1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Groeipijnen bij je peuter of kind: oorzaken en wat je kunt doen

    Gepubliceerd op: 5-3-2023Bewerkt op: 8-29-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-3-2023Bewerkt op: 8-29-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Groeipijn komt regelmatig voor bij peuters en oudere kinderen. Deze pijn wordt gekenmerkt door pijn in de benen, meestal in de avond of 's nachts, die vaak wordt omschreven als een zeurende pijn. Die pijn verdwijnt meestal vanzelf in de ochtend. Hoewel de precieze oorzaak van groeipijn niet bekend is, zijn er verschillende theorieën over hoe het ontstaat. Dit kun je doen als je kind last heeft van groeipijnen.

    Hoe ontstaat groeipijn bij peuters?

    Een veelvoorkomende theorie is dat groeipijn ontstaat doordat het skelet en de spieren van het kind zich in verschillende snelheden ontwikkelen. Dit kan ertoe leiden dat de spieren overbelast raken en daardoor pijn gaan doen. Dit wordt ondersteund door het feit dat groeipijn vooral voorkomt tijdens groeispurten, wanneer kinderen snel groeien en zich snel ontwikkelen. De botten groeien dan sneller dan de spieren, wat volgens deze theorie resulteert in tijdelijke spierverkorting.

    Een andere theorie is dat groeipijn ontstaat doordat het kind te veel inactief is gedurende de dag en 's nachts te veel beweegt. Hierdoor kunnen de spieren vermoeid raken en pijn gaan doen. Er wordt ook soms gesteld dat groeipijn wordt veroorzaakt door platvoeten, scoliose, X-benen, zwakke botten, een verkeerde houding of hypermobiliteit.

    Hoewel groeipijn meestal voorkomt in de benen, kan het ook voorkomen in andere delen van het lichaam, zoals de armen en de rug.

    Hoe merk je dat je kind groeipijnen heeft?

    Groeipijn wordt vaak omschreven als een pijnlijk en zeurend gevoel in de benen. Het kan zich voordoen in de knieën, scheenbenen of enkels. Het komt vaak voor dat kinderen last hebben van groeipijn na een dag veel rennen en spelen. Groeipijn kan zich ook 's nachts voordoen en het kind uit zijn slaap houden. Groeipijn komt vaak voor in episodes: je kind heeft dan een periode helemaal geen last van groeipijn, en dan een periode weer helemaal niet. Zo'n episode duurt meestal weken tot drie maanden. Een iets ouder kind kan de pijn vaak goed omschrijven, maar als je peuter 's nachts uit zijn bed komt met pijn aan zijn knie, weet je dat het waarschijnlijk om groeipijn gaat.

    Waar komen groeipijnen vaak voor?

    Groeipijn kan zich voordoen in verschillende delen van het lichaam, maar het komt voornamelijk voor in de benen. De pijn concentreert zich vaak rond de knieën, scheenbenen of enkels.

    Wat kun je doen als je kind last heeft van groeipijnen?

    Heeft je kind last van groeipijn, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten:

    • Een lichte massage op de benen of knieën van je kind om de spieren te ontspannen.
    • Laat je kind wat bewegingsoefeningen doen om de spieren los te maken. De benen strekken kan ervoor zorgen dat er een betere doorbloeding is.
    • Geef je kind een warm bad of gebruik een warmtekussen om de spieren te ontspannen.
    • Geef je kind eventueel een pijnstiller, zoals paracetamol.
    • Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt en rust.

    Wanneer naar huisarts met groeipijn

    Het kan voorkomen dat je kind naast groeipijn ook koorts heeft, wat in sommige gevallen kan duiden op een beenmergontsteking. Of dat je kind last heeft van aanhoudende pijn nadat je hebt geprobeerd de groeipijn te verzachten. Het is dan verstandig om contact op te nemen met de huisarts om te kijken wat er aan de hand is. Heeft je kind een abnormale zwelling, neem dan ook contact op met je huisarts.

    Wat helpt om groeipijn te voorkomen?

    Het masseren van de benen, het doen van bewegingsoefeningen en het geven van een warm bad of pijnstiller kunnen allemaal helpen als je kind last heeft van groeipijn. Het is belangrijk om te onthouden dat groeipijn geen teken is van een onderliggende aandoening en geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Er zijn ook verschillende manieren om groeipijn te voorkomen:

    • Zorg ervoor dat je kind voldoende rust en slaap krijgt.
    • Geef je kind voldoende water om uitdroging te voorkomen.
    • Laat je kind regelmatig bewegen en doe samen leuke activiteiten.
    • Geef je kind een gezonde en gevarieerde voeding.
    • Zorg voor goede schoenen die voldoende steun bieden aan de voeten.

    Groeipijn en leeftijd

    Groeipijn komt het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud. Naarmate het kind ouder wordt, neemt de kans op groeipijn af. Groeipijn kan echter ook voorkomen bij oudere kinderen en zelfs bij volwassenen. Het is belangrijk om te weten dat groeipijn geen teken is van een onderliggende aandoening en geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard