Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Kraamzorg, noodzakelijke zorg voor jou en jullie kindje!

Amare praktijk voor verloskunde

, 9 februari 2021 14:46Laatste update op: 9 februari 2021 16:59

Kraamzorg is noodzakelijke zorg. Het is verstandig dit op tijd te regelen. In deze mail lees je alles over kraamzorg!

Waarom kraamzorg?

Je krijgt vaak het advies om kraamzorg te regelen. Maar waarom eigenlijk?

Kraamzorg is noodzakelijke zorg voor jou als moeder en voor jullie kindje bij de bevalling én in de eerste week na de geboorte. Wanneer je gaat bevallen begeleidt de verloskundige jouw bevalling. Wanneer je thuis bevalt assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. Soms zijn een paar extra handen heel welkom. Zeker wanneer deze hulp gegeven wordt door een ervaren kraamverzorgende.

Direct na jouw bevalling en gedurende de kraamweek, doet zij belangrijke medische controles. Zo houdt zij bijvoorbeeld het jouw bloedverlies in de gaten, alsook de temperatuur en ademhaling van jullie kindje. Wanneer er problemen ontstaan, is de kraamverzorgende vaak de eerste die dit signaleert. Zij neemt dan contact op met ons. Zo kunnen wij goede verloskundige zorg geven, ook na de bevalling.

Kraamzorg ontzorgt! Jullie kraamverzorgende helpt jullie de eeste week op weg. Ze leert je van alles over de verzorging van jouw kindje. Ook helpt ze bij het geven van borst- of kunstvoeding. Ze geeft advies en helpt jullie om ook na de kraamweek verder te kunnen. Daarnaast doet zij licht huishoudelijk werk. Bijvoorbeeld een was in de machine doen.

Hoeveel uren?

Het aantal uren kaamzorg waar jij gebruik van mag maken wordt vastgesteld tijdens het intake gesprek. De intake vindt meestal plaats voor de 35e week van jouw zwangerschap.

Leefomstandigheden, gezinsomstandigheden en bijzonderheden uit jouw zwangerschap bepalen de indicatie. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere kinderen hebt onder de 4 jaar, of je bent zwanger van een tweeling, etc. dan is dat een reden om meer uren zorg te indiceren. Nadat de indicatie gedaan is, mag jij aangeven of je daar gebruik van wilt maken. Wellicht mag je volledige zorg (49 uur), maar wil je alleen halve dagen. Je hoeft het aantal geïnduceerde uren niet af te nemen. Er is wel een minimum, minder dan 3 uur zorg per dag wordt er niet gegeven.

Eigen bijdrage?

Voor kraamzorg geldt een wettenlijke eigen bijdrage. Deze wordt jaarlijst vastgesteld. In 2021 is dit €4,60 per uur. Afhankelijk van hoe jij verzekerd bent wordt dit geheel, gedeeltelijk of niet vergoed. Wanneer de eigen bijdrage voor jullie tot financiële problemen zorgt, kun je dit aangeven bij de intake. Bij 't Geboortehuys Kraamzorg kan het zijn dat dit dan niet in rekening gebracht wordt. De intaker vraagt dit aan.

Wanneer?

Je kunt je inschrijven voor kraamzorg wanneer jouw uitgerekende datum bekend is. Wanneer jouw inschrijving vóór de 24e week van jouw zwangerschap geregeld is, heb je recht op volledige zorg. Schrijf jij je later in? Dan kan het zijn dat je minder uren zorg kan krijgen, doordat er bijvoorbeeld kraamverzorgenden met vakantie zijn.

Waar regel je kraamzorg?

Jouw kraamverzorgende en verloskundige werken tijdens de bevalling en in de kraamweek met elkaar samen. Hoe fijn is het wannneer zij elkaar kennen en hun zorg goed op jou en jouw gezin kunnen afstemmen?

De kraamverzorgenden van 't Geboortehuys trainen met onze verloskundigen. We hebben alle zorg goed op elkaar afgestemd. Zo krijg jij de meest optimale zorg en kunnen wij als verloskundigen erop vertrouwen dat je in goede handen bent. Wanneer jij geen vooerkeur hebt, vinden wij het fijn wanneer jij je bij 't Geboortehuys inschrijft.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard