1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een Yoni Steam na de bevalling, wat heb je eraan?

    Gepubliceerd op: 3-11-2021Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-11-2021Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De yoni steam lijkt steeds populairder te worden tijdens de postpartum periode. Dit is een stoombad voor de vagina en baarmoeder waar je boven hangt. Deze traditie bestaat eigenlijk al eeuwenlang in landen in Afrika en Latijns-Amerika, maar bereikt nu ook Nederland. Waarom zou je beginnen aan zo’n yoni stoombad met allerlei kruiden na de bevalling?

    Wat is een yoni steam?

    Met ‘yoni’ in de yogi steam wordt de vagina bedoeld. Door middel van een stoombad met verschillende geneeskrachtige kruiden als kamille, calendula, kara boon, lavendel, duizendblad en weegbree. Dit zou helpen om je vagina om een natuurlijke manier te ondersteunen en reinigen, en het zou verfrissend, ontspannend en helend werken voor je yoni na de bevalling.

    Door de warmte van de stoom worden de poriën letterlijk geopend waardoor de kruiden worden opgenomen in het weefsel van je vagina én baarmoeder. Daardoor gaat de stofwisseling omhoog, neemt het zuurstofgehalte toe en wordt de bloedstroom verhoogd. Hierdoor zullen je spieren en bindweefsel in het bekken en baarmoeder ontspannen, wat een pijnstillend effect kan geven. Klinkt als een droom voor na de bevalling, toch?

    Hoe gaat een yoni steam in zijn werk?

    In een pan met gekookt water van 1 tot 1,5 liter gaat er een kruidenmix die je gebruikt voor de yoni steam. Hierin koken de kruiden een aantal minuten, en na het koken wordt het kruidenwater 10 tot 20 minuten afgekoeld. Want een yoni steam moet je nooit gebruiken met gekookt water! Als je merkt dat het water en de stoom een fijne temperatuur heeft, is het klaar voor gebruik.

    Het water kan je overgieten in een grote schaal, pan of emmer. Dit dek je af met een handdoek over de randen, waarna je op de randen kunt zitten. Je kunt ook de pan of schaal met het kruidenwater in de wc zetten of hangen, zodat jij er op die manier boven kunt zitten tot wanneer jij het fijn vindt en je voelt dat de stoom is afgenomen of verdwenen. Zorg er natuurlijk voor dat je niet te dicht op de stoom gaat zitten.

    Je kunt dit in de kraamtijd gerust 1 tot 2 keer per dag doen, naar eigen behoefte. Overleg hierover wel altijd met je kraamverzorgster, zodat zij erop kan toezien dat dit goed wordt gedaan.

    Zelf doen of met een postpartum behandelaar?

    Je kunt een yoni steam prima zelf thuis klaarmaken, maar je kunt het voor je eigen rust en zekerheid ook laten doen door een postpartum behandelaar. Dat is iemand die naast yoni steams ook massages en andere postpartum behandelingen doet bij pas bevallen vrouwen. Deze behandelaars zijn hiervoor opgeleid en hebben hiervoor een cursus gevolgd, maar er bestaat geen register of keurmerk om de kwaliteit van deze behandelingen te verzekeren, omdat het geen beroep is dat officieel wordt erkend in de zorgsector. Als je graag wilt dat een postpartum behandelaar de yoni steam bij je doet, dan kan je doula, kraamverzorgster of verloskundige ongetwijfeld helpen er eentje te vinden.

    Momentje voor jezelf

    Een yoni steam is eigenlijk als een plaatselijke-mini sauna voor het deel van je lichaam dat het hardst heeft gewerkt tijdens de bevalling. Het is een momentje waarop je je even mag focussen op je herstel en je even mag loskoppelen van je baby en het nieuwe moederleven. Het maakt dan niet uit hoe makkelijk of moeilijk je bevalling is geweest, je bevalling zal ongetwijfeld een beetje beurs voelen en dan is zo’n relaxed stoombad voor je ‘yoni’ van harte welkom.

    Niet wetenschappelijk bewezen

    Of een yoni steam echt werkt, is niet wetenschappelijk bewezen. Maar het stimuleert wel de doorbloeding, wat altijd fijn is voor het weefsel en spieren van je vagina na de bevalling. De behandeling kan ook zeker geen kwaad als je het op de juiste manier doet, dus baat het niet dan schaadt het niet. Ook de KNOV is er niet op tegen. En het is hoe dan ook ontspannend en een momentje voor jezelf.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard