1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    6 weken na de bevalling

    Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
    Verloskundige Praktijk Draagkracht Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk Draagkracht
    Je bevalling is achter de rug en je begint langzaam je eigen ritme te ontdekken. Je hebt nog een nacontrole bij mij staan of misschien heb je die inmiddels al gehad. Er zijn nu nog een aantal laatste belangrijke onderwerpen die ik met je wil doornemen. Bekkenbodem Sporten Mama café Postnatale depressie

    Bekkenbodem Een zwangerschap en eventueel bevalling meemaken is zwaar voor je bekkenbodem. Daarom is het belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen. De bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas, de baarmoeder en de darmen. Deze spieren kun je bewust aan en ontspannen. Bijvoorbeeld voor het ophouden van urine en ontlasting. Als je klachten hebt van de bekkenbodem dan kan het volgende optreden: Incontinentie voor urine of ontlasting Verzakkingsklachten (blaas of baarmoeder die naar buiten zakt) Seksuele klachten (verminderd gevoel of pijn tijdens het vrijen) In deze folder lees je alles over de bekkenbodemoefeningen. Neem bij klachten laagdrempelig contact op met een bekkenbodemfysiotherapeut. Zij zijn gespecialiseerd in jouw klachten. Bekkenfysiotherapie Oegstgeest heeft een vragenlijst ontwikkeld waarbij je kunt zien of het verstandig is om een afspraak te maken.

    Fysiotherapeuten praktijk Moves zijn tevens bekend met deze problematiek.

    Sporten Na de eerste weken kun je voorzichtig weer beginnen met bewegen. Bouw het rustig op want je lichaam is gevoelig voor blessures. Begin bijvoorbeeld met wandelen. In de eerste zes weken na de bevalling wordt geadviseerd om nog geen buikspieren te trainen. Door de zwangerschap wijken de rechte buikspieren nog wat uiteen waardoor je een verwijding van de buikspieren kunt krijgen (diastase). Na zes weken zijn deze spieren als het goed is weer hersteld, hier voel ik tijdens de nacontrole ook naar. Zorg ervoor dat je bekkenbodem goed getraind is, voordat je met buikspieroefeningen begint.

    Mama Café Het kan zijn dat je het moederschap anders had voorgesteld. Want hoe kun je je nou voorbereiden op zo’n groot life event? Het moederschap is niet alleen maar een roze wolk en kent vele uitdagingen. Het kan soms best een beetje alleen voelen, je draagt de verantwoordelijkheid van een baby voor 24/7 en misschien weet je niet altijd welke keuzes je moet maken of hoe je met veranderingen om moet gaan. Weet dat je niet de enige bent die met deze gevoelens kampt. Er wordt helaas niet altijd over gesproken. Daarom hebben verloskundigen en lactatiekundigen uit de regio het mama café opgericht. Hier kun je vragen of zorgen over de opvoeding, de zorg van de baby en borstvoeding stellen. Je ontmoet andere moeders en er is elke bijeenkomst een gastspreker aanwezig, die kort iets bespreekt over een bepaald thema bijvoorbeeld over draagdoeken of bekkenbodemklachten. Klik op de link voor meer informatie over data en tijdstippen.

    Postnatale depressie Het kan ook zijn dat een bezoekje aan het mama café niet meer voldoende is. Sterker nog, het lukt je niet om je daar naartoe te slepen. Een postnatale depressie herken je aan somberheid, nergens zin in hebben, niet willen eten en niet kunnen slapen. Heb je sombere buien die niet weggaan, lig je de hele nacht wakker, kun je niet van dingen genieten (ook niet van je pasgeboren baby; misschien wil je hem ook niet vasthouden of wens je dat hij nooit geboren was), heb je geen eetlust en zie je op tegen de dag, praat hierover met mij of je huisarts. Bij 1 op de 10 vrouwen gaan deze depressieve gevoelens na de bevalling niet vanzelf over. Zij komen in een postpartum depressie terecht, oftewel een postnatale depressie. Deze depressie kan weken, maanden of soms langer aanhouden. Er zijn verschillende gradaties in een postnatale depressie, van licht tot zeer ernstig. Huilen, angst en prikkelbaarheid, piekeren en slecht slapen zijn de meest karakteristieke kenmerken. Soms is er extra begeleiding nodig bij het opbouwen van een goede band tussen jou en de baby. In de meeste gevallen is een postnatale depressie te behandelen met therapie, met medicijnen of met een combinatie van beiden. Dus: als je deze klachten herkent, praat er dan over en zoek hulp. Je hoeft hier niet alleen in te strijden. Het geeft juist aan hoe krachtig je bent, als je om hulp durft te vragen.

    Jouw verloskundige, Dominique

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard