Oxytocine is een hormoon en neurotransmitter welke een belangrijke rol speelt in meerdere processen naast de bevalling en borstvoeding. Oxytocine speelt namelijk ook een belangrijke rol in de moeder-kind binding, vriendschappen, gevoel van geluk en plezier, romantische interacties en seksualiteit. Daarom wordt oxytocine ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Bij de bevalling zorgt oxytocine ervoor dat de baarmoeder samentrekt (de weeën). Bij de borstvoeding zorgt oxytocine voor het samentrekken van de spieren rondom de melkklieren waardoor het toeschietreflex ontstaat. Als we kijken naar de andere processen waarbij oxytocine een rol speelt, zien we bijvoorbeeld dat oxytocine die vrijkomt bij een vrouwelijk orgasme een belangrijke rol speelt bij het transport van zaadcellen door de vagina naar de baarmoeder. Oxytocine heeft daarmee het doel de bevruchting te bevorderen. Meer opwinding lijkt hiermee de omstandigheden om zwanger te raken te verbeteren.
Oxytocine speelt ook een belangrijke rol bij de ouder-kind binding. Vrouwen die pas bevallen zijn hebben van nature meer oxytocine, wat de band met de baby bevordert. Oxytocine maakt de moeder gevoeliger voor zorgtaken, geluiden van haar kindje en het maakt haar sneller ongerust. Oxytocine wordt in verband gebracht met gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Het komt al vrij door elkaar alleen maar aan te raken, daarom wordt huid-op-huidcontact zo sterk aangeraden als je net bevallen bent.
Bij baby’s speelt oxytocine een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen. Het helpt een kind om sociale interactie als een gevoel van geluk, plezier en rust te ervaren en daarmee te laten associëren.