Ons Echocentrum
Ons Echocentrum is gelegen in Brunssum. Je kunt bij ons terecht voor alle medische en niet-medische echo's in uw zwangerschap. Voor alle medische echo's heeft u een verwijzing nodig van uw eigen verloskundige. Voor alle niet-medische echo's kunt u contact met ons opnemen
Team Echocentrum
- Hilde Beckers
- Nathalie Niesen
Wat valt er onder medische echo's
-
de 13 weken echo ( ETSEO) Met dit onderzoek kunt u al vroeg in de zwangerschap laten onderzoeken of uw kind een (ernstige) LICHAMELIJKE afwijking heeft. Voor onderzoek naar chromosoomafwijkingen kunt u kiezen voor de NIPT. De 13 wekenecho is een medisch echo onderzoek dat plaatsvindt tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen. De 13 wekenecho is niet verplicht. Echo-onderzoek geeft geen zekerheid over de gezondheid van het kind. Er zijn aandoeningen die nooit met echo-onderzoek op te sporen zijn. Ook zijn er afwijkingen die bij 13 weken nog niet aanwezig zijn of te zien zijn.
-
De 20 weken echo (TTSEO) Door middel van de 20 wekenecho kan gezien worden of er sprake is van een open rug (spina bifida) of open schedel. Verder kan de ontwikkeling van de organen bekeken worden. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Bijvoorbeeld: waterhoofd, hartafwijkingen, gat in middenrif, aan- of afwezigheid van de nieren, open buik, skeletafwijkingen, afwijkingen aan handen of voeten, open lip (hazenlip). Verder wordt ook de groei van het kind beoordeeld en de placenta en hoeveelheid vruchtwater bekeken. Het TTSEO vindt plaats tussen de 18de en 21ste week. Het liefst laat u de echo doen in de 19de week van uw zwangerschap. Dat is dus 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen van uw zwangerschap
-
Jonge zwangerschapsecho Uw verloskundige verwijst u vroeg in de zwangerschap voor een echo bij vaginaal bloedverlies of bij onverklaarbare buikpijn of om te zien of er sprake kan zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Meerlingen kunnen ook opgespoord worden d.m.v de jonge zwangerschapsecho. Vroeg in de zwangerschap wordt meestal een vaginale echo gemaakt, dit om duidelijker naar de inwendige organen te kunnen kijken. Een vaginale echo vereist een lege blaas. Wilt u liever geen vaginale echo laten maken? Bespreek het met uw verloskundige of echoscopist. Wellicht is het toch mogelijk de zwangerschap te beoordelen door middel van een buikecho.
-
Termijencho Volgens het dateringsprotocol (NVOG) kan de termijn , en dus de uitgerekende datum, nauwkeurig bepaald worden aan de hand van metingen van de foetus. Deze echo vindt bij voorkeur plaats tussen de 10 en 12 weken. Tevens wordt er al gekeken naar een aantal ontwikkelingskenmerken; zoals o.a. bewegingen, aanwezigheid van beide armen/handen en benen/voetjes, maagvulling en blaasvulling, hoeveelheid vruchtwater,…
-
Groei-echo Deze echo wordt alleen op indicatie aangevraagd en wordt dan ook vergoed door uw verzekering. Uw verloskundige kan het vermoeden hebben dat uw kindje voor of achter ligt op schema. (uw buik groeit te traag of te snel). Een andere indicatie kan zijn dat u bijv. In het verleden een kind heeft gekregen dat te licht of te zwaar was of omdat u overgewicht heeft, waarbij het voor de verloskundige moeilijk is om te voelen of het kindje goed groeit. Meer informatie kunt u krijgen bij uw verloskundige.
-
Cervixmeting soms zal de verloskundige echo’s aanvragen om de baarmoederhals (cervixlengte) te laten meten. Indicaties zijn bijvoorbeeld ingrepen aan de baarmoederhals in het verleden, of bijvoorbeeld als er een vroeggeboorte is geweest in de voorgeschiedenis. Er wordt dan een aantal keer in de zwangerschap gemeten door middel van een vaginale echo of de baarmoederhals niet te vroeg gaat verkorten/ontsluiten; om zo tijdig een gepaste behandeling te starten of beleid te voeren.
-
placenta lokalisatie Deze echo wordt ook door uw verloskundige op indicatie aangevraagd. Er wordt nauwkeurig gekeken waar de placenta (moederkoek) in de baarmoeder ligt. Soms komt het voor dat de placenta de uitgang van de baarmoeder, de baarmoedermond, blokkeert waardoor een vaginale bevalling belemmerd kan worden. Meer informatie krijgt u van uw verloskundige.
Wat valt er onder medische echo's
-
Geslachtsbepaling Wilt u graag het geslacht van uw kindje weten? Dan kan dat tussen 15 en 16 weken zwangerschap. Deze echo duurt 20 minuten en kost 50 Euro. U mag een usb stick meenemen om de bestanden op te slaan. Indien het helaas niet lukt om het geslacht te bepalen, mag u gratis één keer terug komen.
-
3-4 D echo U kunt in de praktijk ook terecht voor een 3-4 D echo. De mooiste termijn om uw kindje te bekijken in 3 D beelden is tussen de 25-32 weken. Bij deze echo is het belangrijk dat het kindje mooi vrij ligt, liefst zonder handen en/of voeten voor het gezichtje. De locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater, maar ook de buikwand van de moeder, zijn bepalend voor mooie beelden.
Neem ook een kijkje op onze website.
Contactgegevens
-
Prins Hendriklaan 376B004, 6443 AE Brunssum
-
Telefoonnummer: 06 51 60 68 52
-
e-mail adres: info@echocentrum-hildebeckers.nl
-
openingstijden: maandag t/ m vrijdag op afspraak