Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Nieuwe maatregelen per 16-10-2020

Verloskundigenpraktijk de Vaart

, 15 oktober 2020 21:03Laatste update op: 16 oktober 2020 12:09

Verscherpte maatregelen i.v.m. toename aantal besmettingen COVID -19

Beste zwangere en/ of partner,

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal gehoord hebben gaat het helaas niet goed met het inperken van COVID-19, de besmettingen nemen flink toe. Alle regio's worden ingedeeld in categorieën op basis van het aantal besmettingen. Onze regio wordt aangemerkt als de categorie: zeer ernstig. Dit houdt in dat we helaas genoodzaakt zijn om onze zorg nog verder aan te passen. Dit uiteraard om jullie en onszelf te beschermen. Daarbij zijn helaas 2 van onze vaste verloskundigen positief getest op het corona-virus en verblijven op dit moment in isolatie. Wij hebben overleg gehad met de GGD en zullen alle cliënten die gezien zijn door deze verloskundigen apart op de hoogte brengen per mail. Als je een van deze verloskundigen gezien hebt hoef je zonder klachten niet in quarantaine en je hoeft geen extra maatregelen te nemen omdat we jullie in een beschermde omgeving hebben gezien. Let wel de komende 14 dagen op klachten en neem contact op met de GGD indien je wel klachten krijgt. Krijg je géén aparte mail, dan heb je geen corona-positieve verloskundige gezien. De overige verloskundigen zijn op dit moment gezond en zonder klachten en kunnen jullie voor nu goed begeleiden. Wel werken we aan een back-up plan, voor het geval er meer uitval zal zijn. Wij hopen op jullie begrip.

De volgende nieuwe maatregelen zullen we verder doorvoeren:

Zwangerschap:

 • De assistentes of verloskundigen zullen iedereen vooraf screenen op klachten bij binnenkomst.

 • Wij verzoeken je om je afspraak te verzetten als iemand in het huishouden in afwachting is van een corona-uitslag of corona-gerelateerde klachten heeft en nog niet getest is.

 • De controle van 21 weken zal per 19 oktober 2020 omgezet worden in een belafspraak.

 • Het dragen van een mond/neusmasker is ten alle tijden verplicht.

Bevalling:

 • Bij de bevalling mag je partner òf 1 ander extra persoon aanwezig zijn. Dit geldt zowel bij een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis. Wij vragen wel waar mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren.

Kraamweek:

 • In het kraambed zullen de bezoeken door ons als verloskundige bij je thuis tot maximaal 2 beperkt worden. De andere dagen houden we telefonisch contact. De dag van de hielprik zal sowieso een fysiek bezoek worden. Het andere fysieke bezoek gaat in overleg.

 • Vanaf 19 oktober 2020 zijn alle nacontroles telefonisch.

Wat we erg belangrijk vinden is dat indien je ongerust bent of ergens last van hebt, je altijd contact met ons op neemt. We zullen de zorg geven die iemand nodig heeft en eventueel een extra controle inplannen mocht dit toch nodig zijn.

Wees voorzichtig, Groeten, Arianne, Nienke, Amy, Femke & Yvonne

.

- NB: De reeds geldende adviezen blijven van kracht, zoals hieronder benoemd:

 • Kom niet naar de praktijk indien:

· Je korter dan 2 weken geleden teruggekomen bent uit een (vakantie-)gebied waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt vanwege corona(meer info zie https://www.nederlandwereldwijd.nl )

· Je nu corona positief bent getest en meld dit direct aan ons!

· Je huisgenoten/gezinsleden hebt, die corona positief zijn getest

· Je genezen bent van corona korter dan 2 weken geleden

· Je één of meerdere van de volgende symptomen hebt: (milde)verkoudheid, niezen, (milde)hoest, smaak en/of reukverlies, keelpijn, benauwdheid, verhoging of koorts; maak in dit geval een afspraak voor een corona test (0800-1202 of online rijksoverheid.nl/coronatest)

· Je huisgenoten/gezinsleden hebt die positief getest zijn

· Je in thuisisolatie bent

 • Bij een afspraak op de praktijk:

· Respecteer de 1,5 meter-regel en kom met mond/neusmasker

· Bij binnenkomst je handen wassen of desinfecteren

· Kom alleen

· Neem geen kinderen mee tijdens de controle. Onze wachtkamer is niet zo groot, waardoor het dan moeilijk wordt om de 1.5 meter afstand te bewaren

· Partner mag alleen mee naar echo-afspraak

 • Regels die blijven:

· De intake zal telefonisch plaatsvinden.

· De voorlichtingsavonden stellen we uit; er wordt gewerkt aan een digitale versie.

· Het bevallingsgesprek doen we telefonisch.

· Maatregelen voor ons als verloskundigen: Indien wij je langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter moeten begeleiden, zullen wij zelf extra maatregelen nemen zoals het dragen van een mondkapje of het dragen van handschoenen. Denk hierbij aan een langere controle zoals bij een echo, of tijdens het begeleiden van jou en je partner tijdens de bevalling.

 • Feed

 • Mijn week

 • Cursussen

 • Community

 • Dashboard