1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Speciaal voor de partners

    Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
    Verloskundige Praktijk Draagkracht Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk Draagkracht
    Graag wil ik een mail wijden aan de partners van mijn zwangere vrouwen. De zorg is vaak gericht op de zwangere vrouw en de vragen worden meestal aan je vrouw gesteld. Maar jij als partner bent cruciaal in deze intense en bijzondere periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd! Het kan zijn dat je momenteel geen partner hebt die naast je zijde staat, dan is deze mail gericht voor degene die jou de komende tijd gaat ondersteunen. Want hoe je het wendt of keert, je hebt als zwangere vrouw steun nodig.

    Betrokkenheid De betrokkenheid van je partner kan niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid van de partner een gunstige invloed heeft op de toekomstige relatie tussen partner en kind. Als partner sta je vaak verder van de zwangerschap af en je beleeft het anders dan je vrouw. Je voelt de zwangerschapskwaaltjes niet en je voelt geen kindsbewegingen. Toch kun jij ook een band opbouwen met jullie kindje. Zodra de bewegingen voelbaar zijn kun je contact maken met jullie kindje. Neem de tijd om je handen op de buik van je vrouw te leggen. Reageert de baby met bewegingen? Of wordt deze juist rustig? Je zou ook kunnen proberen te bedenken hoe de baby ligt en op die manier aan de buik voelen. Je kindje herkent je stem. Zing met regelmaat hetzelfde liedje voor je kindje. Als de baby geboren is kan deze rustig worden als hij/zij hetzelfde liedje weer hoort. Mocht het niet bij je passen om te zingen, kan het regelmatig praten en horen van je stem als een rustpunt worden ervaren.

    Ondersteuning Als partner zou je de constante factor voor je vrouw kunnen zijn. Zij kampt soms met angsten en zorgen en heeft behoefte om hierover te praten. Wees een luisterend oor en help soms te relativeren. Tijdens de zwangerschapscontroles kan het helpen als je belangrijke zaken nog even opschrijft. Jullie zijn dan gezamenlijk verantwoordelijk om de regelzaken te organiseren. Volg samen een cursus waardoor je beter weet wat je te wachten staat tijdens de bevalling en je vrouw tijdens dit spannende moment goed kunt ondersteunen. Als een vrouw zich gehoord en begrepen voelt, kijkt ze vaak beter terug op het hele proces. Tijdens de bevalling ben jij als partner de constante factor. Je bent er vanaf het begin bij en kan de zwangere het vertrouwen geven in het proces. In het begin kan afleiding prettig zijn. Kijk samen een film of ga wandelen. Door te zorgen dat je vrouw zich geen zorgen hoeft te maken over de praktische zaken, kan zij volledig de focus leggen op het omgaan met de weeën. Zorg dat je de route naar het ziekenhuis kent, neem de maxi-cosi en de ziekenhuistas mee als jullie naar het ziekenhuis gaan. Weet waar alles ligt zodat je niet je vrouw hoeft te storen. Hoe meer zij tussendoor kan ontspannen, hoe vlotter de ontsluiting vaak verloopt. Help haar ontspannen tussen de weeën door. Zet haar favoriete muziek zachtjes aan. Zorg dat ze het niet koud heeft. Opper een douche of bad als je merkt dat ze het zwaar heeft. Masseer de schouders tussen de weeën door of druk op de onderrug als die pijnlijk is. Biedt tussendoor drinken aan en zorg dat er geen storende omgevingsfactoren zijn. Vergeet jezelf niet tijdens de bevalling, zorg dat je regelmatig eet, drinkt en plast. Probeer zelf te ontspannen waar het kan. Als er een zorgverlener aanwezig is kun je soms ook even de kamer af gaan.

    Kraamtijd Zorg voor zoveel mogelijk rust en momenten samen. Hierdoor is er ruimte om samen de bevalling nogmaals door te spreken. Onderschat niet hoe vermoeiend de eerste periode kan zijn. Door de bevalling hebben jullie misschien een nacht gemist en je krijgt daarna ook te maken met gebroken nachten. Slaap in de middag mee zodat je kunt bijtanken. Beperk in de eerste weken het kraambezoek, door later de geboortekaartjes te sturen heb je hier een beetje invloed op. Je bent in deze periode de nieuwe rol als ouders aan het ontdekken en aan het herstellen van de bevalling. Als kraambezoek langskomt laat ze dan niet langer dan een uur blijven. Op dag 4 is je vrouw vaak het meest emotioneel, zorg dat er geen visite komt en ondersteun haar waar nodig. Regel dat familie of vrienden helpen met de boodschappen en het koken van een warme maaltijd.

    De praktische tips nog even kort samengevat Schrijf eventueel voorafgaand de afspraak alvast wat vragen op Schrijf mee tijdens de controles als er belangrijke dingen worden besproken die jullie niet willen vergeten Vraag af en toe aan je vrouw hoe het gaat. Bespreek samen hoe jullie deze periode ervaren. Er mag ook ruimte zijn voor jouw gevoelens als partner Bereid je voor door boeken te lezen of samen een zwangerschapscursus te volgen Help de barende tussen de weeën door te ontspannen. Maak een warme kruik, zet ontspannen muziek aan en masseer. Bij regelmatige weeën kun je timen hoe vaak de weeën komen Wees tijdens de bevalling aanwezig, let niet op je telefoon maar kijk waar je ondersteuning kunt bieden Bemoedig haar met positieve woorden, maar praat niet te veel, dat leidt af. De meeste vrouwen vinden het storend als je tijdens een wee praat Blijf positief en heb vertrouwen in je vrouw Stel vragen bij onduidelijkheid en herinner je vrouw aan eerdere wensen als ze daar van afwijkt Zorg voor een buigrietje zodat je tussendoor drinken kunt aanbieden Geniet van het eerste moment met zijn drieën, laat je telefoon even achterwege. Familie en vrienden kunnen altijd nog op de hoogte worden gebracht. Het eerste uur krijg je niet meer terug! Hou de kraamtijd rustig met zo min mogelijk bezoek Maak tijd voor elkaar en praat over jullie ervaring van de bevalling Vraag om hulp met boodschappen of het koken van een warme maaltijd Neem zoveel mogelijk rust en slaap in de middag als dat lukt Spreek de waardering voor je vrouw uit. Schrijf een kaartje als je het lastig vindt om te praten of koop een kleine attentie

    Tot slot: Barende vrouwen zitten vaak in hun eigen bubbel en kunnen anders reageren dan je van ze gewend bent! Voel je niet afgewezen en betrek het niet op jezelf.

    Een minder betrokken partner Soms heb je andere verwachtingen en valt het je tegen hoe betrokken je partner is. Ook dit komt met regelmaat voor. Het is goed om je verwachtingen uit te spreken en te benoemen wat jij nodig hebt. Zoek naar een compromis en kijk waar jullie elkaar wel kunnen vinden. Voor veel partners is het een ver van hun bed show. Jarenlang was de geboortezorg niet op partners gericht, het is dus niet zo gek als je partner het idee heeft weinig te kunnen doen. Hopelijk hebben jullie door het lezen van deze mail meer inspiratie gekregen over wat je allemaal wel kunt doen als partner. Als er geen partner in jouw leven is, dan kunnen deze tips ook helpen voor degene die je gaat ondersteunen tijdens de bevalling en de periode erna.

    Heb je als partner nog vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met mij op. Ook voor jou ben ik altijd bereikbaar voor vragen. Heel veel succes met de voorbereiding! Blijf praten met elkaar.

    Tot gauw! Jouw verloskundige Dominique

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard