1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Tanja van Balen

  ZwangerGezondheidEen goede basishouding maakt het verschil

  Een goede basishouding maakt het verschil!

  ZP® - Magazine

  , 7 maart 2019 22:37Laatste update op: 20 februari 2020 21:00

  Je lichaam maakt snelle veranderingen door in je zwangerschap en dit heeft invloed op hoe je beweegt, staat, zit en ligt. Kortom op je houding. Maar je houding heeft ook invloed op jouw lichaam en bewegingsgedrag. Met een goede houding kan je veel invloed uitoefenen op bijvoorbeeld de stabiliteit van het bekken of het verbeteren van rugklachten.

  Wat is een normale houding?

  Een normale houding heb je als je staat met licht gebogen knieën (uit het slot), het bekken iets voorover gekanteld en daarmee een lichte holle rug (natuurlijke vorm).

  Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap met je houding?

  Naarmate de zwangerschap vordert gaan de meeste vrouwen holler staan, de onderrug wordt dus holler. Je lichaamszwaartepunt verandert en je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans. Je buik wordt zwaarder en je buikspieren meestal slapper. Met de extra holling van de onderrug verandert ook de positie van het bekken. De vormsluiting (de passieve stabiliteit) van het bekken neemt daardoor iets af.

  Wat kan jij doen aan je houding?

  • Maak jezelf een beetje langer dan je eigenlijk bent, alsof iemand je aan je haargrens in je nek omhoogtrekt. Hiermee lijn je de wervelkolom uit (minder holling) en maak je spanning (core/buikspieren en bekkenbodem). Dit is je basis, hiermee doe je al bijna alles wat nodig is voor een goede houding met een beetje spanning. Je draagt je kindje nu meer ‘in het bekken’ dan ‘voor het bekken’. Dit kan ook zittend.
  • Leer bracen. Bracen is spanning maken op alle spieren die bij de core betrokken zijn, inclusief je bekkenbodem. Ga recht staan en zet je handen in je zij, knijp lichtjes. Zeg nu eens hard tsssss (hard voor in mond sissen), dus met kracht. Onder je vingers voel je dat je spanning maakt op je spieren zowel voor als achter. Nu span je wel 50 spieren tegelijk aan en train je ook al je bekkenbodem. Probeer het na een tijdje ook eens zonder tssss en houd een beetje van die spanning eens een tijdje vast en adem er rustig overheen.

  Dat laatste vergt wel enige oefening. Ook wanneer je moet tillen kan je de brace inzetten om jezelf meer stabiliteit te geven.

  Met deze kleine aanpassingen zorg je ervoor dat je actiever staat en daarmee minder snel rug- en bekkenpijn krijgt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard