Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

COVID - 19 en vaccinatie in de zwangerschap

Verloskundigenpraktijk de Vaart

, 10 december 2021 09:43Laatste update op: 10 december 2021 11:15

Hieronder lees je de laatste adviezen rondom vaccineren tijdens de zwangerschap of na je bevalling

Beste zwangere en/of partner,

In deze brief willen wij je meer informatie geven over het vaccineren tegen corona. Sommige van jullie zullen wellicht al gevaccineerd zijn, maar het kan ook zijn dat je nog niet gevaccineerd bent en het een spannende keuze vindt nu je zwanger of net bevallen bent. Hieronder zullen we je de laatste ontwikkelingen en adviezen met je delen.

Wel vaccineren tegen corona in je zwangerschap

Het advies is om wél te vaccineren in je zwangerschap tegen corona. Het maakt niet uit in welke fase van je zwangerschap je je vaccinatie haalt. Op elk moment in de zwangerschap kun je je laten vaccineren.

Waarom vaccineren?

Door je vaccinatie word je niet of minder ziek van het corona-virus. Van de honderd zwangere vrouwen met corona, moeten er vier naar de intensive care. Drie van deze vier vrouwen hebben intensieve beademing nodig. De kans dat een zwangere vrouw met corona naar de intensive care moet, is wel drie keer zo groot als bij een vrouw van dezelfde leeftijd die niet zwanger is. Een zwangere vrouw met corona heeft een iets grotere kans op een vroeggeboorte. Dit komt waarschijnlijk doordat sommige vrouwen eerder bevallen met een keizersnede of worden ingeleid. Als de baby uit de buik is, kan de arts de vrouw beter behandelen. Het is nu nog niet bekend wat de zwangere vrouw in de toekomst van de corona die zij heeft gehad gaat merken.

Boostervaccin

Mocht je in aanmerking komen voor een booster omdat je vaccin al langer dan 6 maanden geleden is, ook dan wordt het advies gegeven deze te halen. Heeft u corona gekregen na uw vorige vaccinatie(s)? Dan moet er 6 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten.

Kraamperiode & borstvoeding

Ook in je kraamperiode en tijdens het geven van borstvoeding kun je je laten vaccineren. Na vaccinatie maak je antistoffen. Deze antistoffen komen ook in de moedermelk en kunnen zo worden doorgegeven aan het kind. Deze antistoffen kunnen meehelpen aan de bescherming van het kind tegen een corona-infectie. Informatie Lareb.

Vind je het na het lezen van deze informatie moeilijk om een keuze te maken? Bijgevoegde link is een keuzehulp om jouw te helpen.

De keuzehulp is ook in het Arabisch, Engels, Turks en Pools.

Maatregelen

Door je aan de huidige maatregelen te houden verklein je de kans om het coronavirus te krijgen. Was vaak en goed uw handen, houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u direct testen. Zorg voor voldoende frisse lucht. Draag een mondkap bij je bezoek op onze praktijk.

Mocht je verder nog vragen hebben over de vaccinatie? Bespreek dit tijdens je controle op het spreekuur of bel ons op tijdens het telefonisch spreekuur (elke werkdag tussen 12:30u-13.00u) op telefoonnummer: 0174-419037.

Groeten, Team de Vaart

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard