1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Eicellen invriezen

    Gepubliceerd op: 9-7-2020Bewerkt op: 5-9-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-7-2020Bewerkt op: 5-9-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Heb je een kinderwens, maar is momenteel om bijvoorbeeld medische redenen, of sociale redenen niet het juiste moment? Dan kun je tegenwoordig je eicellen laten invriezen, en die kunnen net zo lang bewaard worden tot je er wel aan toe bent om zwanger te worden!

    Waarom eicellen invriezen?

    Het is sinds 2006 mogelijk om eicellen te laten invriezen. De grootste hoeveelheid vrouwen die eicellen laten invriezen doen dit vanwege medische redenen. Maar er zijn vrouwen die eicellen laten invriezen omdat nu het moment nog niet is om zwanger te worden, maar je ze wel in hun vruchtbaarste periode van hun leven bevinden.

    In je eierstokken zitten eicellen en hoe ouder je wordt, hoe minder eicellen je hebt. Bij de geboorte heeft een vrouw tussen de 1 en 2 miljoen eicellen, in de pubertijd nog ongeveer 400.000 en rond je 40e nog 10.000. De kwaliteit en kwantiteit van je eicellen gaat dus achteruit als je ouder wordt.

    Eicellen invriezen: medische redenen

    Er zijn verschillende medische situaties waarbij het verstandig is om eicellen te laten invriezen, voordat ze beschadigd raken. Als eicellen beschadigd zijn kan dit er namelijk voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent of zelfs onvruchtbaar. Bijvoorbeeld als je:

    • Een medische behandeling moet ondergaan, waarbij schade aangericht kan worden aan je vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling bij kanker;
    • Een vergrote kans hebt om in de overgang terecht te komen;
    • Een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, waarbij de partner op de dag van de punctie geen zaad kan produceren.

    Eicellen invriezen: sociale redenen

    Er zijn ook andere redenen te bedenken waarom je als vrouw je eicellen wilt laten invriezen. Bijvoorbeeld als je niet de juiste partner hebt gevonden waar je een kind van zou willen baren. Of omdat je je eerst wil focussen op je werk. Ook dan is het dus mogelijk om je eicellen te laten invriezen en deze te laten terug plaatsen wanneer je er aan toe bent.

    Eicellen invriezen: het proces

    De behandeling voor het invriezen van eicellen lijkt op een IVF-behandeling. Het is een behandeling met de duur van zo’n 2 tot 3 weken. De eierstokken worden door middel van hormonen gestimuleerd, zodat meerdere eicellen rijpen. Eicellen die voldoende zijn gerijpt worden door middel van een punctie ‘geoogst’ en worden vervolgens ingevroren en bewaard in vloeibare stikstof van -196 graden Celsius. De eicellen kunnen jaren worden bewaard in een laboratorium.

    Ontdooien en bevruchten van de eicellen: ICSI

    Zijn de eicellen ingevroren en ben je er na een tijd aan toe om zwanger te worden? Dan moeten de eicellen worden ontdooid en start de behandeling door middel van ICSI, oftewel intracytoplastische sperma-injectie. Dit betekent dat de ingevroren eicellen worden ontdooid en vervolgens wordt er één sterke zaadcel in de eicel geïnjecteerd. Dit gebeurt in het laboratorium. Als er na de injectie een embryo ontstaat, wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst in de baarmoeder.

    Kosten invriezen eicellen

    Er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan het invriezen van eicellen. De punctie, de echo’s en de medicatie kost al ongeveer 2.000 tot 3.000 euro. Het invriezen van de eicellen kost ongeveer 400 euro per jaar en ook kost het 50 euro per jaar om de eicellen in het laboratorium te bewaren. Ook kan het zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn, waardoor de kosten erg kunnen oplopen. Houd rekening met ongeveer 10.000 euro totaal.

    Als er medische redenen zijn voor het invriezen van eicellen, worden de eerste drie behandelingen van het invriezen vergoed. Vaak vergoedt de zorgverzekeraar ook het eerste jaar de kosten om de eicellen te bewaren. Vraag dit altijd eerst na bij de zorgverzekering. Zonder medische redenen vergoedt de zorgverzekeraar het niet.

    Belangrijk om te weten bij eicellen invriezen

    Als je, om welke reden dan ook, overweegt om eicellen te laten invriezen, is het belangrijk dat je hier goed over nadenkt en een aantal dingen op een rijtje te hebben. Namelijk:

    • Er kan nooit worden gegarandeerd dat er uiteindelijk een zwangerschap zal ontstaan na het invriezen van de eicellen.
    • De kans op een succesvolle bevruchting is dan wel bijna gelijk aan de kans bij ‘verse’ eicellen.
    • De behandeling duurt ongeveer 2 a 3 weken en wordt als zeer intensief ervaren.
    • De behandeling waarbij eicellen worden ingevroren is relatief nieuw. Hierdoor zijn er nog weinig onderzoeken mogelijk over de gevolgen van de behandeling voor kinderen op lange termijn.

    Wil je meer informatie over het invriezen van je eicellen en de behandeling hiervan? Neem dan contact op met je huisarts, die je door kan verwijzen naar een ziekenhuis die deze behandeling aanbiedt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard