1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Fopspeen en borstvoeding, gaat dat wel samen?

    Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 11-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-18-2022Bewerkt op: 11-15-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De meningen lopen uiteen als het gaat over hoe en wanneer je een fopspeen kunt gebruiken – en het is heel normaal als je daar vragen over hebt. Wij vertellen je graag meer over verantwoord gebruik van een fopspeen zodat jij een goede keuze kunt maken of en wanneer je een fopspeen gebruikt en hoe je die op de juiste wijze kunt introduceren.

    Zuiggedrag is een aangeboren, natuurlijke reflex van de meeste baby‘s. Wanneer baby‘s zuigen om zichzelf te kalmeren of zichzelf in slaap te sussen zonder een voeding, noemen experts dit niet-voedend zuiggedrag. Dit niet-voedend zuiggedrag begint al in de baarmoeder wanneer ze oefenen om op hun handen of vingers te zuigen.

    Hoe kan een fopspeen je baby helpen?

    Een fopspeen kan:

    • helpen voldoen aan de natuurlijke zuigbehoefte van je baby, nadat hij of zij al gevoed is maar nog steeds wil zuigen.
    • helpen je baby te kalmeren of ontspannen wanneer andere troost , zoals het aanbieden van de borst, niet mogelijk is.
    • helpen om pijn te verzachten die je baby voelt, bijvoorbeeld tijdens inentingen of als er bloed moet worden geprikt.
    • zorgen voor extra oefening van de mondspieren, ter ondersteuning van de orale ontwikkeling (aangetoond bij premature kinderen).
    • worden aangeboden als het tijd is om te gaan slapen en kan het risico op wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS) verlagen.

    Wanneer kan ik mijn baby een fopspeen gaan geven?

    Een fopspeen kun je vanaf de geboorte geven. Geef je borstvoeding, dan wacht je echter liever tot het moment dat jij en je baby een goede borstvoedingsroutine hebben opgebouwd en de borstvoeding goed op gang is. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd overleggen met een lactatiekundige of borstvoedingsexpert, zodat die je kan adviseren en ondersteunen bij je zorgen of vragen op het vlak van borstvoeding

    Hoe ziet de ideale fopspeen eruit?

    Spraak- en taalexperts adviseren dat een fopspeen de natuurlijke bewegingen van de spieren in de mond kan ondersteunen. De ideale fopspeen is plat en heeft een dunne schacht zodat de ruimte tussen boven- en onderkaak minimaal blijft en de tong voldoende bewegingsruimte houdt. De speen moet licht van gewicht zijn zodat er een minimale belasting is voor de gezichtsspieren. De fopspeen heeft een ergonomisch schildje dat goed op het gezicht aansluit, met voldoende ventilatie zodat er lucht tussen de huid en het schild kan stromen. Uiteindelijk zal het je kindje zijn dat bepaalt welke fopspeen hij of zij accepteert, maar je kunt in ieder geval een speen aanbieden die aan deze richtlijnen voldoet.

    Leer de taal van je baby kennen.

    Geen enkele ouder vindt het makkelijk om zijn baby te horen huilen, maar baby‘s kunnen om verschillende redenen huilen of onrustig zijn - het is gewoon een van de manieren waarop ze met je communiceren en je laten weten dat ze iets nodig hebben. Het hoort bij de reis die jullie moeten doorlopen om elkaar te leren kennen en daarin samen te groeien. Het huilen van je baby kan anders klinken, afhankelijk van wat het is dat hij nodig heeft. Je leert al snel de huiltjes en lichaamstaal van je baby kennen, maar als hij ontroostbaar is, kan een fopspeen helpen je baby te kalmeren en ervoor te zorgen dat hij zelf rustig wordt.

    Gebruik een fopspeen niet om een voeding uit te stellen

    Als je baby honger heeft: gebruik nooit een fopspeen om een voeding te vervangen of uit te stellen. Als je je baby een fopspeen geeft terwijl hij honger heeft, dan zal je kleintje misschien een voeding uitstellen of zelfs overslaan. Dit kan je melkproductie verminderen en je baby kan gaan huilen of ontevreden worden. En omdat hij geen voeding gekregen heeft, kan hij late tekenen van honger vertonen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een fopspeen het risico van oorontstekingen kan verhogen. Heeft je baby vaak oorinfecties, dan kun je het gebruik van een speen na een leeftijd van zes maanden beter beperken of er helemaal mee stoppen ter voorkoming van herhaalde oorinfecties.

    Wanneer moet ik mijn baby geen fopspeen meer geven?

    De aanbevelingen over stoppen met een fopspeen lopen nogal uiteen. De American Academy of Pediatric Dentistry adviseert er uiterlijk op een leeftijd van 3 jaar mee te stoppen. Sommige kinderen hebben er geen probleem mee om de fopspeen gedag te zeggen – en beginnen daar soms zelf al mee – terwijl anderen meer tijd nodig hebben om hieraan te wennen. Het kan tijd en geduld kosten om je kleine te helpen om afscheid te nemen van de fopspeen.

    Hoe kun je fopspenen schoon en veilig bewaren?

    Kook of steriliseer de fopspeen vóór het eerste gebruik. Was de fopspeen van je kleintje tussen elk gebruik af met warm water. Stop een fopspeen die op de grond is gevallen niet in je eigen mond om hem te reinigen, omdat je dan virussen en bacteriën op je baby kunt overbrengen. Trek voor elk gebruik even stevig aan de fopspeen en controleer hem goed op gaatjes en scheurtjes. Vervang een fopspeen altijd direct bij de eerste tekenen van slijtage of beschadiging. Vervang fopspenen die dagelijks worden gebruikt elke 1-2 maanden. Vervang ze echter onmiddellijk als je kind een besmettelijke ziekte heeft gehad, zoals een verkoudheid of buikgriep. Gebruik de beschermdop of -box om de fopspeen schoon te houden als je op pad bent.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

    • group-image
      11 dagen geleden

      Borstvoeding

      35 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard