1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Alles over donormelk en het doneren van je moedermelk

    Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Als ondanks een goed borstvoedingsmanagement de melkproductie van een moeder niet voldoende is voor haar baby, is het vaak nodig om andere voeding aan te bieden. Hoewel kunstvoeding voor de hand ligt, is donormoedermelk ook een optie als deze beschikbaar is. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zelfs de voorkeur voor donormoedermelk boven kunstvoeding.

    Wat is donormelk?

    Donormelk verwijst naar afgekolfde, gedoneerde melk die is gedoneerd door een andere moeder. In sommige gevallen kan een baby niet voldoende worden gevoed aan de borst van zijn eigen moeder, of heeft de moeder onvoldoende moedermelkproductie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is moedermelk de beste keuze voor baby's, maar als dit niet beschikbaar is, kan donormelk een alternatief zijn. Dit komt doordat moedermelk antistoffen bevat die kunstmatige flesvoeding niet bevat. In het verleden was het in Nederland gebruikelijk dat moeders hun overtollige melk doneerden aan moedermelkbanken. Soms gaven moeders ook borstvoeding aan de baby van bijvoorbeeld een buurvrouw. Met de opkomst van kunstvoeding is deze gewoonte bijna verdwenen, maar door groeiend bewustzijn van het belang van borstvoeding, wordt er weer meer belangstelling getoond voor donormoedermelk.

    Netwerken waar je donormelk kunt krijgen

    In 2011 werd de Nederlandse Moedermelkbank heropend in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. De melkbank voorziet premature baby's van donormelk als hun moeder niet voldoende melk kan kolven. Gezonde baby's, op tijd geboren kinderen, komen niet in aanmerking voor donormelk van de melkbank. Voor deze baby's is er een ander netwerk opgezet genaamd MoM&e, waarbij moeders elkaar kunnen ontmoeten en donormelk kunnen geven of ontvangen. Bij MoM&e wordt de moedermelkdonor achteraf gescreend en getest.

    Vertrouwen

    Vertrouwen speelt een belangrijke rol bij alle vormen van informele melkdonatie. Het is te simpel om te stellen dat donormelk altijd beter is dan kunstvoeding. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke mogelijkheden er in jouw omgeving zijn en om goede afspraken te maken met de donerende moeder. Op deze manier kan je baby toch zo veel mogelijk profiteren van de voedingsstoffen in moedermelk. Veel informele netwerken hebben uitgebreide protocollen voor het verzamelen en verwerken van moedermelk, zodat je jezelf kunt informeren en kunt beslissen of het iets voor jou is. Het is aan te raden om hierbij advies te vragen aan een arts.

    Gedoneerde melk ontvangen: voorwaarden

    Als je medicatie gebruikt die niet compatibel is met borstvoeding, een borstoperatie hebt gehad, onvoldoende moedermelk produceert, je baby vermoedelijk allergisch is, of onvoldoende klierweefsel hebt, kun je via de Nederlandse Moedermelkbank in aanmerking komen voor donormelk. Bovendien is donormelk geschikt voor baby's die te vroeg zijn geboren, een groeiachterstand hebben, bijvoeding nodig hebben, voedselintoleranties hebben, nierfalen, aangeboren metabolische afwijkingen hebben of niet in staat zijn om sommige voedingsstoffen op te nemen, of ziekten of afwijkingen in de maag of darmen hebben.

    Melk doneren: voorwaarden

    Als je een overvloedige melkproductie hebt, kun je ervoor kiezen om moedermelk af te kolven, of je gekolfde voorraad moedermelk aanbieden zodat andere baby's ook moedermelk krijgen. Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Als je wilt doneren aan de Moedermelkbank, word je vooraf gescreend en getest en nemen ze geen vooraf gekolfde moedermelkvoorraden aan. Bij MoM&e kun je vooraf voorraden gekolfde melk aanbieden en word je achteraf gescreend.

    Tijdens de screening word je met een bloedtest getest op ziektes zoals Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Syfilis, CMV en een transaminasescreening met behulp van een bloedtest. Als alles goed gaat en je negatief wordt getest, kom je in aanmerking om te doneren als je geen drugs gebruikt, niet regelmatig alcohol drinkt, niet rookt, geen medicatie gebruikt en een stabiele melkproductie hebt.

    Als je ziek wordt of koorts hebt, of iemand uit jouw gezin, mag je tijdelijk geen moedermelk doneren. Ook als je mastitis, gastro-enteritis, candida of herpes oploopt, of medicijnen gaat gebruiken, mag je tijdelijk geen melk doneren. Hetzelfde geldt als je een bloedtransfusie of orgaantransplantatie krijgt.

    Je bent niet verplicht een bepaalde hoeveelheid melk aan te bieden. Je mag als donor zelf bepalen hoeveel je aanbiedt.

    Borstvoeding vs. donormelk

    Het doneren van moedermelk komt steeds vaker voor en als meer vrouwen die gemakkelijk kolven wekelijks een flesje zouden doneren, dan zou elke baby toegang kunnen hebben tot moedermelk. Als je zelf borstvoeding geeft en je baby jouw eigen melk drinkt, maak je melk die perfect is voor je baby. Je maakt antistoffen aan die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van jouw baby en de melk is afgestemd op de leeftijd van je kind. Donormelk heeft deze voordelen niet, maar er zijn nog wel 99 andere voordelen van moedermelk. Zo sluit het perfect aan op het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem van een baby.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

    • group-image
      9 maanden geleden

      Borstvoeding

      202 leden

    Bron: MoM&E
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard