1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kraamzorg, noodzakelijke zorg voor jou en jullie kindje!

  Gepubliceerd op: 2-9-2021Bewerkt op: 9-26-2023
  Amare praktijk voor verloskunde Gepubliceerd op: 2-9-2021Bewerkt op: 9-26-2023
  Geschreven door: Amare praktijk voor verloskunde
  Kraamzorg is noodzakelijke zorg. Het is verstandig dit op tijd te regelen. In deze mail lees je alles over kraamzorg!

  Waarom kraamzorg?

  Je krijgt vaak het advies om kraamzorg te regelen. Maar waarom eigenlijk?

  Kraamzorg is noodzakelijke zorg. Voor jou als moeder en voor jullie kindje, bij de bevalling én in de eerste tijd na de geboorte. Wanneer je gaat bevallen begeleidt de verloskundige jouw bevalling. Wanneer je thuis bevalt assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. Soms zijn een paar extra handen heel welkom. Zeker wanneer deze hulp gegeven wordt door een ervaren kraamverzorgende.

  Direct na jouw bevalling en gedurende de kraamweek, doet zij belangrijke medische controles. Zo houdt zij bijvoorbeeld het jouw bloedverlies in de gaten, alsook de temperatuur en ademhaling van jullie kindje. Wanneer er problemen ontstaan, is de kraamverzorgende vaak de eerste die dit signaleert. Zij neemt dan contact op met ons. Zo kunnen wij goede verloskundige zorg geven, ook na de bevalling.

  Kraamzorg ontzorgt! Jullie kraamverzorgende helpt jullie de eerste week op weg. Ze leert je van alles over de verzorging van jouw kindje. Ook helpt ze bij het geven van borst- of kunstvoeding. Ze geeft advies en helpt jullie om ook na de kraamweek verder te kunnen. Daarnaast doet zij licht huishoudelijk werk. Bijvoorbeeld een was in de machine doen.

  Hoeveel uren?

  Het aantal uren kaamzorg waar jij gebruik van mag maken wordt vastgesteld tijdens het intake gesprek. De intake vindt meestal plaats voor de 32e week van jouw zwangerschap.

  Leefomstandigheden, gezinsomstandigheden en bijzonderheden uit jouw zwangerschap bepalen de indicatie. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere kinderen hebt onder de 4 jaar, of je bent zwanger van een tweeling, etc. dan is dat een reden om meer uren zorg te indiceren. Nadat de indicatie gedaan is spreek je af hoeveel zorg je gaat krijgen. Wellicht mag je volledige zorg (49 uur), of zijn er alleen halve dagen beschikbaar door drukte. Samen met de kraamzorg spreek je af hoeveel zorguren er gegeven gaan worden. Kraamzorg moet zich houden aan wettelijke eisen en richtlijnen. Hierom wordt er nooit minder dan 24 uur zorg afgesproken en ook nooit meer dan 8 uur per dag.

  Eigen bijdrage?

  Voor kraamzorg geldt een wettenlijke eigen bijdrage. Deze wordt jaarlijks vastgesteld. In 2023 is dit €4,80 per uur. Afhankelijk van hoe jij verzekerd bent wordt dit geheel, gedeeltelijk of niet vergoed. Op uren partus assistentie en op uren digitale kraamzorg zit geen wettelijke eigen bijdrage. Deze uren worden volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar.

  Wanneer?

  Je mag je inschrijven voor kraamzorg wanneer jouw uitgerekende datum bekend is. Ben je laat met inschrijven? Dan kan het zijn dat er minder kraamzorg uren voor jou beschikbaar zijn.

  Waar regel je kraamzorg?

  Jouw kraamverzorgende en verloskundige werken tijdens de bevalling en in de kraamweek met elkaar samen. Hoe fijn is het wannneer zij elkaar kennen en hun zorg goed op jou en jouw gezin kunnen afstemmen?

  De kraamverzorgenden van 't Geboortehuys trainen met onze verloskundigen. We hebben alle zorg goed op elkaar afgestemd. Zo krijg jij de meest optimale zorg en kunnen wij als verloskundigen erop vertrouwen dat je in goede handen bent. Woon je in de gemeente Renkum? Dan kun jij je sowieso bij hen inschrijven. Woon je in Arnhem of omgeving? Voor cliënten van Amare houdt 't Geboortehuys Kraamzorg een aantal plaatsen vrij. Via de website kun je de aanmelding doen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard