1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    'Afwijkingen baby kunnen sneller worden opgespoord door echosimulator'

    Gepubliceerd op: 3-25-2020Bewerkt op: 3-27-2020
    ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-25-2020Bewerkt op: 3-27-2020
    Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
    Sinds kort is de eerste echosimulator in gebruik genomen in het UMCG ziekenhuis in Groningen. Oftewel een apparaat waarmee echo’s kunnen worden nagebootst. Maar wat doet deze echosimulator precies en wat zijn de voordelen van dit apparaat?

    Echo van baby

    Een echo laten maken van je baby. Tijdens je zwangerschap krijg je standaard te maken met minimaal twee echo’s. Tijdens een echo wordt een beeld gemaakt van je baby in de baarmoeder met een echoapparaat, door middel van geluidsgolven. Op dit beeld kun je je baby zien liggen en kan de echoscopist onder andere de leeftijd, het geslacht en eventuele afwijkingen van de baby zien.

    Wat doet de echosimulator?

    De eerste echosimulator in Nederland, hij is er! Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een echosimulator gebruikt. Met dit apparaat kunnen verloskundigen, echoscopisten, gynaecologen en artsen oefenen met echo’s maken tijdens hun opleiding. Er kunnen zwangerschapssituaties worden nagebootst, zonder dat er een zwangere vrouw aanwezig hoeft te zijn. Dit is fijn, want zogenoemde 'proefpatiënten' zijn niet altijd beschikbaar!

    Waarvoor kan de echosimulator worden ingezet?

    De nieuwe echosimulator bevat verschillende modules. Echoscopisten in opleiding leren technieken om bijvoorbeeld de leeftijd en het geslacht van de baby te bepalen en eventuele afwijkingen bij de baby vast te stellen. Dit kan ook met de echosimulator. En aan de simulator kunnen altijd leermodules worden toegevoegd, om ook ervaren gynaecologen en verloskundigen te blijven bijscholen.

    Hoe werkt de echosimulator?

    De echosimulator bevat een soort 'bibliotheek-functie'. In deze ‘bibliotheek’ zijn echte echobeelden opgeslagen van zwangere vrouwen, die hiervoor toestemming hebben gegeven. De beelden zijn van zwangere vrouwen van over de hele wereld, waardoor ervaren echoscopisten hun kennis en vaardigheden kunnen blijven uitbreiden. De echosimulator is zo gebouwd, dat de student tijdens de module ziet wat hij doet op de buik van de zwangere vrouw en tegelijkertijd de baby kan zien in de baarmoeder.

    De voordelen van de echosimulator op een rij

    • De echosimulator staat op de afdeling zelf, waardoor er altijd de mogelijkheid is om te oefenen. In het verleden moesten studenten altijd oefenen met echo’s maken op 'proefpatiënten'. Dit betekent dat zwangere vrouwen zich hiervoor beschikbaar moeten stellen. Door de komst van de echosimulator kan er vaker worden geoefend, zonder echte patiënten.

    • Door het gebruik van deze echosimulator tijdens de opleiding kan er een andere en betere manier van het leren uitvoeren van echoscopisch onderzoek worden ontwikkeld.

    • Er kunnen leermodules aan de echosimulator worden toegevoegd. Dit betekent dat ervaren gynaecologen en verloskundigen zich door deze simulator kunnen blijven bijscholen.

    • Op 1 januari 2021 wordt de 13-weken echo ingevoerd. De verwachting is dat het aantal echo’s sterk toeneemt. Ook zal er meer kennis nodig zijn voor deze echo. Doordat nu de echosimulator altijd beschikbaar is, kan er vaker worden geoefend.

    Wat vinden jullie van de ontwikkeling van een echosimulator?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard