1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    27 weken zwanger!

    Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
    Verloskundige Praktijk Draagkracht Gepubliceerd op: 3-10-2021Bewerkt op: 3-25-2021
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk Draagkracht
    In deze nieuwsbrief geef ik meer informatie over de bewegingen van jullie kindje, de bevalling en coaching.

    Jij en je baby groeien steeds harder. Doordat je kindje groter wordt, worden de bewegingen ook anders. Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen.

    Vanaf 28 weken is het belangrijk om de kindsbewegingen dagelijks te voelen. Vanaf 27 weken kun je het beste in de gaten houden wat een normaal patroon is voor jouw kindje. De meeste kinderen bewegen het meeste in de middag of de avond. Niet elk kindje heeft dagelijks hetzelfde patroon. Maar je kunt wel bijhouden hoe vaak je kindje gemiddeld per dag beweegt. Voor de ene baby zal dat 50 keer op een dag zijn en voor de andere baby 8 keer per dag. Als je weet wat voor jouw kindje normaal is, kun je op tijd aan de bel trekken als de bewegingen minder zijn.

    Probeer dan eerst 2 uur op je linkerzij te gaan liggen. Krijg je toch minder reactie dan verwacht, ondanks dat je ontspant en contact probeert te maken? Neem dan contact met mij op. In de folder lees je nog meer uitgebreid over het leven voelen.

    Bevalling Misschien ben je wel steeds meer met de bevalling bezig. Weet je al waar je zou willen bevallen? Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel thuis als in het ziekenhuis veilige plekken zijn om te kunnen bevallen. Voor mij is het belangrijk dat je kiest voor een plek waar jij en je partner kunnen ontspannen. Een plek waar jullie je veilig voelen. Dat kan voor iedereen anders zijn. Als jullie ontspannen zijn, helpt dit om het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan.

    In deze regio heb je de mogelijkheid om in het geboortehuis Leiden (LUMC) of het Alrijne Leiderdorp te bevallen. Via deze link kun je de online rondleiding bekijken.

    De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschapsduur. Als je voor de 37 weken weeën krijgt of gebroken vliezen hebt, wordt er gesproken van een vroeggeboorte. Dit is een medische indicatie. Dit betekent dat het ziekenhuispersoneel de zorg overneemt en eindverantwoordelijk is. De kans dat je daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevalt is 5%.

    Fases tijdens de bevalling

    Tijdens de bevalling zijn er verschillende fases. Het gaat om 5 verschillende fases in totaal:

    Latente fase Tijdens deze fase gaat de baarmoedermond zich voorbereiden. Deze wordt zachter en korter en er ontstaat beginnende ontsluiting (1-3 cm). Meestal voel je krampen in je buik, deze zijn nog onregelmatig en van korte duur. Gemiddeld duren de krampen 15-30 seconden. Er zijn vrouwen die deze fase niet opmerken. Helaas kunnen de krampen in dit stadium ook nog stoppen. Het is dus geen garantie dat je bevalling is begonnen. Het beste om met deze fase om te gaan is door vooral afleiding te zoeken. Ga een film kijken of een taart bakken. Alles wat je aandacht geeft groeit, behalve de ontsluiting!

    Actieve fase Het goede nieuws is dat je nu weet dat je bevalling is begonnen! In deze fase krijg je ontsluiting. De krampen worden heviger, komen elke 3-5 minuten en houden 50-60 seconden aan. Je moet je concentreren op je ademhaling en je bent actief aan het werk. Een film volgen of een langdurig gesprek voeren lukt niet meer.

    Probeer je niet tegen de pijn te verzetten en tussen de krampen door je ontspanning te zoeken.

    Uitdagende fase In deze fase heb je tussen 8-10 cm ontsluiting. Je kunt een gevoel van wanhoop ervaren. Je zit tegen persdrang aan en je lichaam is heel hard aan het werk om de laatste centimeters te verkrijgen om volledige ontsluiting te bereiken. Het hoofdje gaat dieper indalen en de krampen zijn intens. Voel de wilskracht om door te gaan, je bent bijna bij de persfase!

    Persfase Je hebt nu volledige ontsluiting (10 cm). De krampen zijn intens en je voelt persdrang. Een gevoel van poepen wat je niet kunt stoppen. Het kan je soms overvallen dat je lichaam het volledig overneemt. Maar tot nu toe weet je lichaam precies wat het moet doen, dus geef er aan toe en ga niet in verzet! Probeer niet te denken, maar vooral je lichaam te volgen. Je bent er bijna!

    Nageboortetijdperk Je kindje ligt eindelijk op je borst. Je mag hem of haar aanraken en ruiken en met elkaar bijkomen. Binnen enkele minuten kun je weer krampen gaan ervaren. Je baarmoeder probeert de moederkoek (placenta) naar buiten te duwen. Meestal gaan de krampen weg als de moederkoek is geboren. Sommige vrouwen houden naweeën en blijven krampen voelen. De baarmoeder doet dan goed haar werk en probeert het totaal bloedverlies te beperken. Wat zouden jullie met de moederkoek willen doen? Ga je deze planten of capsuleren? Capsuleren betekent het verwerken van de placenta tot capsules. Of mag deze direct weggegooid worden? Weet dat er verschillende mogelijkheden zijn.

    Pijn Bevallen is een fysieke en mentale uitdaging. Beide elementen zijn met elkaar verbonden. Als je in je hoofd bezig bent met praktische zaken, bijvoorbeeld hoe lang het nog gaat duren, zie je vaak dat het proces stagneert. De bevalling wordt door hormonen aangestuurd en die zijn zeer gevoelig voor externe factoren. Bereid je daarom goed voor en creëer situaties waarin je je kunt overgeven en je partner en verloskundige het denkwerk kunt laten doen. Bevallen doet pijn, daar kun je niet omheen. Tegelijkertijd ben je het grootste wonder ter wereld mogelijk aan het maken, namelijk het op de wereld zetten van nieuw leven. Het kan je een gevoel geven dat je iets hebt gepresteerd, het geeft kracht als je het hebt kunnen doorstaan. Hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het lichaam endorfines kan aanmaken. De natuurlijke vorm van pijnstilling. Maar soms zijn de natuurlijke vormen van pijnstilling onvoldoende.

    In de film die door het geboortehuis in Leiden is gemaakt, hoor je over de verschillende mogelijkheden.

    Coaching Misschien voel je veel angsten bij het lezen van de informatie in deze nieuwsbrief. Of maak je, je zorgen. Het kan ook zijn dat je niet op de verwachte ‘’roze wolk’’ zit en gevoelens van verdriet en boosheid ervaart. Naast verloskundige zorg biedt ik tevens coaching in de praktijk aan. We staan dan stil bij wat jou in jouw leven bezig houdt en de manier waarop je daarmee omgaat. Soms komen er door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap bepaalde gevoelens en/of onzekerheden naar boven waar je graag mee aan de slag wilt. Ik kan jou helpen opnieuw balans te vinden en meer rust te krijgen in je hoofd. Dit vraagt om kritisch te durven kijken naar jezelf en open te staan voor verandering en nieuwe dingen te willen uit proberen. Herken je jezelf hierin, sta je open voor jezelf en wil je echt dat er iets verandert zodat jij meer rust gaat ervaren? Maak dat een afspraak voor een coaching gesprek bij mij. Je kunt met mij alles delen, ik zal naar je luisteren zonder te oordelen en samen met jou opnieuw op zoek gaan naar jezelf!

    Tot gauw!

    Jouw verloskundige

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard