1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    EMDR na een traumatische bevalling

    Gepubliceerd op: 5-24-2021Bewerkt op: 5-2-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-24-2021Bewerkt op: 5-2-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Heb jij een traumatische bevalling gehad en wil je dat graag verwerken? Dan kan een therapie genaamd Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) je daar misschien bij helpen. Dit is een behandeling die effectief is bij PTSS klachten, waar veel vrouwen na een traumatische bevalling mee te maken krijgen.

    Wat is EMDR?

    EMDR wordt ingezet bij verschillende soorten trauma, zo ook bij bevallingstrauma, waar wel 1 op de 5 vrouwen me te maken . Je gaat hiermee onder begeleiding van een psycholoog aan de slag met één concrete traumatische herinnering per sessie. EMDR gaat ervan uit dat zijwaartse oogbewegingen samen met het ophalen van een traumatische herinnering kan leiden tot de vermindering van de levendigheid en intensiteit van een traumatische herinnering. Hierdoor word je dus dagelijks minder achtervolgd door de traumatische herinnering.

    De therapeut doet dit door met zijn of haar vingers snel voor jouw ogen heen en weer te gaan. Jij volgt de vingers met de ogen, terwijl je de traumatische herinneringen naar boven haalt. Dit wordt herhaald totdat de stressreactie op een herinnering af begint te nemen. Daarna word je gevraagd een positieve herinnering op te roepen van de bevalling, waarna je de bevalling met deze positieve herinnering kunt gaan associëren. Dit kan soms in één sessie al werken en een langdurig effect hebben waardoor je niet meer achtervolgd zal worden door je bevallingstrauma.

    Wanneer EMDR na een bevallingstrauma?

    Belangrijk is om eerst te bepalen of er bij jou sprake is van een bevallingstrauma. Het kan zijn dat er tijdens de bevalling is heel ‘kleins’ is gebeurt dat voor je omgeving moeilijk te begrijpen dat het traumatisch is. Maar toch kan dat voor jou veel impact hebben gehad. Tijdens een bevalling ben je namelijk op je kwetsbaarst, waardoor een nare opmerking of een medische interventie die nodig was maar niet goed voelde, voor jou al traumatisch kan zijn. Schaam je hier niet voor en spreek het zo snel en zo veel mogelijk uit naar je partner en zorgverlener na de bevalling.

    Het beste is om zo vroeg mogelijk te beginnen je trauma te verwerken, met EMDR bijvoorbeeld. Je kunt dit al twee weken na de bevalling aangeven, mocht je je bevalling definitief als traumatisch hebben ervaren. Het is ook voor de hechting met je kind belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Zit jij me een trauma, dan kan dan een negatief effect op de hechting waar je kind en jij nog lang last van kunnen hebben.

    Hoevaak EMDR therapie?

    Hoeveel EMDR sessie er nodig zijn om het trauma te verwerken is afhankelijk van ieder persoon en het trauma. Soms kan een ‘klein’ trauma al in een sessie worden vervaagd, maar meestal zijn er rond de vier sessies nodig om echte voortgang te boeken.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard