlijk af waar dit ongewenste gedrag vandaan komt. Als jouw kind dit doet, is hij of zij gelukkig niet de enige. Iedere keer als je kindje bijt, mag je gerust duidelijk maken, op een serieuze maar niet boze toon, dat het ontzettend pijn doet bij de ander. Laat ook zien als de ander moet huilen of verdrietig is.

    Hieronder volgen mogelijke oorzaken waarom jouw kind andere bijt, en wat jij daaraan kan doen.

    1. Je kind voelt zich gefrustreerd: soms voelt je kindje zich misschien niet gehoord, of is hij geïrriteerd omdat hij iets wil doen wat niet mag of kan, is hij moe of wil hem iets niet lukken. Dan kan hij uit frustratie in iemand anders gaan bijten, om zo zijn frustratie te uiten en jouw aandacht te trekken. Tip: geef een kwartier van tevoren al aan wanneer je kindje moet stoppen met een activiteit, of wanneer hij naar bed moet. Zeg het vervolgens iedere 5 minuten, en de laatste minuut hoeveel tijd hij nog over heeft. Zo kan je kleine zich vast mentaal voorbereiden en zo voorkom je frustratie, en dus bijten. Merk je dat je kindje graag fysiek handelt om zijn frustraties en gevoelens te uiten? Geef hem dan een alternatief, bijvoorbeeld door een knijpbal aan te schaffen, of je kindje op een vechtsport te doen.

    2. Je kind wil ontdekken door te bijten. Het is je waarschijnlijk wel bekend dat baby’s alles in hun mond willen stoppen, om zo de wereld te verkennen. Als ze eenmaal wat groter zijn, gaat dit soms nog door en gebruiken ze daarbij ook hun tanden, ook bij andere personen. Als het gaat om het ontdekken, merk je dat vanzelf, en hoef je niet perse boos te reageren. Tip: als je kindje toch bijt om op ontdekking te gaan, leg hem dan uit dat het pijn doet, en dat hij iemand ook kan aaien. Leg uit wat het lichaamsdeel is waarin hij beet en waar het voor dient, zodat hij zelf niet meer de noodzaak voelt dat te gaan ontdekken.

    3. Je kind wil contact maken met anderen: Het kan zijn dat je kindje graag in contact wil komen met leeftijdsgenootjes, en niet goed weet hoe hij de aandacht moet trekken, waarom hij dus gaat bijten. Tip: Je kindje doet een ander kind pijn, leg dit dus rustig uit. Help je kindje vervolgens contact te zoeken met anderen, door manieren voor te stellen voor hoe het ook kan. Begeleid eventueel je kindje hierbij door erbij te blijven zitten en te bemiddelen tussen je kind en het vriendje, zodat het voor jouw kleine minder eng is.

    1. Je kindje probeert iets anders te uiten. Wellicht wil je kleine iets communiceren met een vriendje door te bijten, bijvoorbeeld dat hij een speeltje graag wil gebruiken. Of misschien is je kindje wel zó opgewonden over iets, dat hij gaat bijten. Tip: Maak hem wederom duidelijk dat het bijten erg pijn doet, en erken de gevoelens van je kind of wat hij duidelijk probeert te maken. Geef hem vervolgens een alternatief hoe je kindje dit kan uitdrukken of vragen.

    Tot wanneer bijten kinderen?

    Als je kind bijt, komt dat meestal rond de 2 jaar tot een hoogtepunt. Daarna neemt het als het goed is vanzelf weer af, omdat dan ook de taalvaardigheid van je kindje beter wordt.

    Tegen de tijd dat je kindje op de basisschool zit, zou het bijten wel zijn moeten afgenomen. Gebeurt het wel, praat dan zoals altijd met je kindje en biedt alternatieven zodat je kindje zich toch kan uiten.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard